Intervju med Helena Giertz

Helena Giertz skriver för Sydsvenskan och bloggar om sin Klassiker. Hon skrev ett inlägg utifrån de intervjuer vi gjort med olika profiler. Vi tyckte det var så trevlig läsning att vi vill dela med oss av den till alla Lidingölöpare

Hej Lidingöloppet! Tack för nyhetsbrevet som jag fick idag. Jag läste allt och sög åt mig av tips och råd som en tvättsvamp. Givetvis läste jag intervjuerna med profilerna Wictor, Anna, Oscar och Petra, som ska springa Lidingöloppet. Jag känner till dem, läser deras bloggar och följer dem på Twitter. De är starka och snabba.  Så snabba att jag inte har nått halvvägs när de går i mål. Det är deras löptider jag drömmer om när jag mentalt pumpar upp mitt självförtroende. Jag är nämligen en långsam löpare som är långtifrån att snitta några få minuter per kilometer. Och jag är inte ensam. Vi är ett antal tusen som med långsamma ben och starka pannben tar oss an den tre mil långa banan. Så om ni har glömt att ta med den långsamma löpprofilen i de kommande intervjuerna så har ni en här.

Varsågod!
Vi ses den 28 september!

Helena

Intervju med Helena Giertz, långsam löpare och bloggare för Sydsvenskan om att göra En Svensk Klassiker.

Vem är du?

Jag är skåning, trebarnsmamma och hängiven träningsnörd.  Vid sidan om familj och träning jobbar jag med HR- och kommunikationsfrågor på ett  livsmedelsföretag i Skåne.

Vad har du för bakgrund?

Jag har tränat hela mitt liv, mer eller mindre. Jag växte upp i Tyringe, en liten ort i norra Skåne. Den stora träningsanläggningen Tyrs Hov var central i det lilla samhället. Så det blev mycket träning under uppväxten simning, handboll, konståkning, basketboll och löpning. I vuxen ålder har det framför allt varit träning på gym och Friskis och Svettis. Efter flera år av spinning köpte jag 2012 en racercykel. När alla mina klubbkompisar i Höllviken CK samma år satsade på Vätternrundan väcktes lusten att själv delta 2013. Det ena ledde till det andra och så var satsningen på Klassikern ett faktum.

Varför ska du vara med i Lidingöloppet?

Med Lidingöloppet sätter jag punkt för min Klassiker. Trots att jag blir lika nervös varje gång jag deltar i ett lopp så längtar jag till Lidingöloppet och hela proceduren som ett deltagande i ett stort lopp innebär. Hämta nummerlappen, besöka mässtältet, snacka med Klassikerkompisar, äta, sova och sen den stora starten. Myllret, nerver och fokuserade blickar. Sedan målgången. Yes, I did it-känslan! Endorfinkicken.  Jag har inte varit med i ett så stort löparlopp sedan Tjejmilen 1991. Jag vill verkligen njuta av löparfesten.

Vad har du får mål med Lidingöloppet?

När jag gjorde min plan för Klassikern för ett år sedan var mitt tidsmål för Lidingöloppet 4 timmar. Jag hoppas att jag når det. Träningsuppladdningen har inte varit den bästa med ryggskott och hamstringproblem. Trots det har jag förbättrat tiden med fyra minuter på milen sedan maj månad. För tio dagar sedan sprang jag 2 mil i liknande terräng som Lidingöloppet. Så långt har jag aldrig sprungit förut. Resultatet? Jag sprang i 8-tempo, var mäkta stolt över prestationen och hade grym träningsvärk dagarna efteråt.

Beskriv löpning med 3 ord:

Frihet, energi och svett.

Du tar dig ju igenom en klassiker just nu. Hur brukar du lägga upp träningen inför de olika momenten?

I min träning har jag haft stor hjälp av de klubbar som jag har tränat med Ski Team Skåne, Höllviken CK, SK Ran och min personliga tränare Lisa. Fantastiskt kunniga tränare. Styrketräning har löpt som en röd tråd genom hela träningsåret. Mycket fokus på att stärka bålen. Utöver styrketräningen har jag haft fokus på varje gren. Kanske för ensidigt.  Mycket skidor i vintras, mycket cykling i våras och mycket löpning under sommaren. Simningen tog jag lätt på, gjorde bara 10 pass före Vansbrosimningen. Nu i slutet kan man ju vara lite efterklok. Jag borde dragit ned på cyklingstimmarna och redan tidigt i våras inlett löpträningen. Jag tror delvis att mitt ensidiga fokus beror på att det emellanåt har varit jättetufft att kombinera all träning med jobbet. 2013 var ett av de mest arbetskrävande åren i mitt yrkesliv. Samtidigt har det varit ett av de absolut roligaste åren. Klassikern är bara början. Nu väntar nya mål.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Officiella leverantörer

Övriga samarbetspartners

Arrangörer