Så laddar vi för loppet

Isak Strömberg, tränare och sportsligt ansvarig för Cykloteket Racing Team, ger dig de bästa tipsen för att komma så väl förberedd som möjligt till Lidingöloppet MTB

Så laddar vi för loppet

Det finns lika många sätt att toppa formen som det finns cyklister. Ju mer rutinerad du blir, desto bättre lär du känna din kropp och du vet vad som krävs för att du ska komma till start med bra form. Som tränare gäller det därför att lämna utrymme för variation hos den enskilde individen. Några principer gäller dock för i stort sett samtliga av våra åkare när det gäller att komma väl förberedd inför loppet: 

• Träna riktigt hårt ca en månad innan det datum då du vill prestera på topp. För tillfället befinner vi oss i Frankrike på träningsläger och här siktar vi på att under 10 dagar få ihop ca 35h träning av bra kvalitet. De
flesta utav åkarna svarar bra på en rejäl ökning av träningsbelastningen 4-6 veckor innan prestationen för att sedan trappa ner belastningen gradvis. Veckan innan tävlingen återgår vi till ”normalvecka” igen med både långa och hårda pass.

• Träna dagen innan race. Uthållighetsidrott skiljer sig väsentligt från sprintidrotter, det är svårt att vila sig i form då många uthållighetsparametrar är ”färskvara” och behöver underhållas kontinuerligt. Ett standardpass dagen innan tävling kan vara ca 1-2h lugn cykling med 20-30min med inslag av intervaller/tävlingsfart.

• Ät inte ihjäl dig. Långlopp kostar mycket energi, och det gäller att komma ”laddad” till start. Det är dock en fin balans mellan att äta mycket och att äta FÖR mycket. Ingen idrottare vill känna sig tung på startlinjen. I CRT har vi samarbete med Enervit som tillverkar en produkt som heter Presport, vilken du kan äta ihop med din vanliga mat. Det fina med Presport är att det är en oerhört energität ”gele” som
inte ger den klassiska ballongmagen som annars kan bli fallet om du laddar med monstruösa mängder pasta. Man kommer till start både lätt och mätt!

• Ändra inga inställningar på cykeln i sista stund! En bra regel är att allt du använder på tävling (både material och energiprodukter/sportdryck) ska du ha testat innan tävlingen.

• Klä dig inte för varmt! Att cykla i skogen ger hög puls samtidigt som farten inte är särskilt hög- dvs det är lätt att bli varm. Utgå från hur mycket kläder du skulle ha haft på dig om du hade sprungit i samma
väder så blir det oftast bra.

På tävlingsdagen brukar vi sträva efter att ha så fasta rutiner som möjligt. Detta innebär i praktiken att vi äter en ”normal” frukost ca 3h innan race, åker till tävlingsplatsen och packar upp material och tält etc. 1h innan start har vi genomgång av loppet (langning, taktik, banprofill etc) och sedan är det upp till varje åkare att värma upp efter eget tycke och smak. Huvudsaken är att alla står på startlinjen optimalt förberedda!
Mvh
Isak Strömberg- tränare och sportsligt ansvarig för Cykloteket Racing Team

Läs mer om Cykloteket Racing Team på: cykloteketracingteam.se

Våra sponsorer