Lidingöloppet 2021 – vad gäller?

Här har vi sammanställt frågor och svar kring Lidingöloppets olika arrangemang 2021.

Hur blir TCS Lidingöloppet 2021 - kommer det genomföras som vanligt, i mindre skala eller som i höstas?
TCS Lidingöloppet 2021 med samtliga tillhörande lopp kommer som vanligt att genomföras i slutet av september men för att minska risken för smitta genom att väldigt många löpare samlas på vissa enskilda dagar så har vi istället valt att sprida ut loppen under en hel vecka. Loppen kommer att äga rum mellan fredagen den 23/9 och söndagen den 2/10 enligt upplägget nedan.

---

Fredag den 24 september 2021
Invigningsceremoni
TCS Lidingöruset
TCS Lidingörullet
TCS Lidingöfemman

Lördag den 25 september 2021
TCS Lidingöloppet 30

Söndag den 26 september 2021
TCS Lidingöloppet 15
TCS Junior & Veteran

Måndag den 27 september 2021 - fredag den 1 oktober 2021
Lidingö skolstafetter

Lördag den 2 oktober 2021
Lidingöloppet MTB 30
Lilla Lidingöloppet MTB

Söndag den 3 oktober 2021
TCS Lilla Lidingöloppet
TCS Lidingö Knattelopp
Rosa Bandet-loppet

---

Det kan finnas begränsningar i maxantal för vissa av loppen, det är därför mycket viktigt att du säkrar din startplats snarast för att veta att du får vara en del av höstens stora löparfest.

Jag är anmäld men ”mitt” lopp har bytt datum? Behöver jag göra något?
Om ditt lopp fått ett nytt datum så behöver du inte göra något, din start flyttas automatiskt över till det nya datumet. Hör av dig till oss om du av någon anledning inte kan delta på det datumet dit loppet flyttats.

Folkhälsa är en av TCS Lidingöloppets grundpelare. Hur kommer årets lopp göras säkra för alla deltagare?
Vi följer noggrant Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rådande restriktioner, våra deltagares hälsa och säkerhet är det absolut viktigaste för oss.  Förutom att minska storleken på startgrupperna så kommer vi även att förstärka våra städ- och hygienrutiner samt inför åtgärder som hjälper alla att hålla avstånd.

Loppen kommer äga rum under helgerna, vad planerar ni för vardagarna emellan?
Vi planerar redan nu för att genomföra Lidingö skolstafett, en populär tradition för skolorna på Lidingö och i Järvaområdet under någon eller några av vardagarna. Vid sidan om stafetten så kikar vi redan nu på andra aktiviteter i syfte att ”återaktivera” vuxna och barn efter den tid av stillasittande som pandemin medfört.

Hur blir det med Lidingöloppet MTB som skulle ha ägt rum i början av maj?
Tyvärr kan vi ej genomföra Lidingöloppet MTB i början av maj som planerat. Istället har loppet flyttats till 2 oktober 2021 och kommer nu köras som ett 30 km långt lopp på i princip samma bana som den som löparna springer på. Det blir en häftig upplevelse och en unik möjlighet att få cykla den klassiska bansträckningen mellan Koltorp och Grönsta gärde. Du som sedan tidigare var anmäld till loppet i maj har fått ett e-mail kring dina nya valmöjligheter. Mer specifik information kring Lidingöloppet MTB hittar du längre ner på den här sidan.

Varför ändras Lidingöloppet MTB till ett 30 kilometers lopp istället?
Vi har verkligen gjort allt för att kunna genomföra ett lopp 2021 men till hösten är det tyvärr inte är möjligt att genomföra ett 63-km lopp. Detta pga av att vi måste coronaanpassa startgrupperna med färre cyklister i varje startgrupp som innebär att det blir en utmaning med en varvsbana samt alla de trafikbegränsningar som krävs i och med detta. Därför har vi valt att korta ner loppet detta år.

Om vi  ska spreeda ut startgrupper dvs Coronaapassa loppet så kan vi inte har ett varvbana och därför har vi valt ut de bästa sträckor och bara 30km.

Hur blir det med Vårmilen som är planerad att äga rum i början av maj?
Vårmilen är dessvärre inställd i maj 2021 pga Covid-19.

Jag var anmäld till något av era lopp 2020 men valde då att flytta fram min anmälan till 2021. Behöver jag göra något speciellt nu?
Om din anmälan är flyttad från 2020 till 2021 så behöver du inte oroa dig, du är anmäld till årets lopp och kommer i god tid innan start få all information du behöver om loppet. Du bör dock kolla ifall just ditt lopp har fått ett nytt datum enligt tabellen ovan.

Hur vet jag om det upplägg för TCS Lidingöloppet 2021 som ni nu presenteras verkligen kommer att kunna genomföras?
Inget har varit riktigt säkert i denna pandemi men vi hoppas och tror att det faktum att vi ligger så pass sent på löparsäsongen tillsammans med de åtgärder vi nu vidtar (mindre startgrupper, fler dagar) gör att vi kan genomföra höstens stora löparfest enligt detta upplägg. Vi följer dock myndigheternas rapportering löpande och är beredda att anpassa oss utifrån detta.

Förra året arrangerades inga barn- och ungdomslopp av hänsyn till det rådande hälsoläget. Vad är statusen för dessa lopp i nuläget? 
Folkhälsomyndighetens rapport den 20 januari uppmärksammar betydelsen av fysisk aktivitet för unga, och Folkhälsomyndigheten har därför begärt att regeringen lättar på sin tidigare rekommendation avseende organiserade idrottsaktiviteter inomhus och utomhus. Vi hoppas i ljuset av detta på att kunna arrangera alla våra lopp i säkra och trygga former i höst. 

Kommer deltagare kunna flytta sin anmälan till nästa år om även årets lopp blir virtuellt (digitalt)?
Om regelverket kring covid-19 gör att även årets lopp bara kan genomföras likt förra året, i virtuell form, kommer du kunna välja mellan att delta på det virtuella alternativet eller flytta din startplats till 2022.

Kommer jag kunna genomföra TCS Lidingöloppet/Rosa Bandet-loppet i virtuell form som 2020, @Hemma?
Ja, vi planerar för att man ska kunna genomföra TCS Lidingöloppet/Rosa Bandet-loppet virtuellt också, för dem som hellre föredrar det. Vi meddelar när den digitala anmälan är öppen.

Finns det någon risk att ett eller flera lopp blir fulltecknade?
Då vi i nuläget inte känner till vilket regelverk som kommer att gälla i höst så vet vi heller inte med säkerhet hur många deltagare vi kommer kunna ta in. Det bästa du som deltagare kan göra är att säkra din anmälan redan nu!

Kommer ni tillåta publik på plats under loppen?
Normalt sett välkomnar vi alltid publik på plats på Lidingö under våra lopp och vi hoppas kunna göra detsamma i år. Vi följer dock det regelverk som sätts upp av myndigheterna kring publik på allmänna sammankomster samt kommer säkerställa goda smittskyddsrutiner även bland våra icke-tävlande besökare.

Vad händer med loppen som ingår i Lidingöloppet On Tour Powered By Klövern?
Lidingöloppet On Tour Powered By Klövern 2021, är en serie med digitala lopp som äger rum v16-v24 + v 35 2021 runt om i Sverige. Samtliga lopp är seedningsgrundande för TCS Lidingöloppsveckan.

Jag genomför eller planerar att genomföra En Svensk Klassiker, vad händer med de övriga loppen?
Vasaloppet har genomfört alternativa lopp i form av Vasaåket i februari-mars. Engelbrektsloppet genomförde på samma sätt virtuella varianter av sina lopp. Vätternrundan och Vansbrosimmet planerar att genomföra så pass ”normala” lopp som möjligt under rådande omständigheter. Oavsett utformning så kommer de alternativa, digitala varianterna vara godkända som ”Klassikerlopp” och kan sålunda utgöra en del av en Kort-, Tjej-, Halv- eller Helklassiker. Håll utkik på respektive lopps hemsida för info om det aktuella läget.

Hur kan jag löpande hålla mig uppdaterad om läget?
Vi kommer löpande att rapportera om status kring våra arrangemang och hur de påverkas av Folkälsomyndighetens rekommendationer, via våra sociala medier (Facebook och Instagram) samt via vår hemsida, www.tcslidingoloppet.se.
För att vara säker på att du alltid har senast nytt från oss, rekommenderar vi dig att prenumerera på vårt Nyhetsbrev. Maila till info@lidingoloppet.se så lägger vi till dig.

Jag hittade inte svaret på min fråga ovan, hur får jag veta vad som gäller?
Kontakta oss på info@lidingoloppet.se alternativt telefon 08-7652615 (onsdagar kl 9-11) så hjälper vi dig den vägen.

tcs TATA Consultancy Services