Lidingöloppet bidrar till barnens friidrottsglädje

Det är friidrottsträning på Lidingövallen. I myllret av idrottare från yppersta elit till nybörjare, hittar vi bland annat fyra grupper i åldern 6–7 år. Det är många skratt och fniss mellan löpskolningsövningarna. 

En vanlig tisdagskväll – och ändå unik. Träningen med duktiga och engagerade ledare är möjlig tack vare överskottet från Lidingöloppet. IFK Lidingö Friidrott är tillsammans med IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb huvudarrangör av Lidingöloppet.   

Cirka 600 barn och ungdomar tränar och tävlar i friidrott i klubbens regi. 

– Att få barn och ungdomar i rörelse är en av samhällets viktigaste uppgifter. Tack vare Lidingöloppet kan vi bidra till detta, säger Ingela Stralka på IFK Lidingö Friidrott.  

Hon berättar att verksamheten vuxit mycket de senaste åren. Den bygger på över 150 ideella ledare, dels föräldrar, dels ungdomar i juniorålder som själva är aktiva friidrottare.

– Vi erbjuder kontinuerligt utbildningar för våra tränare och ledare men även de aktiva, t.ex. utbildning inom antidoping samt lederskap för ungdomar som blir ledare i barngrupper.  

Sammanhållningen viktig

Träning och tävling skapar en fin sammanhållning mellan ungdomarna. 

– Vi försöker tidigt uppmuntra barnen att följa med på tävlingar. Inte för själva tävlandet så mycket, som för att vi ser hur viktigt det sociala sammanhanget är. Det får ungdomarna att stanna i idrotten även längre upp i tonåren när mycket annat lockar. Föreningen lägger stora pengar på tävlingsavgifter och -resor. Tack vare Lidingöloppet och andra partners kan vi stötta träningsgrupper med kostnader för läger och andra sociala aktiviteter.  

Friidrott är en idrott där resultatet är mycket tydligt och mätbart. Men alla vill ju inte tävla.

– Vi försöker lägga fokus på det egna resultatet och det egna personliga rekordet, se framstegen för varje individ. Vi har prova på tävlingar som avdramatiserar tävlingsmomentet, där barnen får testa olika grenar och hur allt funkar. Vi ser att om barnen börjar tävla tidigt så upplevs det som mindre dramatiskt. Vi försöker få med alla på lagtävlingar och stafetter, där vi betonar att allas insats är lika viktig för laget. Vill man inte tävla så följer man med som lagledare, hejaklack eller reserv. Många unga är väldigt sugna på att själva bli ledare.  

Viktiga inkomster för ideella föreningar

Sista helgen i september varje år deltar över 40 000 personer i Lidingöloppshelgen. Utöver de två arrangörsföreningarna, är totalt 65 ideella föreningar engagerade. Även andra ideella organisationer, som scoutföreningar, får betalt för sina funktionärsinsatser. Det ger betydande ekonomiska tillskott årligen, vilket gör det möjligt för föreningarna att arbeta med att få barn och ungdomar i rörelse. 

Läs mer om Lidingöloppshelgen

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services