Jonas Hedman är mannen bakom Lidingöloppshistoriken

Jonas Hedman, född 1972, är frilansskribent, redaktör, grafiker och förläggare och har skrivit alla texter och gjort videointervjuerna till Lidingöloppets jubileumssajt. Jonas har skrivit om friidrott och löpning sedan 1989 och är författare till flera böcker, bland annat Friidrottens Främsta män (2007), Friidrotts-EM i Göteborg 2006 och Jorden runt med Nordic Sport (2014). Han har också skrivit för Idrottsboken, Olympiaboken, friidrott.se, Track&Field News och iaaf.org samt varit redaktör för tidningen Friidrottaren.

Om jubileumsredaktören

Nu har han skrivit om Lidingöloppets historia inför det 50:e loppet 2014.
– Lidingöloppet är ett fantastiskt evenemang och erbjuder verkligen något för alla. Jag sprang Lilla Lidingöloppet flera gånger som barn och även juniorklassen och har som journalist bevakat loppet varje år sedan 2004. Att få spegla Lidingöloppets historia har varit en utmaning och riktigt kul! säger Jonas.  

Dokumentationen inför jubileumsloppet består dels av en jubileumstidning som kom ut i februari 2014 och dels denna interaktiva webbplats där text och bilder kompletterats med videoklipp.
– Jag har intervjuat ett tjugotal ledare, löpare och andra med anknytning till Lidingöloppet och det har gjorts både med filmkamera och penna. Fantastiskt kul att få höra Sven Gärderud och Lars-Eric Dahlstedt berätta om hur loppet startade och hur det utvecklats till världens största terränglopp, säger Jonas. 

I det egna företaget Friidrottsförlaget ger Jonas sedan 2007 ut årsboken Friidrott och bland andra titlar märks SM i friidrott 1896–2005 och statistikboken Sverigebästa genom tiderna (2009). Närmast väntar bokverket 100 år i landslagsdräkt – Sveriges friidrottslandskamper genom tiderna som kommer ut hösten 2014. Vid sidan av den publicistiska verksamheten jobbar Jonas bland annat i DN Galans arrangörsstab.

Mer om Jonas Hedmans böcker finns på www.textograf.com.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer