Lidingöloppet MTB 63 – Hur ska jag tänka under loppet?

Lidingöloppet MTB´s bana passar alla typer av cyklister och är utmanande både för motionärer och elit. Men hur ska man då tänka för att genomföra sitt bästa lopp? Hur tänker en elitåkare? Hur kan en motionär tänka? Vi har tagit hjälp av Calle Friberg som guidar dig genom banan. Han gör det med hjälp av Henrik Öijers film från Lidingöloppet MTB 2018.

Calle Friberg är vår ambassadör och har cyklat 5 lopp på Lidingö med seger 2014 som bästa resultat. Han är alltid med i toppen och bjuder på riktigt härlig cykling. Calle brukar också vara huvudcoach på vårt MTB-läger inför loppet.  Filmen från loppet kommer från Henrik Öijer, som driver en av Sveriges största Cykelbloggar och brukar dokumentera sina lopp. Henrik är ofta med och rör om i grytan i de lopp han cyklar. 2018 cyklade han sitt 5:e Lidingöloppet MTB och noterade sin bästa placering med en 8:e plats.


Calle Friberg i starten av Lidingöloppet MTB 2018 Foto: Peter Holgersson AB

Så hur kan då en deltagare som cyklar Lidingöloppet MTB 63 tänka? Calle delar med sig av sina tankar här under och inleder med den första biten fram till Grönsta (c:a 8-10 km in i loppet).

Starten

Trots att starten är på bred asfaltväg så är den viktig på Lidingöloppet MTB. Är man elit så vill man inte hamna för långt bak i klungan och missa sin grupp när det spricker av eller riskera att bli indragen i en krasch. Då det blir svårare och svårare att avancera nästkommande kilometrar så blir positionering viktig direkt från start. Oftast inte avgörande men man måste vara vaken för att inte halka för långt bak. Som motionär kanske man inte måste komma med i en viss grupp med åkare men försök avancera i fältet så gott det går efter start utan att ta några onödiga risker efter masterbilen släppt.

Klipp från starten:

Första svängen

Här blir det ofta lite hetsigt i täten och farten ökas inför första lite tajta vänstersvängen in på cykelbanan. Som elit vill man vara bland dom första i svängen som sedan går över till gräsbacke. Som motionär gäller det att undvika att kroka i någon annan och kanske sikta på att ta ytterspåret för att inte tappa fart. I innerspåret kan det gärna bli stopp. Efter svängen i backen upp kan man försöka avancera om man orkar.

Klipp från första svängen

Första skogspartiet

Gångvägen innan första skogspartiet är ofta lite trång och det är svårt att passera så många här. Det rullar på i bra fart för elit som motionär och går svagt utför. Här gäller att inte tappa fart och se till att växla i tid när man kommer från snabbt utför till uppförsbacke. Här kan man passera medtävlande lite här och där om man är vaken och har ork.

Klipp från första skogspartiet

Första Bosöpartiet

Vid båtklubben över asfaltsvägen kommer här en kort liten småteknisk backe. Inte jättesvår men den är lätt att växla fel i eller om det är blött att man slirar till. Så försök att ha bra fart här och ligg kanske inte 1 cm från den framförvarande cyklisten så du har marginal att väja eller välja annat spår om hen tabbar sig. Har du mer fritt spår? full gas här. Elit som motionär.

Sedan kommer en bit på ett elljusspår där man försöker täppa till alternativt vila sig lite innan en liten ”powerbacke” med lite lösgrus i kommer. I elitklasserna kan det börja spricka av här så det gäller att ligga tajt på hjul om man orkar. Som motionär ska man inte dra på sig för mycket syra här utan hitta ett bra flyt och sikta på den sidan där det är minst lösgrus. Backen är dock kort och viker vänster på första krönet du ser, sedan snabbt utför på elljusspår förbi Bosöhallarna och över asfaltsvägen och in på grusväg. På denna grusväg kan det vara läge att köra om inför det kommande tekniska partiet.


Klipp från första Bosöpartiet 

Andra Bosöpartiet med en teknisk passage

Ett jämfört med övriga loppet, mer tekniskt parti med lite stenar och några rötter. Dock inte svår. I elitklassen brukar det gå undan här med full attack för att spräcka tätgruppen så det gäller att vara på hugget och inte släppa. Som motionär ligger man där man ligger här. Bara hitta ett bra flyt och inte stressa.

Klipp från andra Bosöpartiet

Grönsta/Grönstabacken vid första vätskestationen

Som elit går det fortsatt i full fart här. Ingen langning tas utan full fokus på att inte tappa (eller grilla dom bakom) i Grönstabacken som går i 2 etapper. Som motionär gäller det kanske att pace:a sig så man inte stumnar i denna, inte jättelånga men tuffa backe. Detta är fortfarande tidigt i loppet så håll igen lite istället för att spurta upp. Ta en mugg sportdryck om du har tid.

Klipp från Grönsta


Håll utkik under vintern efter nästa nyhetsbrev då nästa del av banan gås igenom.

Här hittar du Henrik Öijers YouTube-kanal >>


Henrik Öijer Foto: Privat

Våra sponsorer