Intervju med Anna Lissjanis som driver bloggen Trend & Träning

Hon är fyrbarnsmamman som har många järn i Elden.  Hon driver en av Sveriges största träningsbloggar och laddar för Lidingöloppet 2013. Vi har ställt några snabba frågor till Anna Lissjanis om hennes tankar kring Lidingöloppet och träning inför olika klassikerlopp.

Vem är du?
Jag, Anna Lissjanis är en frilansande 4-barnsmamma med många järn i elden. Utöver heltidsjobbet som mamma driver jag en av Sveriges största träningsbloggar – Trend o träning (www.trenodtraning.se), jobbar som personlig tränare, med layout och som illustratör.  Ja, och tränar massor – helst löpning, skidåkning, styrketräning och yoga.

Vad har du för bakgrund?
Jag föddes i Skåne men flyttade som 4-åring till en liten by i Jämtlandsfjällen. Det var där jag fann kärleken till att springa och byggde upp starka ben. De har tagit mig genom bl.a. Stockholm Marathon (2012 i ösregn), fjällopp och kortare tävlingar, men backig terräng är favoriten.

Varför ska du vara med i Lidingöloppet?

Just nu är målet en Svensk Klassiker som jag genomför i samarbete med Craft som sponsrar mig med kläder och startplatser. Nu är samtliga lopp är avklarade utom Lidingöloppet som jag ser fram emot massor. Distansen på 3 mil är utmanande men räckbar och jag gillar att springa i kuperad skogsterräng.

Vad har du får mål med Lidingöloppet?
Eftersom jag aldrig tävlat på den distansen har jag faktiskt inga tidsmål. Att ta mig igenom är nr 1 för att checka av Klassiken, att ha roligt och njuta av stämningen nr 2, men jag vet att de här benen kan springa så nog ska jag ösa allt jag orkar. Under 2,5 h vore trevligt.

Beskriv löpning med 3 ord:
Frihet, svett och lycka!

Du tar dig ju igenom en klassiker just nu. Hur brukar du lägga upp träningen inför de olika momenten?
Mina upplägg inför varje lopp har liknat varandra, oavsett sport. Jag har försökt få in minst 3 pass per vecka varav:

  • 1 långpass på ca 2/3 av tävlingsdistansen (utom Vätternrundan där jag bara vid ett tillfälle hade tid att cykla mer än 20 mil).
  • 1 intervallpass av varierande slag. Oftast backintervaller eftersom jag gillar dem bäst och de ger en form av grenspecifik styrketräning, men ibland planare fartintervaller och "naturliga intervaller" med fartlek, t.ex. tempoökning i backar som kommer längs vägen eller mellan lyktstolpar.
  • 1 "njutpass" där dagsform och tid avgör tempo och distans (oftast ca 1/3 av tävlingsdistansen).


Utöver detta har jag styrketränat för att minska skaderisken och få balans i kroppen. Att nöta långa pass inför lopp av en och samma sport en intensiv period kan annars bli väldigt ensidigt. T.ex prioriterade jag mycket core, rygg och baksida axlar när jag tränade inför Vätternrundan och satt framåtböjd över ett cykelstyre i timtal. Core, d.v.s din inre “korsett” och musklerna på kroppens baksida är viktiga att vara stark i vid samtliga Klassikerlopp, så mycket funktionell träning är bra.

 

 


Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Officiella leverantörer

Övriga samarbetspartners

Arrangörer