Krönika: Prylträsket

Det är snart dags för ett nytt år och branschens alla varumärken pumpar ut nyheterna med full intensitet just nu. Härligt för alla prylälskare, men också lite skrämmande för nybörjare som upplever att det stora utbudet mest skapar yrsel.

Stelt eller heldämpad, 26, 27,5 eller 29 tum stora hjul? Aluminium eller kolfiber? De grundläggande inriktningarna är tillräckligt många. Sen kommer nyanserna som gör att en cykel kan kosta allt ifrån några hanterbara tusenlappar uppemot en halv årslön. Och visst är det skillnad mellan en cykel och en cykel. Och rätt cykel för rätt ändamål gör ditt cyklande väldigt mycket roligare, eller snabbare, eller säkrare – beroende på vad du vill.

Men det ska sägas med all tydlighet att det först och främst inte finns något linjärt samband mellan prislapp och kvalitet. En cykel för 10 000 räcker väldigt långt, även på tävlingsbanan. En cykel för 100 000 gör dig inte 10 gånger snabbare. Om du blir 10 gånger gladare kan bara du svara på. Anledningen till att de mest extrema cyklarna finns beror så klart på att cykel som tävlingssport är krävande, där materialet betyder väldigt mycket för de allra bästa. Och där den absoluta eliten kan gräva ner sig fullständigt i jakten på kapade gram – och därmed dyrbara sekundrar. Men för dig som cyklar på en lagom nivå finns ingen anledning att satsa större belopp än nödvändigt. Mitt grundtips är istället att satsa pengarna på roliga eller smarta tillbehör. Eller varför inte ett bra träningsläger där du verkligen får hjälp att förbättra dig av de som kan. Och om det verkligen kliar i köpsuget kanske du istället ska kolla efter en andra cykel för att mätta dina tvåhjuliga avsikter.

Andreas danielsson, BicyclingMen Lidingöloppet MTB – vad är egentligen det bästa materialet för det loppet? När karaktären på loppet och banan växte fram fanns det ett tydligt uttalad mål att tävlingen ska gå att genomföra på vilken cykel som helst. Materialet ska inte vara det som begränsar deltagarna. Många genomför loppet på en heldämpad cykel och trivs bra med det. Men det generella grundtipset är en helt vanlig mountainbike med stel ram och dämpargaffel. Därtill däck som rullar lätt på hårt underlag men ändå greppar bra i gruset i de många och ibland tvära svängarna. Krångligare än så är det faktiskt inte.

Nu är våra väskor packade och på biljetten står det Eurobike, som är världens största cykelmässa. Där kommer vi att frossa bland de prylarna som över 2 000 utställare visar upp. Personligen är fatbikes det som kittlar mig mest. En cykel som egentligen har ett väldigt begränsat användningsområde. Men som är väldigt rolig att cykla på. Och cykling ska ju vara roligt.

/ Andreas

 

Fakta om Andreas:
Andreas Danielsson har länge haft cykelsporten som yrke. Först som aktiv, därefter som tränare och förbundskapten där han bland annat coachat cyklister som Alexandra Engen, Fredrik Kessiakoff, Gustav Larsson och Emil Lindgren. Andreas startade för tio år sedan Cykeltidningen Kadens, som numera heter Bicycling och jobbar idag som chefredaktör för tidningen.

Våra sponsorer