Senaste segrarnas bästa Lidingöloppstips

Det krävs rätt taktik för att bemästra Lidingöloppets tuffa 30 km-bana. Därför har vi frågat damsegrarinorna Ulrika Flodin och Charlotte Karlsson samt David Nilsson, bästa svenska herre de två senaste åren, om deras bästa knep för en tur runt öns alla backar.

LidingöloppssegrareCharlotte Karlsson, Hammarby IF/Runday – Damsegrarinna 2011

Vilka är dina nyckelpass inför Lidingöloppet?
– Jag har aldrig lagt in några specifika pass inför just Lidingöloppet, men idealiskt vore att få in långpass/fartlek i kuperad terräng samt snabba intervaller i backe (där fokus även ligger på nedförslöpning).

Hur laddar du upp inför loppet?
– Det är viktigt med pigga ben och därför kör jag lättare träning dagarna innan med några dagars helvila/alternativträning. Jag krånglar aldrig till kosten innan lopp utan äter sånt som jag är van vid och lägger inte till några extra kolhydrater.

Hur lägger du upp loppet?
– Första delen av loppet är mindre kuperad än den andra halvan och därför ser jag till att inte fega i början och gå ut för långsamt - detta förutsätter dock att man kommer väl förberedd och har bra koll på sin form och vet vad man borde klara av en bra dag.

– Jag tar det alltid lite lugnare i uppförsbackarna och försöker hämta hem det jag tappat när det är flackt eller utförslöpning. Personligen tycker jag att den tuffaste biten är innan man passerar Grönsta Gärde vid 20 km.

Hur tänker du kring skoval och annan utrusning?
– Jag springer i samma skor som jag gör på marathon - Adidas Adios. Skoval är väldigt individuellt.

Vilka är dina bästa råd till förstagångslöparen?
– Se till att träna ordentligt inför Lidingöloppet, det är avgörande för att kunna få en härlig upplevelse! Sista veckans uppladdning är inte alls lika viktig som träningsmängden för det.

– Det kommer vara trångt i början av loppet och mitt tips är att inte lägga för mycket energi på att springa om andra löpare. Efter ett par kilometer lättas fältet upp och det kommer finnas gott om tid att både bli trött och springa om andra löpare.

Hur återhämtar du dig efter tävlingen?
– Jag lyssnar på kroppen och tar antingen några dagar helvila eller lägger in lättare träning veckan efter. Jag har inga speciella tankar kring kost utan äter det som jag är sugen på!

Ulrika Flodin, Rånäs 4H – Damsegrarinna 2010

Vilka är dina nyckelpass inför Lidingöloppet?
– Jag borde självklart skriva långpassen. Men jag presterar inte om jag inte har kört tuffa intervaller. Nyckelpassen för mig blir därför terrängintervaller.

Hur laddar du upp inför loppet?
– Jag har inga speciella rutiner utan jag försöker leva som vanligt utan krusiduller. Fast sist jag sprang laddade jag faktiskt med sportdryck kvällen innan och även lite sportdryck på morgonen. Skräcken är ju att magen ska pajja sönder, så jag pimplade inte i mig för kung och fosterland. Så frågan är ju om det gav någon effekt eller inte? Placebo?

Hur lägger du upp loppet?
– Eftersom jag bara har sprungit Lidingöloppet en gång så visste jag inte vad jag hade att vänta. Jag sprang tills energin tog slut. Det upplägget tänker jag inte ha i år.

– Första milen är ju lättsprungen så där vill jag inte bränna krutet. Jag vill känna att jag har krafter kvar till de tuffa partierna in på sista milen. Jag kommer alltså start i lite mesigare tempo i år.

Hur tänker du kring skoval och annan utrusning?
– När det gäller skor är jag extremt okänslig. Jag kan springa i det mesta, tom träskor. Men rådet är att inte ha skor som är sprillans nya och oinsprungna. Det är lätt att få skavsår och andra problem.

– Underlaget är mjukt vilket betyder att skovalet blir mindre viktigt med tanke på dämpning, så ta hellre ett par sköna, smutsiga och insprungna skor som du vet funkar på dina fötter än ett par butiksvarma och snygga.

Vilka är dina bästa råd till förstagångslöparen?
– Att du vid vätskestationerna, eller om du har vätskelangare, dricker upp allt i muggen/flaskan. Jag gjorde felet när jag fick vätskelagning att jag bara tog några munnar och sedan slängde jag flaskan istället för att springa med flaskan i handen och dricka tills det tog slut. Det räcker att få i sig 2 dl.

Hur återhämtar du dig efter tävlingen?
– Det tog en hel vecka innan jag var människa igen och sedan tog det ytterligare en vecka innan jag kände att kroppen var med på noterna igen. Kanske var jag dum nog att inte förstå hur lång tid det tar efter en 3 mil att återhämta sig. Jag var nog, med facit i hand, lite för alert att börja köra hårt igen. Jag var ut dagen efter loppet och körde distans. Men nä, det kändes inte bra. I år ska jag vila mer och ta det lite försiktigare.

David Nilsson, Högby IF – Bästa svenska herre 2010 och 2011

Vilka är dina nyckelpass inför Lidingöloppet?
– Det gäller att skapa sina egna nyckelpass utifrån det man tror kommer vara avgörande för ens insats. Inför de senaste årens lopp har jag inte gjort något märkvärdigt, eller ens tränat hyggligt veckorna före. Alltså kan det som anses vara högst godtycklig träning bli ytterst fungerande just för dig!

– Men okej, ett tips är att man bör springa tillräckligt många och långa distanspass samt träna så pass mycket i backar att du varken kan vara nervös inför längden eller kuperingen på loppet. Det enda man ska vara orolig för är farten, eftersom det aldrig kommer vara ett problem ändå. 

Hur laddar du upp inför loppet?
– Är man nöjd med träningen fram till sista veckan bör denna del av uppladdningen inte kunna gå fel. Vill man kan man äta och sova lite mer än vanligt, men det viktigaste är att träna mindre än vad lusten säger. På det sättet kommer suget att springa infinna sig dagarna före loppet.

Hur lägger du upp loppet?
– Varje kilometer ska ses som en chans att spara mer krafter än de löpare som springer jämte dig. Detta synsätt bör appliceras på varje backkrön, sväng, knixighet och utförslöpa dina fötter kommer i kontakt med.

– Tänk att varje del av banan är där för att du ska kunna dra nytta av det maximalt sett till dina konkurrenter. Blir du ändå ifrånsprungen på ett par ställen är det bara ett taktiskt drag för att spara krafter inför mer avgörande partier. Och ja, självförtroende spelar in.

Hur tänker du kring skoval och annan utrusning?
– Ett träningsmål jag har i år är att kunna spring loppet i Asics Piranha. För att kunna göra det försöker jag få in lämpligt antal mil barfotalöpning månaderna före. En tumregel tycker jag är att man kan välja en något lättare sko än vad man hade gjort för ett marathonlopp och kanske till och med ett halvmarathon.

– Tidigare lopp sprangs i Adios och Grid Type A4, där Adios förmodligen fungerar bäst för löpare som tar längre tid än 2 timmar på sig.

Vilka är dina bästa råd till förstagångslöparen?
– Spring delar av banan några veckor innan loppet! Om det inte är möjligt så är det av största hjälp att studera banprofilen ordentligt och lägga den på minnet.

– Kolla inte för mycket på klockan eller dina medlöpare under loppet, Lidingöloppet kommer vara besvärligt på olika sätt under olika tidsförlopp för samtliga och då gäller det att anpassa sig enligt den individuella ansträngningsskalan.

Hur återhämtar du dig efter tävlingen?
– Efter fjolårets lopp sprang jag dagen efter ett långpass om 100 min på Lidingöloppsbanans spår. Bor man i Stockholm kan det vara lämpligare att vänta ytterligare en dag med att börja träna inför nästa års lopp, men jag skulle hem samma kväll så jag kände mig tvungen att passa på. Framtidstro bör vara en del av återhämtningen.

Text: Jonas Lund, Runner's World »

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Officiella leverantörer

Övriga samarbetspartners

Arrangörer