Sportdryck, vatten och bananer i mängd

Att förse löparna med vätska har alltid varit en viktig uppgift och en logistisk utmaning. I det första Lidingöloppet 1965 serverades blåbärssoppa och vatten med sockerlösning som forslades ut i 50-liters mjölkflaskor. Ett halvt sekel senare handlar det om tankbilar och totalt nästan 100.000 liter vätska under Lidingöloppshelgen.

Sportdryck, vatten och bananer i mängd

Premiäråret fanns det fem vätskekontroller på tremilsbanan och arbetet med att få ut vätskan var ett omfattande projekt.

– Vi körde ut 50-litersflaskorna till vätskekontrollerna som vi byggt själva. Med tiden växte borden till 40 meter vid varje kontroll och över hundra meter vid målet och totalt handlade det om en halv kilometer bord, berättar Lars-Eric Dahlstedt. 

Vätskekontrollerna var Trimergården (8 km), Fågelöudde (15 km), Grönsta gärde (20 km), Abborrbacken (25 km) och målet på Grönsta. Då var sockerlösning vanligt i långlopp men det var knappast något som var bra för löparna.

– Sockerhalten var så stor som tio procent och det var för mycket. Tanken var att löparna skulle få en sockerkick men med så mycket socker blev det snarare en klump i magen. Idag innehåller sportdrycken 7,5 procent av olika sockerarter, säger Lars-Eric.  

 

Pripps sponsrade under 25 år
1966 serverades Gatorades sportdryck med Arvid Nordquist som leverantör och 1979 blev Pripps bryggerier första sportdryckssponsorn.
– Det bästa med Pripps var inte bara sportdrycken i sig utan att de också tog hand om utkörningen. De har stor kapacitet och beräknade vilken mängd vätska som behövdes och såväl sportdryck som varmt och kallt vatten tappades upp i inhyrda tankbilar dagen före loppet på bryggeriet i Bromma.
– Tankbilarna hade flera fack och släpen parkerades vid en vätskekontroll och så åkte chauffören vidare och placerade bilen vid en annan. Det hela fungerade väldigt bra.
Pripps var leverantör fram till 2003 och därefter följde Sports Active 2004-2005, Pep 2006 och Enervit 2007-2010 innan Pripps Energy kom tillbaka.
1965 serverades vatten med sockerlösning samt blåbärssoppa och totalt handlade det om 700 liter vilket dock var alldeles för lite. Sedan dess har löparservicen under loppet förbättrats och utökats efter hand. 2013 ingick vatten, sportdryck, blåbärssoppa, cola, kaffe och festis till en volym av nästan 100.000 liter.
– Blåbärssoppa serveras under de sista 15 km och kaffe och Cola på sista milen. Dessutom bananer, kanelgifflar och saltgurka.

30.000 bananer

Bananer har en lång tradition i Lidingöloppet och det började med att Banankompaniet skänkte ett par tusen 1981. Detta var under en tid då svenska folket åt bara några kilo bananer per person och år.
– Vi ökade beställningen år för år i takt med att antalet löpare tillkom och Banankompaniet tillgodosåg våra behov utan att säga något. När vi tio år senare var uppe i 30.000 bananer per år informerade James Johannesson på Banankompaniet att det inte var några problem eftersom Lidingöloppet på ett tydligt sätt bidragit till att konsumtionen hos Svensson var uppe i 16 kg per person och år!

 

Fakta

Vätska under Lidingöloppshelgen

Vatten                       46.000 liter
Vattenreserv                      8000
Sportdryck                     30.000
Blåbärssoppa                       500
Cola                                  3360
Kaffe                                1750
Festis                                1600
Summa                           91.210

 

Övrigt

Bananer                      32.500 st
Kanelgifflar               64.000 st
Saltgurka                            348 kg

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer