Access Rehab svarar på frågor

Access Rehab vill gärna hjälpa dig att kunna prestera på topp. Här får du svaren på en del vanliga frågor som just berör cyklister.  

1) Vilken är den bästa cykelpositionen för ryggen?

Svar:
Det är högst individuellt. Generellt kan sägas att om du får ont i ryggen, prova en mer upprätt position.Gör små gradvisa justeringar så att din kropp vänjer sig vid den nya positionen stegvis. Sadelns lutning kan också påverka din ryggs position.

På Access Rehab kan du genomgå en screening/rörelseanalys för att ta reda på dina svaga/starka länkar i kroppen när du cyklar. När du fått resultatet av din screening kan du sedan förändra och förbättra för att optimera din prestation.

2) Hur “ställer man in” cykeln på bästa sätt?

Svar: Rätt inställning av cykeln har stor betydelse för cykelupplevelsen. Det påverkar kontrollen över cykeln, hastigheten och hur bekvämt man sitter. Ta hjälp av en professionellt utförd Bikefit på en cykelbutik som t.ex Specialized Concept Store första gången du ska ställa in din cykel.

3) Mina/mitt knä pekar utåt i tramprörelsen? Hur kan jag ändra det?

Svar: Alla är vi utformade olika anatomiskt sätt. Detta kanske är din naturliga vinkel i denna belastningssituation. Då finns det ingen anledning att ändra på det då en förändring istället kan skapa ett problem som inte tidigare fanns. Men om denna vinkling är en en orsak till problem och/eller smärta bör du absolut kolla upp detta. Ta då kontakt med en terapeut.

På Access Rehab kan du genomgå en screening/rörelseanalys för att ta reda på dina svaga/starka länkar i kroppen när du cyklar. När du fått resultatet av din screening kan du sedan förändra och förbättra för att optimera din prestation. En vinkling som denna kan även vara en fråga om dina skor/inställning och då kan det vara bra att rådfråga en cykelbutik.  

4) Varför får jag domningar i fingrarna när jag cyklar?

Svar: Domningar handlar generellt om nerver som kommer i kläm och domningar specifikt i fingrarna härstammar från klämda nerver i nacke, rygg, axlar eller handleder. För att ta reda på var domingen har sitt ursprung måste hela nervbanan undersökas varför du bör ta kontakt med en terapeut. När du vet vilket område det är som orsakar problemet kan det bli aktuellt med en Bikefit för att justera din sittställning.

5) Hur ska sadeln vara vinklad för att slippa domningar? Uppåt, neråt, rakt?

Svar: Det finns inget enkelt svar på den frågan då det är individuellt Man får helt enkelt prova sig fram bland olika sadelsorter och vinklar. Gå till en cykelhandlare som har sadlar för hemlån så att du verkligen kan hitta modellen som passar just dig och din rumpa och sittställning. 

 

Våra sponsorer