Lidingölabbet och Malin Ewerlöf tipsar om träning inför Lidingöloppet

Hur ska jag lägga upp min träning inför höstens Lidingölopp? Hur "överlever" jag Karins backe och hur blir jag av med gubbvaden? Vi bad er ställa frågorna till Lidingölabbets expert och löpcoach Malin Ewerlöf och nu svarar Malin!

Lidingölabbet och Malin Ewerlöf tipsar om träning inför Lidingöloppet

 I detta första avsnitt av "Lidingölabbet Svarar" ger månfaldige landslagslöparen och Lidingöloppsvinnaren sina svar på de frågor vi fått inskickade från er! Tre av frågorna besvaras i klippet nedan och resten i skriftlig form nedanför klippet!


Fråga:
Är nybörjare. vilken löpning o styrka ska jag lägga mest fokus på? tränar 2-3 ggr i veckan. 1,15-1,30 ca gillar intervaller. blir inte så uttråkad då. löp 1.20 gå 40

Malin:
- Om man ska lyckas på Lidingöloppet så gäller det ju att lära sig att både ”tåla” längden samt bli tålig i pulshöjande träning. Fortsätt med intervallerna men addera gärna lite längre intervaller och öka successivt längden på distanspassen så att du får en bättre förmåga att klara hela distansen.

--

Fråga:
Jag har ett problem med min vänstra vad. Har sk "Gubbvad". Jag stretchar varje dag och givetvis efter varje träning. Löpning i skog går bra men hårt underlag är värre. Har ni några bra tipps som kan hjälpa mig?

Malin:
- "Gubbvad” är något du inte är ensam om, problemen kommer i en viss ålder och jag har haft det själv. Personligen så har jag fått bra effekt av att äta mer magnesium men det är också viktigt att försöka bibehålla elasticiteten i vaden. Att stretcha är såklart bra men även att lägga in lite moment som ökar spänsten, ex. olika typer av hopp och liknande övningar.

---

Fråga:
Hur ser en bra träningsplan ut nu under våren om jag ska lyckas på Lidingöloppet? Ska jag springa långpass direkt eller bättre att springa kortare sträckor?

Malin:
- Om man inte har sprungit långpass under vintern så måste man bygga upp sig succesivt och ”stegra” klokt när det gäller längden. Annars så gäller det hitta en bra kombination av långpass, distanspass samt att bygga lite snabbhet via intervaller i olika form, gärna lite längre.

--

Fråga:
Är det bäst att bara springa på mjukt underlag när jag tränar inför Lidingöloppet eller en kombination med asfalt?

Malin:
- Det är generellt sett skonsammare för kroppen att springa på mjukt underlag och Lidingöloppet är ju mest terräng. Har man möjlighet att springa i terräng så är det det bästa men ibland är det ju inte praktiskt möjligt.

--

Fråga:
Hur ser ditt bästa backpass ut inför Lidingöloppet? Lång seg backe eller kort backe men många repetitioner?

Malin:
- Om man ska bli ”mjölksyretålig” så är lite kortare backar bättre. 45-60 sekunder är perfekt, kanske 10 repetitioner. Viktigt också att backen inte är för brant utan lite planare så att man kan trycka på med lite mer fart. Man kan även köra lite längre backar men dessa kan man då exempelvis lägga in i sin vanliga distansrunda då man ökar farten något när man kommer till backen.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer