”Att se glädjen när löparna kommer i mål. Det är häftigt!”

Du som har sprungit ett Lidingölopp har säkert sprungit förbi Torbjörn strax före mållinjen. Eller så har han satt en medalj om halsen på dig efter målgång. Torbjörn Jarlemark från IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb har varit funktionär för Lidingöloppet i sju år.

Torbjörn i målet

Från att ha varit medaljansvarig blev han värvad till målchef, en året-runt-funktion. Det innebär att han ansvarar för att allt fungerar och flyter i målområdet, där 35 funktionärer ser till att löparna tas väl om hand. Det ska delas ut 40 000 medaljer och de som är trötta eller sjuka ska få vård.

- Att få uppleva när folk har kämpat, kanske gjort en klassiker och tjuter av glädje när de kommer i mål. Det är häftigt! Det är vid målområdet det händer, menar Torbjörn Jarlemark.

 

Ansvarar för 100 funktionärer

Tävlingsdagarna är intensiva. Förutom att Torbjörn har ansvar och överblick över de 35 funktionärerna som jobbar på varje arbetspass så har han radiokontakt med tävlingsledning och sambandscentralen. Han samarbetar också med andra huvudfunktionärer – till exempel tidtagning, speakersektionen, pressavdelningen och sjukvårdarna.

 

Förberedelser är A och O

Men innan tävlingen går av stapeln är det mycket förberedelser. Möten med övriga huvudfunktionärer hålls ett par gånger om året, där man löser problem och utbyter erfarenheter inför nästa lopp. Vidare ska alla funktionärer få en kallelse i god tid och ett arbetsschema ska upprättas.

- Den stressiga delen är att få okej från alla funktionärer. Det blir många påminnelser och en del jagande i slutet. Men det ordnar sig alltid, vi har ungefär 120 aktiva funktionärer till förfogande och de flesta återkommer år från år, berättar Torbjörn.

 

Bidrar till klubbkassan

Torbjörn lägger ner cirka sju dagar om året på sitt ideella arbete som huvudfunktionär. Det är hans klubb, IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb, som får pengarna.

- Detta sponsrar flera av våra läger. Vi orienterare reser ju ofta ganska långt från stan. Tack var funktionärsarbetet kan vi hålla avgifterna nere, berättar Torbjörn.

- Våra funktionärer och deras föräldrar tycker att detta är ett betydlig roligare sätt att tjäna pengar åt sin klubb än att sälja lotter och salamikorvar. Här samlas barn och föräldrar på ett och samma ställe och gör en insats tillsammans, menar Torbjörn.

- På träningar hinner man inte umgås lika mycket som när man jobbar som funktionär. Under en hel dag så hinner man prata och lära känna varandra rätt bra, det är väldigt socialt, säger Torbjörn.

 

Folkfest på Grönsta

- Lidingöloppet är ett jättehäftigt projekt! Alla lopp har sin karaktär De roligaste är nog LidingöRuset!  Det är en sådan spontan glädje, både hos de som tävlar och hos alla runt omkring. Det är verkligen Folkfest på Grönsta!, utbrister Torbjörn.

 


Medaljutdelning i målområdet, 2015.Trötta deltagare vid målgång, 2015.


En slutkörd löpare tas om hand om av en funktionär, 2013.


Medaljutdelning, 2013.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer