Lidingölabbet svarar på frågor om seedning inför TCS Lidingöloppet!

Med ett seedningslopp kan du placera dig i rätt startgrupp inför TCS Lidingöloppet 2022. Det är dock inte alltid lätt att veta vilka arrangemang som räknas som seedningslopp. Lidingöloppets arrangemangschef Martin Terry besvarar därför i den här artikeln läsar-frågor om seedning inför höstens löparfest.



Under våren och sommaren besvarar Lidingölabbet läsares frågor om höstens löparfest. Nya möjligheter att ställa frågor till Lidingölabbets experter finns i varje Lidingöloppet-nyhetsbrev. 

I den här artikeln besvarar Lidingöloppets event manager Martin Terry ett urval av de frågor som har skickats in avseende seedningslopp - de lopp som kvalificerar deltagare till rätt startgrupper inför TCS Lidingöloppet 2022. Många nya chanser att kvalificera sig till startgrupperna väntar under sommaren och hösten, här kommer en kort vägledning inför kommande utmaningar: 

1. Dum fråga, men varför ska man springa ett seedningslopp?
Det är en bra fråga. Man springer seedningslopp för att garantera att man får sin bästa upplevelse under TCS Lidingöloppet i höst. Genom seedningslopp sorteras du in i en startgrupp som har deltagare som springer i samma hastighet som du. När man springer tillsammans med deltagare på samma nivå kan man genomföra loppet i jämn fart - utan att behöva sakta ner, få en lucka, eller runda löpare som springer långsammare. Genom seedningen kan man dessutom få draghjälp av andra löpare och på det sättet springa sitt bästa lopp.

2. Hur ser de olika startgrupperna ut och vad krävs för att nå de olika startgrupperna?
Du hittar seedningstabellen för TCS Lidingöloppet 2022 via den här länken. I matrisen syns de kvalificeringsgrundande tiderna för de olika startgrupperna i TCS Lidingöloppet 30km, TCS Lidingöloppet 15km och Rosa Bandet-loppet 10km.

3. Kommer mitt resultat från Stora Stöten Run i Falun den 13/8 på 22.7 km vara seedningsgrundande för TCS Lidingöloppet?
Både maraton-, halvmaraton- och 10km-lopp med professionell tidtagning är seedningsgrundande för TCS Lidingöloppets startgrupper. Eftersom loppet ovan är på en distans som är längre är 21,1 km kan resultatet dock inte omvandlas i Lidingöloppets seedningskalkylator och kan därför inte användas för seedning. Om du dock springer 10 km av loppet med en GPS-klocka kan du seeda dig på samma gång som Lidingöloppets digitala seedningslopp!

4. Vilken tid gäller för digitalt seedningslopp om man vill hamna i startgrupp B?
För att starta i startgrupp 1B i TCS Lidingöloppet 30km bör du, enligt seedningstabellen ovan, ha sprungit 10km på tiden 37:30 i ditt digitala seedningslopp. 

5. Jag kan inte springa något seedningslopp i sommar - min stuga ligger på landet och inte i stadsmiljö! Hur gör jag för att inte hamna i de sista startgrupperna? 
Som nyhet för i år kan du, med hjälp av en GPS-klocka, genomföra ditt eget, digitala testlopp seedningslopp när du vill på en valfri 10km-sträcka. Läs mer om hur du genomför Lidingöloppets  digitala seedningslopp här! 

6. Jag har skickat in ett tid som inte stämmer - vad gör jag för att rätta till min blunder?
Om ditt resultat inte stämmer med resultatlistan kan det dröja ett tag att bli omseedad, och ibland är detta inte möjligt, så det är viktigt att skriva in rätt tid på en gång.

7. Är det först till kvarn som gäller för plats i startgrupperna?  
Ja, indelningen till seedningsgrupperna sker automatiskt och med företräde till de som har seedat sig tidigt under året. 

8. Jag har sprungit TCS Lidingöloppet förut, vad gäller för mig?Indelningen i startgrupper grundas på de senaste tre årens resultat i TCS Lidingöloppet. I indelningen jämför Lidingöloppet omseednings-resultat mot de tidigare årens resultat i TCS Lidingöloppet och tar beslut efter det.


Läs mer: 
Seedningstabell 2022 >

Så genomför du Lidingöloppets digitala seedningslopp >
Så gör du en omseedning >

 

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer