Seedning

a woman wearing a saucony shirt is running in a race

Påverka ditt lopp med hjälp av seedning!

Vill du starta i rätt startgrupp kan du seeda dig. Rätt startgrupp innebär att du springer i en grupp med andra löpare som håller ett liknande tempo. Här finns de regler som gäller vid seedning till TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet.

Automatisk seedning sker baserat på de tre senaste årens resultat i TCS Lidingöloppet, Rosa Bandet-loppet och @Hemma. Om anmälan görs utan tidigare Lidingöloppsresultat och utan att man anger ett annat seedningsgrundande resultat som ej är äldre än tre år, placeras löparen automatiskt i en oseedad startgrupp.

Seedning sker i mån av plats till rätt startgrupp. Om startgruppen är full placeras du i den grupp som är närmast möjlig.

Rapportera in din tid

Seedningsgrundande resultat kan rapporteras in gratis via Mina Sidor till och med torsdag innan lopphelgen. Fredag–söndag kostar omseedning/byte av startgrupp 300 kr. Resultatet du vill använda får inte vara äldre än 3 år. Resultat som inte har angivits korrekt kommer inte att godkännas, det innebär automatisk placering i den sista startgruppen.

För seedning till TCS Lidingöloppet 30km och 15 km gäller seedning på minst 10 km.
För seedning till Rosa Bandet-loppet 10 km gäller seedning på minst 5 km.

Observera att den automatiska seedningen endast gäller på samma distans. Om du anmäler dig till TCS Lidingöloppet 30, och din kvaltid är från TCS Lidingöloppet 15, måste du ange detta i din anmälan.

Om ditt resultat från två år sedan är bättre än förra årets lopp, vänligen ange att du vill använda ditt äldre resultat när du anmäler dig.

Digital seedning

Vi är glada över att fortsatt kunna erbjuda succén med digital seedning – möjligheten att kvalificera sig till TCS Lidingöloppets olika startgrupper genom egen, digital tidtagning på en plats, dag och tid som passar dig.

Genom digital seedning med Lidingöloppets digitala lopp kan du genomföra din seedning på valfri 10 kilometerssträcka var som helst i världen och på valfritt datum från 1 januari till och med den 2 dagar innan TCS Lidingöloppet i september. Du kan på det här sättet genomföra seedningsloppet under avslappnade förhållanden, under en dag då vädret, spåret och löparformen är optimala, och utan att behöva resa till ett lopparrangemang. Du kan dessutom genomföra hur många digitala seedningslopp du vill och registrera resultaten för omseedning upp till fem gånger.

Så genomför du Lidingöloppets digitala seedning inför TCS Lidingöloppet: 
1. Anmäl dig till Lidingöloppets seedningslopp här.
2. Välj en sträcka på 10 kilometer (eller spring Lidingöloppets ”Sista Milen” för att få en exakt bansträckning). Sträckan måste springas i sin helhet och vid ett tillfälle.
3. Spring den angivna sträckan. Ta tid själv med hjälp av en klocka med GPS-funktion eller med en telefon som har appen Strava nedladdad.
4. Rapportera ditt resultat på Mina Sidor. Du kan skicka in en GPX-fil från valfri träningsapp eller välja någon av de pass som du registrerat i träningsappen Strava. Om du vill springa flera gånger kan du rapportera in tider vid flera tillfällen.
5. När ditt resultat är godkänt kommer ditt resultat synas i resultatlistan och Mina sidor.
6. Skicka in nya seedningsuppgifter. Du kan göra max 5 omseedningar.

Övriga seedningslopp

Utöver digitala seedningslopp och tidigare resultat från TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet kan även resultat från lopp i följande kategorier anges vid seedning till startgrupperna i TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet:

Kategori 1: Terränglopp på 10 km:

I kategorin ingår två terränglopp som arrangeras av TCS Lidingöloppet:

VårmilenBlodomloppet

Även andra terränglopp på 10 km med professionell tidtagning och resultatrapportering (t.ex. Skrylleloppet och Kung Björn-loppet) är seedningsgrundande till TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet.

Kategori 2: Stadslopp på 10 km:

Alla stadslopp på 10 km med professionell tidtagning och resultatrapportering (t.ex. Karlstad Stadslopp, Lidköpings Stadslopp eller Växjöloppet) är seedningsgrundande till TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet.

Kategori 3: Lopp motsvarande 11,6 km

Alla stadslopp på 11,6 km med professionell tidtagning och resultatrapportering (t.ex. Kraftprovet 11,6km) kan användas för att seeda sig till startgrupperna i TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet.

Övriga seedningsalternativ

Alla lopp med professionell tidtagning på följande distanser är seedningsgrundande till TCS Lidingöloppets och Rosa Bandet-loppets startgrupper:

  • 10 km
  • Halvmarathon*
  • Marathon*


*Avser stadsmarathon och ej kuperade fjällmarathon.

Seedningstabell

I denna seedningstabell hittar du information och tider för distanser samt kategori.
Genom detta ser du i vilken startgrupp du bör hamnar i, i mån av plats.

Seedningstabell
Seedningstabell

Omseedning

Vi seedar automatiskt från Lidingöloppet, Rosa Bandet-loppet och @Hemma från de tre senaste åren.

Alternativ 1:
1. Logga in på Mina Sidor
2. Klicka på Mina anmälningar
3. Välja det loppet du vill seeda dig till
4. Klicka på Omseedning
5. Fyll i uppgifterna som krävs
6. Skicka in nya seedningsuppgifter. Du kan göra max 5 omseedningar.

Alternativ 2:
1. Öppna ditt mail TCS Lidingöloppet - Tack för din anmälan
2. Klicka på länken under Här kan du se din anmälan
3. Då ser du din anmälan. Klicka på länken Klicka här för omseedning
4. Fyll i uppgifterna som krävs
5. Skicka in nya seedningsuppgifter. Du kan göra max 5 omseedningar

Alternativ 3:
1. Öppna ditt mail Hanteringsbekräftelse TCS Lidingöloppet
2. Klicka på länken under rubriken eventuell omseedning
3. Fyll i uppgifterna som krävs
4. Skicka in nya seedningsuppgifter. Du kan göra max 5 omseedningar.

Seedningsresultatet får max vara 3 år gammalt.

Digital seedning - tidtagning

Så här registrerar och rapporterar du in din tid i samband med din digitala seedning.

Det finns två olika sätt för dig att ta din tid, antingen via en klocka med GPS, eller med en telefon med GPS-mottagning och en träningsapp. Lidingöloppet har koppling mot träningsappen STRAVA, som du laddar ner kostnadsfritt via AppStore eller Google Play.

Innan ditt lopp:
Säkerställ att du har en fullt laddad telefon/klocka med dig samt att du laddat ner den senaste versionen av den app du skall mäta tiden med. Lidingöloppet rekommenderar att du använder dig av träningsappen STRAVA men det går även bra att använda annan träningsapp med GPS-funktionalitet som ex. Runkeeper samt såklart de vanligaste klockformaten.

Vid start:
Se till att du förbereder din app/klocka för tidtagning samt att densamma ”fångat” GPS-mottagningen där du befinner dig.

När "startskottet" går, starta tidtagningen via den app/klocka du skall mäta tiden med.

Välj Race/Tävling på ditt pass. Då mäts tiden från start till målgång när du stänger av klockan/appen, Elapsed Time. Är klockan/appen inställd på Run/Träning visas tiden i Moving Time när du sparar ditt pass. Oftast kortare eftersom du kanske stannat och druckit eller knutit skorna. Resultattiden mäts i Elapsed Time=total tid.

Vid målgång:
Stoppa tiden då du passerar mållinjen.
Se till att spara passet i din app/klocka, dubbelkolla gärna så att appen/klockan registrerat din löpning innan du lämnar målområdet.

Moving Time - rörelsetid
Tiden då du är i rörelse under ditt pass.
Oftast blir denna tid exponerad på din klocka/app om du har inställningen Run/Träning.

Elapsed Time - total tid start till mål
Total tid mellan start och målgång på ditt pass på din klocka/app.
Exponeras om du väljer Race/Tävling på ditt pass på din klocka/app.
Det är denna tid som resultattiden grundar sig på.

När du ska rapportera din tid:
Gå in på Mina Sidor (länk hittar du i e-mailet Startbevis). Här kan du nu välja två olika sätt att rapportera din tid.

1. Genom att skicka in GPX-fil från valfri träningsapp
Hur du gör skiljer sig lite beroende på vilken klocka/app du har. Gå in på respektive tillverkares sida för att läsa om hur du går tillväga. Ladda ner GPX-filen, förslagsvis till din dator eller telefon. Oftast enklast på webb-sida och ej i app. Notera, den fil du valt måste ha ändelsen .gpx för att vi ska kunna läsa av resultatet.

Vanliga tidtagningsenheter:

Runkeeper
Avsluta din inspelning i Runkeeper-appen, Logga in på Runkeepers-webbplats (ej app)
Om du kan se din aktivitet i ditt aktivitetsflöde klickar du på den där, annars klickar du på fliken "Jag" och väljer sedan aktiviteter till höger på skärmen. Detta gör att du kan välja bland alla dina aktiviteter - välj lämplig aktivitet och den laddas upp på den högra panelen. Rulla ner på sidan och direkt under aktiviteten på höger sida finns det ett avsnitt som heter ”Exportera” med en länk som säger ”GPX” - klicka här. En GPX-fil laddas ned till din dator - kom ihåg var den sparas. Det är den du ska ladda upp.

Polar

2. Genom att välja något av de pass som du registrerat i träningsappen Strava.
Antingen kan du koppla din träningsapp/klocka direkt till Strava vilket gör att passen inklusive din tävlingsprestation dyker upp direkt i STRAVA och är valbara där, (här hittar du en bra informationssida om hur du kopplar ihop klocka med STRAVA). Alternativt så använder du STRAVA som din tidtagningsapp i telefonen. Du måste först koppla ditt Lidingöloppskonto till ditt Stravakonto vilket du gör genom att klicka på knappen "Connect with Strava". Därefter kommer du kunna välja vilket av dina Stravapass du vill skicka in som ditt "tävlingsbidrag".

Fungerar inte något av dessa två rapporteringssätt, kommer du även att kunna rapportera in din tid manuellt under "Mina Sidor". Inga mellantider kan då anges i resultatlistan.

Ladda upp ditt resultat
Ladda upp ditt resultat

Om ditt resultat är godkänt, dvs har rätt distans för din anmälda sträcka kommer du direkt få besked om att ditt resultat är godkänt. Det kan också vara så att det finns någon form av oklarhet i ditt resultat och att vi behöver granska detta manuellt. I så fall kommer du informeras via e-mail om det när ditt resultat är godkänt. Ditt resultat är markerat i resultatlistan med en gul triangel när granskningen pågår.

Kompisseedning

Kompisseedning är möjligt i mån av plats. Detta innebär att du kan byta till en senare startgrupp än den du blivit tilldelad för att springa ex med en kompis eller i en grupp med lägre tempo.

Kompisseedning gör du genom att:

  1. Gör en omseedning
  2. Ange ”kompisseedning” i fältet för ”Sträcka”.
  3. Ange det årtal du avser deltaga
  4. I fältet för tid anger du i fältet för minuter den startgrupp du önskar flytta till. OBS det måste vara en startgrupp med högre nummer än den du tidigare blivit tilldelad.
  5. I fältet för lopp kan du skriva fri text till oss
  6. Klicka på ”skicka nya seedningsuppgifter”
  7. Vi skickar dig en bekräftelse när vi behandlat din förfrågan om kompisseedning.

OBS Kompisseedning kan aldrig ge en bättre startgrupp än den du skulle tilldelas utifrån dina löparmeriter.

Övriga seedningslopp