Året var 1965

Lidingöloppet har en lång och ärorik historia bakom sig men hur kom det sig att loppet en gång blev till? Och vilka låg bakom födelsen av världens största terränglopp? Läs mer om det och en hel del annat nedan.

Historik

1965 var året då både höjdhopparen Patrik Sjöberg och bordtennisspelaren J-O Waldner föddes. Det var även året då IKEA öppnade sin flaggskeppsbutik i Kungens Kurva i Stockholm och fotografen Lennart Nilsson gjorde internationell sensation med boken Ett barn blir till.

Det var även det år då Karl Axel "Kacke" Karlberg och Sven Gärderud kläckte den briljanta idén om att starta ett terränglopp för motionärer.
Idén kom efter det att Kacke och Sven läst en ledare av Sven Lindhagen i Idrottsbladet. "Friidrotten har ingen verkligt bred tävling som lockar man ur huse. På hösten, ett par mil med medalj som skulle vara en bragd att erövra." Med det som inspiration och IB som medarrangör, arrangerades det första Lidingö Loppet någonsin. Loppet var 30 km långt och 644 löpare anmälde sig, av dessa fullföljde 512 löpare hela loppet.

Sedan 1982 är Lidingöloppet noterat i Guinness Rekordbok som världens största terränglopp. En toppnotering som Lidingöloppet fortfarande har.
Genom åren har flera olika lopp lagts till och numera är Lidingöloppet ett helgarrangemang med något för hela familjen. Förutom Lidingöloppets 30 km lopp ingår även bland annat Knatteloppet för familjens minsta upp till 6 år, Lilla Lidingöloppet för barn upp till 15 år, Lidingö Tjejlopp och Lidingö Stafetten. Varje lopp har individuella klasser att välja bland, så alla kan hitta ett lopp som passar just dem.

Lidingöloppet lockar numera löpare från hela världen, både känd elit och motionärer. Ett par mer kända svenskar som kammat hem segern i 30 km loppet är bland annat långsdistans löparen Mustafa ”Musse” Mohamed(-03, -04, -08) och friidrottaren Lena Gavelin(-02, -04, -05, -06) och Malin Ewerlöf(-96, -01, -09).

Arrangörer av Lidingöloppet är IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb och IFK Lidingö Friidrottsklubb. Ungefär 2.500 funktionärer från de två klubbarna och 50 andra idrottsklubbar och organisationer hjälper till vid arrangemanget. Tillsammans lägger funktionärerna ned cirka 25.000 ideella arbetstimmar för att alla lopp ska fungera bra, smidigt och vara gemytlig upplevelse för deltagarna.

Lidingöloppet har en bred förankring i hela Sverige, vilket visas av att 2/3 av deltagarna kommer från orter utanför Storstockholm. Mer än 1/3 av deltagarna är kvinnor. Ungefär 80 mediaföretag var ackrediterade till förra årets lopp. 100.000 spalt-mm registrerades. Under åren har åtskilliga TV- och radiosändningar genomförts.

Lidingöloppet ingår, tillsammans med Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen i En Svensk Klassiker.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer