Robin Bryntesson tog ledningen i TCS Lidingöloppet 30 - så gick det sen!

Alla som har kommit i mål i TCS Lidingöloppet kan berätta en historia om toppar och dalar. Få har dock upplevt den fysisk-mentala berg-och-dalbanan på riktigt samma sätt som elitskidåkaren och diabetes-profilen Robin Bryntesson. Här delar han sina erfarenheter från loppet, med special-tips för alla framtida deltagare med diabetes typ 1!

Robin Bryntesson tog ledningen i TCS Lidingöloppet 30 - så gick det sen!


Du gick ut i ett skoningslöst tempo och tog ledningen över elitledet i TCS Lidingöloppet i en kilometer - när tog du tog det här beslutet?
 Det var nog vasaloppstvåan Anton Karlsson och vår egen löparcoach i Sockertoppen "Spring-Mats" fel.. :) Dom tyckte att vi skulle försöka nyttja våra styrkor :)

Hur gick de resterande 29 kilometerna av loppet?
 Eftersom jag kommer från en sparsam träningsbakgrund dom senaste åren så var dom tuffa för min egen del. Men härlig stämning och rekordmånga glada hejarop gjorde resan till en mycket trevlig resa trots min lite väl hårda start. 

Genom föreningen Sockertoppen IF hjälper du barn och unga med diabetes till ett liv i rörelse. Vilka tips inför TCS Lidingöloppet kan du dela till framtida deltagare som har diabetes typ 1?
– Diabetes är en väldigt individuell sjukdom, därför kan det vara svårt att ge generella råd till någon när man inte har koll på deras inställningar och doseringar. Men mina bästa allmänna tips är: 

  • att hela tiden ligga steget före. Planering är A och O,
  • att man ska kontrollera vad man gör dom närmsta timmarna framåt,
  • att använda teknologin. Se till att ha en vass cgm och insulinpump,
  • att gå med i en förening eller community där folk förstår dig, där kan du lära dig från andra med samma intresse.

Men kanske det skarpaste. Spräng dig inte!!! Det medför en rejäl dos av adrenalin och det är svårt att hantera för en diabetiker.

Vilken energi bör man fylla på med vid energistationerna för att hålla blodsockret i balans när man springer 30km?
 Med diabetes så handlar det om att se till att ligga mellan 4-8 mmol/L och då måste man göra vad som krävs för att BS ska ligga stabilt. Detta beroende på vilken av inställningar man har. Men att fylla på med energi, det tror jag är viktigt om man ska ha någon chans att hålla balansen och kunna prestera på topp!

Under min aktiva karriär så har jag provat en mängd olika saker. Allt från vatten till rejäla sockerbomber. Min analys är nog att lagom är bäst :)

Finns det ett optimalt sätt att genomföra TCS Lidingöloppet på om man har diabetes typ 1?
 Till och börja med måste man se till att ha tränat på det man ska tävla på. Så att köra 30km eller långa pass innan borde vara basen. Där kan man också börja testa sig fram hur man ska lägga upp en energiplan och tajma blodsockret under loppet.

Sen är nog en lugn öppning att föredra om man ska få en fin resa såväl blodsocker- som löpmässigt. 

Kommer du nu att gå upp i ledningen i samtliga Klassiker-arrangemang framöver? 
– Nu har jag varit först i både Vasaloppet och Lidingöloppet, så jag kanske får hitta på någon ny simteknik till Vansbrosimningen om det ska bli verklighet att ta starten även där..haha... :)

      
Bilder av Robin iförd den klassiskt rosa/gröna klubbdräkten från Sockertoppen IF. Foto: Privat

Live-sändningen från TCS Lidingöloppet 30km >
Alla resultat i TCS Lidingöloppet 2022 >
Upplev helgen igen via Lidingöloppet på sociala medier > 

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer