Med Grönsta gärde som ansvarsområde

Jesper Svedberg, 40, är orienterare i IFK Lidingö SOK och intensivt involverad som funktionär i Lidingöloppet sedan 1998. Detta som en av två ansvariga för målområdet.

Med Grönsta gärde som ansvarsområde

Grönsta gärde är ett myller av löpare och åskådare under de tre Lidingöloppsdagarna och förutom målgång för alla lopp är det också startplats för flera av klasserna plus vätskekontroll för 15- och 30 km-löparna.

– Jag är allt-i-allo på Grönsta med ansvar för planering och upp- och nedmontering av alla tält, kringutrustningen, logistiken med överdragskläder med mera. Detta i nära samarbete med tävlingsledaren Martin Terry som är heltidsanställd i Lidingöloppet, säger Jesper.

Han kommer från Skövde och flyttade till Stockholm 1997 då han började studera till lantmätare på KTH. Eftersom han också satsade på orientering så föll klubbvalet på IFK Lidingö SOK som är en av landets bästa klubbar. Förutom ett antal planeringsmöten så börjar Jespers arbete på allvar två veckor före loppet.

– Då markerar jag och Martin var alla tält ska stå med sprayfärg. Fem dagar före start tar jag emot Yellowline som vi hyr tälten av och de står också för huvuddelen av uppsättningen. Tidigare gjorde vi det själva men det är ett ganska tungt jobb, inte minst att lägga golvet i det stora restaurangtältet.

För att få allt på plats till första start på fredagen har Jesper ett 50-tal funktionärer som hjälp.

– Vi ställer allt i ordning på två kvällar, tidigare behövdes tre så det är ett exempel på bra utveckling.

 

Fokus på löparna och besökarna

På fredagen och lördagen handlar det om att ta emot utställare och se till att de har allt de behöver i form av bord, el och annat.

– Under tävlingshelgen cirkulerar jag hela tiden på Grönsta för att se till att allt rullar som det ska. Det brukar vara mest att göra i början innan alla kommit igång, sedan brukar det inte vara några större problem. Vid vätskekontrollen brukar det efter ett tag bli köer och vid överdragshanteringen är det ofta ont om tid i början.

Löparnas överdragskläder körs från starten i Koltorp till målet och det går också att betala 20 kr för att få väskan fraktad från Lidingövallen till Grönsta.

– Där ska väskorna sorteras och startnumren läsas och paras ihop med rätt påse med överdragskläder och det kan ta en stund.

På söndagen är det bland annat Lilla Lidingöloppet och då är det mycket föräldrar vid målet.

– De är så klart måna om att snabbt hitta sitt barn och det blir lätt trångt när många samlas på en liten yta. Just vid utsläppet från vätskekontrollen efter målet brukar vi ha en del att göra för att hålla ordning.

 

Måltältet välte

Genom åren har det hänt en och annan incident.

– 2007 blåste det ordentligt och klockan fem på lördagsmorgonen, bara några timmar före första start, ringde Martin Terry och berättade att det stora måltältet stod på sidan. Det är 20x30 meter och innehåller massor med elektronik. Då var det kris.

Men allt löste sig.

– Stagen som håller fast tältet hade givit vika men med hjälp av traktor och flera funktionärer fick vi tältet på rätt köl och fick igång allt så att första start och målgång gick enligt tidsprogrammet. Att lösa problem är en tillfredsställelse i sig.

– Det är fantastiskt kul att jobba med Lidingöloppet! Att se alla löpare och glädjen när de kommer i mål är utan tvivel värt allt jobb! Det är kul att kunna bidra till något som så många uppskattar.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer