1981 införde Lidingöloppet begreppet "block" för de olika arbetsområdena och de åtta ansvariga för dessa områden kom tillsammans med andra funktioner att ingå i tävlingsledningen. 1996 blev Ulric Carlsson ansvarig för hela Lokalblocket och var även delansvarig för renhållningen. 1997 arbetade Lidingöloppet fram en miljöpolicy, ”Det gröna loppet på den gröna ön”. På Grönsta inrättades en miljöstation och 10 lidingöloppsfunktionärer fick ut bildning i Säfsen. Lidingöloppet var först ut med detta initiativ bland Klassikerarrangemangen. Under en följd av år har utvecklingen av renhållningen ständigt förbättrats och från 2012 blev det en omstart med Miljömärkt Event som hade nya kriterier, riktlinjer och stöd för Lidingöloppet. Den person som i högsta grad bidragit till denna utveckling är Ulric Carlsson.
Vi tog oss en pratstund med Ulric där han berättar om varför han är funktionär och vad som faktiskt motiverar han att fortsätta bidra med sitt viktiga arbete.
Hur kommer det sig att du från första början blev funktionär för TCS Lidingöloppet? Samt vilka funktionärsroller har du haft genom åren?
- Jag har orienterat sen barnsben så det var naturligt att bli medlem i IFK Lidingö SOK då jag flyttade till Lidingö. Blev förstås tillfrågad att vara funktionär, först på banan sen som huvudfunktionär för boendet och renhållningen.
2. Vad motiverar dig att vara en del av Lidingöloppets funktionärsstyrka? Vad är viktigast att tänka på för att skapa en bra upplevelse för publik och löpare?
- Som städchef på Grönsta är det så härligt att se alla glada löpare och att träffa funktionärer även från andra klubbar som jag lärt känna under åren. Viktigt är att hålla arenan snygg och efteråt ska det vara mera välstädat på Grönsta än före tävlingen.
3. Vad har du för känslor under Lidingöloppshelgen?
- Härligt att träffa folket men också fysiskt arbete, bra träning, med att dra sopkärl över området mm.
4. Från vilket år har du ditt mest minnesvärda ögonblick?
-1998 då jag tog ledigt från städning ett par timmar för att springa 15km-loppet.
5. Vilka råd skulle du ge till andra som är intresserade av att bli funktionärer på framtida Lidingölopp?
-Trevligt att träffa de andra funktionärerna. Egentligen inga svåra arbetsuppgifter, man lär sig av de andra. Bra ekonomiskt för klubben.