Lidingöloppet on Tour breder ut sig över landet

Utvecklingen av Lidingöloppet som evenemang är något som IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK jobbar hårt med. I det ingår ett samarbete med dussintalet långloppsarrangörer ute i landet under namnet Lidingöloppet on Tour där Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet sedan 2009, är drivande.

Lidingöloppet on Tour breder ut sig över landet

När Lidingöloppet startade 1965 handlade det om ett enda lopp och även om evenemanget växt enormt sedan dess är det mest känt för tremilen sista helgen i september. Men Lidingöloppet är mer än så.

– Vårt mål är att skapa förutsättningar för att alla ska kunna vara så väl förberedda som möjligt när de ska springa Lidingöloppet. Detta i form av Lidingöloppet on Tour som är ett samarbete med ett dussintal terrängloppsarrangörer ute i landet där vi tillsammans med klubbarna erbjuder kostnadsfria träningskvällar och inspirations-, kost- och skadeförebyggande föreläsningar, säger Staffan. 

Lidingöloppet on Tour startade 2010 och innehåller 2014 terrängloppsorter från Lund i söder till Skellefteå i norr där loppen är seedningsgrundande för Lidingöloppet. I varje tävling får också bästa man och kvinna varsin startplats i Lidingöloppet och det lottas också ut startplatser.

– Vi stödjer klubbarna genom att organisera träningskvällarna på ett övergripande plan och bekostar föreläsningarna. Vi hjälper också till att marknadsföra de lokala loppen som är en intäktskälla för klubbarna och sammantaget ger detta ett mervärde för dem, oss och löparna.

Bland de som föreläst märks IFK Lidingös egen löparstjärna Charlotte Schönbeck och Magnus Bergman som är en av de bästa svenska Lidingölöparna genom tiderna.

 

Skrylleloppet ökade med över 100 procent

Arrangörsorterna i Lidingöloppet on Tour är inte statiska år för år men en förening som varit med i flera år är Björnstorps IF som arrangerar Skrylleloppet. Det ökade 2013 med över hundra procent till 600 anmälda och genomförs i slutet av april 2014 för 44:e gången. Ett annat exempel är Eskilstuna där det i stadsdelen Årby finns Lidingöloppsskyltar längs milspåret vilket är ett exempel på hur Lidingöloppet sprids över landet.

Logistiken är en annan sak som förbättrats i och med Lidingöloppet on Tour.

– Genom arrangörsklubbarna runt om i landet kan vi skapa fler busstransporter hit vilket gör att det blir mindre bilar på ön under tävlingshelgen.

 

Hälsan är viktig

Lidingöloppet är en del av löparsverige och sätter löparnas hälsa högt.

– Idag springer många för att må bättre och vi vill att alla ska kunna vara med under sina förutsättningar och få en så bra upplevelse som möjligt på ön. Eftersom Lidingöloppet är ganska krävande och 40 procent är debutanter varje år så har vi infört Hälsotestet som är frivilligt och kostnadsfritt. Det innebär att man två veckor före loppet fyller i en enkät med hjärtrelaterade frågor där syftet är att skapa en förståelse om den egna kapaciteten för att undvika hjärtproblem.

Staffan Movin betonar också det fina med att springa i skogen med allt vad det innebär av mjukt och varierat underlag och frisk luft.

– De flesta motionslopp genomförs idag på asfalt i stadsmiljö vilket kan leda till förslitningsskador i högre grad jämfört med om man springer i skogen. Därför är Lidingöloppet och terränglopp i allmänhet skonsammare.

 

Folk i rörelse

Arbetsmarknaden blir allt mer rörlig och föränderlig vilket ställer krav på individen att ständigt vara i god fysisk och psykisk hälsa. Hur detta påverkar förhållandet arbetsgivare-medarbetare är något som tas upp i projektet Folk i rörelse som drivs av Riksidrottsförbundet (RF), Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) och Lidingö Stad tillsammans med Lidingöloppet.

– Syftet är att få företag att förstå hur värdefullt det är att jobba aktivt med fysiska aktiviteter för sina anställda. Inom ramen för detta har vi bland annat arrangerat inspirationsföredrag och paneldiskussioner där bland annat Filippa Reinfeldt, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och styrelseledamot i GIH, varit med. 

Staffan Movin lever som han lär och har själv genomfört En Svensk Klassiker samt Lidingöloppet, Vasaloppet och Vätternrundan vid flera tillfällen.

– Att arbeta med och utveckla Lidingöloppet är givande på alla sätt och det känns bra att vi kan bidra till folkhälsan som blir en allt viktigare faktor i samhället.

 

Fakta

Lidingöloppet on Tour 2014

Lokala motionslopp i samarbete med Lidingöloppet.

Lund                      26 april

Skellefteå               24 maj

Nyköping               25 maj

Lidingö                  15 juni

Gävle                     16 juni

Trollhättan             18 juli

Södertälje               9 augusti

Jönköping              12 augusti

Skövde                   16 augusti

Uppsala         20 september

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services