Waia - en av är räddarna i nöden

Sedan många år tillbaka samarbetar Lidingöloppet med Röda Korset. Wai-Man ”Waia” Cheung är en av huvudfunktionärerna från Röda Korset som vet vad som krävs för att organisera upp hela arbetet.

Med sig har de såväl hjärtstartare som övrig första hjälpen-utrustning. Att få ihop så många kompetenta funktionärer år efter år kräver stora ideella insatser. En av dessa hjältar är Wai-Man Cheung, som är huvudansvarig för Röda Korset-gruppen under Lidingöloppshelgen. Ett arbete som varken börjar eller slutar med lopphelgen i september, utan pågår året runt.

Hur kommer det sig att du började volontärarbeta?

Jag hade i många år jobbat med handikappidrott där jag behövde olika kunskaper, bland annat HLR (Hjärt- och Lungräddning). Det var då jag kom i kontakt med Röda Korset och i slutet av nittiotalet sökte jag mig till deras Första hjälpen-grupp. Alla första hjälparna som jobbar under Lidingöloppen har gått minst 60-timmars första hjälpen-utbildningar, inklusive D-HLR (deff (hjärtstartare)-hjärt och lungräddning). Utbildningens fokus ligger på förebyggande åtgärder vid sjukdoms- och olycksfall och omhändertagande. 2012 flyttade jag från Falun till Stockholm och året därpå gjorde jag mitt första funktionärsjobb på Lidingöloppet, som ansvarig för Röda Korsets funktionärer.

Jobbar du inom vården även till vardags?

Nej, det skulle jag inte vilja. Jag trivs bra med att göra punktinsatser inom vården. Detta är min hobby! Via funktionärsarbetet får jag både kunskap och erfarenheter och får träffa alla sorters människor. Vissa har blivit vänner för livet.

Vad är det som driver dig?

Att lindra och förhindra mänskligt lidande. Sedan är det väldigt tillfredställande när man ser att samarbetet med alla funktionärer fungerar – att allt rullar på. Jag dirigerar folk hit och dit och är inte alltid själv på plats när det händer. Om en länk felar blir det kaos. Jag gillar att vara mitt i händelsernas centrum, är mer praktiskt än teoretiskt lagd.

Vilken är den vanligaste åkomman under Lidingöloppen?

Skavsår och skrubbsår är klart vanligast. Men allt kan hända. Det är inte bara löpare som råkar illa ut. Chaufförer, funktionärer och åskådare kan också drabbas av något oväntat. All utrustning och materiel måste vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, sambandsradion måste fungera och så vidare. Vi är filtret till ambulans- och läkarteamet, som också finns på plats. Allt som inte de behöver göra gör vi.

Har du själv deltagit i  något lopp?

Nej, jag är ingen löpare. Jag gillar att vandra och att yoga, men är inte speciellt sportig av mig.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer