Lidingöloppet springer mot en hållbar framtid: siktar på Certifiering Hållbart Evenemang 2024

Lidingöloppet, ett av Sveriges mest ikoniska löparevenemang, sätter en ny standard inom hållbarhet genom att sikta på Greentimes Certifiering Hållbart Evenemang. Initiativet markerar inte bara en betydande milstolpe för evenemanget, utan framhäver också den växande betydelsen av hållbarhetsansvar inom sport och evenemang.

Lidingöloppet springer mot en hållbar framtid: siktar på Certifiering Hållbart Evenemang 2024

Vad är Certifiering Hållbart Evenemang?

Greentimes Certifiering Hållbart Evenemang är en kvalitetsstämpel och erkännande som ges till evenemang som visar ett engagemang för att minimera sin miljöpåverkan, främja socialt ansvar och främja ekonomiskt välstånd. Genom att sträva efter denna certifiering visar Lidingöloppet sin dedikation till att skapa ett positivt arv bortom själva loppet.

”Lidingöloppet har länge sett hållbarhet som ett viktigt och prioriterat område – vi har ju naturen som vår arena. Vi vill vara i framkant och strävar efter att vara bäst i branschen. Nu tar vi nästa steg mot en certifiering som kommer hjälpa oss att identifiera de viktigaste områdena att jobba med framåt” – Josefin Almkvist, Hållbarhetsansvarig

Varför är detta viktigt?

Som ett av de större löparloppen i Sverige har vi ett ansvar att inspirera alla löpare och partners till att prioritera hållbarhet. Storskaliga evenemang som Lidingöloppet har potential att generera ett mindre klimatavtryck, från transporter till energiförbrukning. Genom att implementera hållbara metoder och söka certifiering leder Lidingöloppet vägen och inspirerar andra evenemang att följa efter.

Vilka åtgärder tar Lidingöloppet?

Lidingöloppet har redan tagit flera steg, men det finns mer att göra framåt:

  • En stark motor för svensk motionsidrott – en tidlös inspirationskälla för folkhälsa och gemenskap
  • Minimera klimatpåverkan från resor och logistik (t.ex. nya transportalternativ, avfallsminsknings- och återvinningsprogram)
  • Partnerskap med lokala leverantörer för att tillhandahålla hållbara och miljövänliga produkter
  • Vi väljer digital kommunikation så ofta vi kan.
  • Utbildning av medarbetare och funktionärer om vad som är viktigt på riktigt.

Dessa initiativ gynnar inte bara miljön, utan bidrar också till den totala upplevelsen av evenemanget, genom att skapa en känsla av gemenskap och delat ansvar för alla som är med.

Hur kan du engagera dig?

Som deltagare eller supporter av Lidingöloppet spelar du en avgörande roll i att stödja evenemangets hållbarhetsinsatser. Här är några enkla sätt att engagera sig:

  • Res kollektivt – gratisbussar från Ropsten till Lidingövallen, Löparbussen från flertalet orter i Sverige eller boka SJ-tåg med 10 % Lidingöloppetrabatt. Vi erbjuder såklart cykelparkeringar i anslutning till loppets arenor.
  • Var rädd om naturen som vi springer i

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer