Roger är mest och bäst i Lidingöloppet

Roger Antonsson från Solvikingarna i Göteborg har sprungit Lidingöloppets 30 km samtliga 49 gånger och klarat medaljtiden 2.15 i mer än hälften av loppen. Med det är han meste och bäste Lidingöloppslöparen genom tiderna.

Roger är född 1939 och kommer från Skellefteå där han tävlade på 800 och 1500 m på 1960-talet. 1965 skulle skidåkarna i klubben springa Lidingöloppet och han följde med och tänkte att det inte borde vara så jobbigt.

– Men det var det! Jag slet verkligen ont och kom besviken i mål på 2.16. Därför ville jag revanschera mig och ställde upp året efter och sedan var jag fast, säger Roger.

I början på 1970-talet satsade han på maraton vilket innebar ordentlig mängdträning och det innebar att han förbättrade sig påtagligt i Lidingöloppet.

– 1973 sänkte jag mitt personliga rekord i maraton med tretton minuter till 2.32.39 och sprang en vecka senare Lidingöloppet på 1.52.54, personligt rekord med tio minuter. Den veckan hade jag semester så återhämtningen gick snabbt.

Sin bästa tid gjorde han som 39-åring 1978 med 1.51.36 då han var 60:e man men det bästa Lidingöloppsminnet är ett annat.

– Det är från 1989 då jag var 50 år. Jag hade en sådan där dag då allt stämde och jag blev aldrig trött utan gled in på just under två timmar vilket var åldersrekord då. Men egentligen har alla lopp varit underbara. Jag brinner för Lidingöloppet som är ett enormt, fantastiskt skådespel med löpare från hela landet!  

Genom åren har han tävlat totalt 1470 kilometer i Lidingöloppet och aldrig varit sjuk på tävlingsdagen.

– Däremot har jag varit halvskadad men ända tagit mig runt med tio lopp under två timmar som bäst. Att hålla sig frisk är ett av målen med min träning och där har jag lyckats bra.

 

Gillar backarna bäst

Roger har varit med om alla typer av väder i Lidingöloppet och föredrar när det är 8-9 grader, blött och lite duggregn. Givetvis har han också sina favoritpartier på banan.

– Det är Abborrbacken efter 25 km och Karins backe alldeles på slutet, de är underbara! Då är man verkligen trött och får bekänna färg, jag gillar smärtan på slutet och kampen man mot man.

Han gillar också kamratskapen runt Lidingöloppet.

– Jag har flyttat runt en del i Sverige men bor sedan länge i Göteborg. De senaste 25 åren har vi varit ett stort gäng i Solvikingarna som åker buss upp till Lidingöloppet och bor på Bosön, det är trevligt.

På äldre dagar har Roger fått problem med knäna och löptränar väldigt lite, istället blir det desto mer cykel.
– De sista sex veckorna före loppet kör jag riktigt hårt med flera cykelpass på 3-4 timmar, allt för att komma så väl förberedd som möjligt.
Lita på att Roger kommer att stå på startlinjen även i det 50:e Lidingöloppet!

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer