Läs även om...

Start

Den första upplagan av Lidingöloppet genomfördes i hösten 1965 och förhoppningen var att det skulle bli löpningens Vasalopp, det vill säga ett långlopp för som alla kunde vara med i. Och så blev det! Genom åren har det vuxit enormt på alla sätt.

Läs mer »

År för år

Den första upplagan av Lidingöloppet genomfördes i hösten 1965 och förhoppningen var att det skulle bli löpningens Vasalopp, det vill säga ett långlopp för som alla kunde vara med i. Och så blev det! Genom åren har det vuxit enormt på alla sätt.

Läs mer »

Vinnarna

Sedan premiären 1965 har 35 löpare från sju nationer lyckats vinna Lidingöloppets tremil på herrsidan och överlägset flest segrar har till och med 2013 Kenya med tjugo.

Läs mer »

Banan

Lidingöloppet startar vid Koltorps gärde på södra delen av ön och kontrollerna längs den 30 km långa banan har alla blivit klassiska. Inte minst den mytomspunna Abborrbacken efter 25 km som med sina drygt 500 meter är banans längsta och brantaste.

Läs mer »

Evenemanget

Tre tuffa mil är vad Lidingöloppet förknippas med men jätteevenemanget innehåller också en lång rad andra klasser och distanser för alla åldrar. För att alla löpare ska kunna prestera sitt bästa går det under de tre tävlingsdagarna åt bland annat 46.000 liter vatten, 64.000 kanelgifflar och 32.000 bananer. Lidingöloppet är också ett evenemang som växer över hela landet tack varje Lidingöloppet on Tour.

Läs mer »

Funktionärerna

Det krävs 2500 funktionärer för att få Lidingöloppet att snurra och de ideella krafterna är därför en förutsättning för att evenemanget ska kunna genomföras. Tre av kuggarna i det jättelika maskineriet är Ann-Mari Hevreng, Jesper Svedberg och Charlotte Schönbeck.

Läs mer »

Lilla Lidingöloppet

Lilla Lidingöloppet är för barn- och ungdomar vad tremilen är för vuxna – höstens stora löparhöjdpunkt. Tusen och åter tusen är de barn som nervöst väntat på starten på Grönsta gärde för att sedan rusa upp i Grönstabacken och vidare 1,7, 3 eller 6 km till målet som också ligger på Grönsta gärde.

Läs mer »

En artikel i Idrottsbladet blev startskottet för Lidingöloppet

När det första Lidingöloppet sköts iväg från Hersby åker den 10 oktober 1965 handlade det om ett enda lopp med 644 anmälda. Genom åren har arrangemanget vuxit enormt och 2013 gick Lidingöloppet över tre dagar, innefattade 55 olika lopp och totalt 44.000 anmälda löpare.

Läs mer »

”Jag kunde aldrig drömma om att Lidingöloppet skulle bli så stort”

Sven Gärderud är ett namn som alltid kommer att förknippas med Lidingöloppet. Han var initiativtagare till loppet 1965 och tävlingsledare de första tio åren då han lade grunden för organisationen som sedan växt i takt med att antalet deltagare blivit fler och fler.

Läs mer »

Lars-Eric Dahlstedt är Mr Lidingöloppet

Ingen person har varit så starkt engagerad i Lidingöloppet som Lars-Eric Dahlstedt. Han var banchef de första tio åren och tog sedan över som tävlingsledare och generalsekreterare efter Sven Gärderud. Det uppdraget hade han i 25 år fram till 1999 då han återgick till banchef som han fortfarande är.

Läs mer »

1960-talet

1965

Lerig premiär med hemmaseger

Det var bara sex plusgrader när de 538 löparna gav sig iväg från Hersby åker på älgsöndagen den 10 oktober. IFK Lidingös Berndt Ekström hjälpte till att snitsla banan dagen före vilket inte hindrade honom från att rycka ifrån skidåkaren Karl-Åke Asph strax före Abborrbacken 5 km från mål och vinna med en dryg minut på 1.52.21.

Läs mer »

1970-talet

1970

Åter svensk seger – premiär för Lilla Lidingöloppet

När Ingvald Midelf, 28, från IF Linden i Farsta kom till starten på Koltorps gärde hade han nästan idel segrar bakom sig i höstens terränglopp.

Läs mer »

1980-talet

1980

Dubbla norska segrar

Precis som året före var det norskt i topp i såväl herr- och damklassen och båda noterade nya rekordtider. 30-årige Knut Kvalheim hade sin bankarriär bakom sig och sade sig vara motionär vilket knappas var sant.

Läs mer »

1990-talet

1990

Historiens minsta segermarginal

Precis som Douglas Wakiihuro året före så bodde kenyanen Simon Robert Naali på Bosön under sommaren och hade gott om tid att bekanta sig med banan.

Läs mer »

2000-talet

2000

Låg anmälningssiffra och halvmiljonte löparen

1990-talet var en tydlig tillbakagång när det gällde det breda löparintresset jämfört med 80-talet och 2000 hade Lidingöloppet bara 24.523 anmälda.

Läs mer »

2010-talet

2010

Första milsegern för Isabellah

Teknikens utveckling när det gäller rörlig bild gjorde att flera åskådare filmade Lidingöloppet och lade upp på Internet vilket möjliggjorde att man i efterhand kunde få en helt annan överblick.

Läs mer »

Alla vinnare män 30 km

Lewis Korir är ensam om att ha tre raka segrar (2011-2013) och den ende utöver Mustafa Mohamed om att ha tre första platser.

Läs mer »

Lidingöloppet pionjär även på damsidan

Damklassen infördes 1967 och genom åren är Grete Waitz det största namnet men flera svenskor har också vunnit Lidingöloppet.

Läs mer »

Damvinnarna

Kvinnor 15 km (1967–2001)

Banan mätte 15,8 km 1967–1977, 15,2 km 1978–1997

och 15,3 km 1998–2001.

Läs mer »

Grete Waitz – obesegrad

Ingen har dominerat i Lidingöloppet som Grete Waitz från Norge. Hon var världens främsta kvinnliga långdistanslöpare i slutet på 70- och början av 80-talet och vann 15 km tolv gånger åren 1976–1988.

Läs mer »

De snabbaste i Lidingöloppet

Den kenyanska dominansen på herrarnas 30 km inleddes i slutet på 1980-talet och den är överväldigande både till antal segrar och topptider.

Läs mer »

Mustafa Mohamed meste svenske vinnaren

Halvdussinet svenskar har lyckats vinna Lidingöloppets tremil och meste segraren är Mustafa Mohamed med vinster 2003, 2004 och 2008. Mustafa är också den svensk som har bästa svenska tiden genom åren med 1.37.10 från 2008.

Läs mer »

Berndt Ekström vann första loppet

När det första Lidingöloppet arrangerades 1965 blev det passande nog en av IFK Lidingös egna löpare, Berndt Ekström, som vann. Sven Plex Pettersson gjorde ett TV-inslag om loppet som bara hade 644 anmälda men sedan vuxit dramatiskt.

Läs mer »

Asphs revanschseger 1967

Skidåkaren Karl-Åke Asph blev 1967 andre svensk att vinna Lidingöloppet och fick därmed revansch för loppet två år tidigare då han länge var med i kampen om segern.

Läs mer »

Rolf Hesselvall – förste svensk med två segrar

Mälarhöjdens Rolf Hesselvall var bara 22 år när han 1968 vann Lidingöloppet efter att ha sprungit ifrån alla på sista milen och nått målet på Grönsta helt solo. Sex år senare upprepade han bedriften och blev förste svensk att vinna loppet två gånger.

Läs mer »

Ingvald avgjorde i Abborrbacken

Att vara stark på sista milen är ett måste för att vinna Lidingöloppet och det var precis vad Ingvald Midelf var när han vann 1970 års lopp. Han hade sällskap av tre finländare vid foten av Abborrbacken men var ensam när han nådde krönet.

Läs mer »

Spurt hela vägen in med en Enqvistare först

Det fjortonde Lidingöloppet slutade med en tre-manna-spurt ända in under målskynket och snabbast var en 33-årige kranförare från Värmland.

Läs mer »

Malin Ewerlöf – en riktig Lidingölöpare

När Malin Ewerlöf vann Lidingöloppets tremil 2009 på 1.57.46 så nådde hon ett mål hon siktat på länge – att springa under två timmar. Debut i Lidingöloppet gjorde hon redan som sjuåring 1979 och har sedan dess tävlat på alla distanser.

Läs mer »

Isabellah trivs i Lidingöbackarna

Isabellah Andersson är Sveriges bästa maratonlöperska genom tiderna med bland annat ett EM-brons från Barcelona 2010. Uppväxt i Afrika är terränglöpning något som ligger henne varmt och hjärtat och hon har genom åren varit en flitig gäst i Lidingöloppet där hon har tre segrar.

Läs mer »

Fyra löpare har fullföljt alla 49 Lidingölopp

Att kunna springa tre mil terräng på en given dag varje höst 49 år i följd är inte helt lätt och så är det också bara fyra löpare som klarat av det.

Läs mer »

Roger är mest och bäst i Lidingöloppet

Roger Antonsson från Solvikingarna i Göteborg har sprungit Lidingöloppets 30 km samtliga 49 gånger och klarat medaljtiden 2.15 i mer än hälften av loppen. Med det är han meste och bäste Lidingöloppslöparen genom tiderna.

Läs mer »

40 år mellan segrarna

Bo Christer Bertilson var en av Sveriges bästa juniorlöpare i början av 1970-talet och vann Lidingöloppets juniorklass tre år i rad 1971-1973. Därefter satsade han på familjen och läkarkarriären och det skulle dröja fyra decennier innan han åter sprang i mål som vinnare på Grönsta gärde.

Läs mer »

Sportdryck, vatten och bananer i mängd

Att förse löparna med vätska har alltid varit en viktig uppgift och en logistisk utmaning. I det första Lidingöloppet 1965 serverades blåbärssoppa och vatten med sockerlösning som forslades ut i 50-liters mjölkflaskor. Ett halvt sekel senare handlar det om tankbilar och totalt nästan 100.000 liter vätska under Lidingöloppshelgen.

Läs mer »

Lidingöloppet on Tour breder ut sig över landet

Utvecklingen av Lidingöloppet som evenemang är något som IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK jobbar hårt med. I det ingår ett samarbete med dussintalet långloppsarrangörer ute i landet under namnet Lidingöloppet on Tour där Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet sedan 2009, är drivande.

Läs mer »

”Jag blir lycklig när jag ser alla som rör på sig!”

Ann-Mari Hevreng är född och uppvuxen i Trondheim, Norge, och kom med sin man till Sverige som 24-åring 1960 för att söka jobb. Och blev kvar. Först bodde de i Alvik och från hösten 1960 på Lidingö där hon sedan länge bor i Rudboda nära Bosön.

Läs mer »

Med Grönsta gärde som ansvarsområde

Jesper Svedberg, 40, är orienterare i IFK Lidingö SOK och intensivt involverad som funktionär i Lidingöloppet sedan 1998. Detta som en av två ansvariga för målområdet.

Läs mer »

Charlotte – funktionär och Lidingölöpare sedan barnsben

Alla medlemmar i IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK har en relation till Lidingöloppet och alla är också engagerade som funktionärer i olika former. Så också Charlotte Schönbeck som är en av Sveriges främsta medeldistanslöpare och som sedan 2009 ansvarar för Lidingöloppets Sportmässa på Lidingövallen.

Läs mer »

De två arrangörsklubbarna

Allt sedan starten 1965 är det IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skidor och Orientering som arrangerar Lidingöloppet. Båda tillhör Sveriges bästa i landet i sina respektive sporter och är också rutinerade tävlingsarrangörer.

Läs mer »

Axel sprang ifrån alla i Grönstabacken

IFK Lidingös Axel Irestedt vann fem raka segrar i Lilla Lidingöloppet 1978–1982 och är med det meste vinnaren i tävlingen genom tiderna på pojksidan. Dagens Nyheter var då medarrangör av loppet och ett år hamnade Axel på förstasidan i landets största morgontidning.

Läs mer »

Lidingöloppsprofilen Magnus Bergman

En person som verkligen är förknippad med Lidingöloppet är Magnus Bergman som nådde en av sina största framgångar på tremilen på 1990-talet där andraplatsen 1992 på dåvarande svenska rekordtiden 1.37.24 var höjdpunkten.

Läs mer »

Kranskulla – ett hedersuppdrag

Att hälsa vinnaren välkommen till mål och lägga segerkransen runt halsen är kranskullans uppgift och i Lidingöloppet är det en tradition sedan 1968. Kranskullan bär sedan 1997 Lidingödräkten och har en omfattande uppgift under Lidingöloppshelgen då hela 19 vinnare ska lagerkransas.

Läs mer »

För Solvikingarna är Lidingöloppet en höjdpunkt varje år

Göteborgsklubben Solvikingarna har i mer än tjugo år ordnat bussresor till Lidingöloppet för sina medlemmar. Som mest har de haft två busslaster med löpare och 2013 sprang hundra solvikingar Lidingöloppet.

Läs mer »

Löparnas egna bilder

Har du bilder från ett tidigare Lidingölopp som du vill dela med dig av? Maila då in din bild till oss på Lidingöloppet så publicerar vi bilderna här på sidan.

Läs mer »

Lidingöloppets arrangemang