Vad är en bra tävling?

Jag är precis tillbaka ifrån årets sista tävling - ett så kallat Granfondo i Rom, en landsvägstävling med gemensam start över 165 km och drygt 3 000 meters klättring.

Åtminstone skulle tävlingen vara lång men kvällen innan start kapades några mil av loppet "på grund av säkerhetsskäl". Lite oklart vad exakt de syftade på med säkerhet, men loppet blev i alla fall lite kortare.

Starten var mäktig när 7 000 cyklister ställde upp utanför Colosseum och gemensamt lämnade Rom i riktning mot bergen. Efter bara några kilometer blev det kullersten - och där var det många som både punkterade, kraschade och tappade flaskor. Efter några mil tog berg, små byar och episka vyer över och fläckvis var cyklingen väldigt fin. Så fin att man inte brydde sig så mycket om den ibland tvivelaktiga säkerheten, informationsskyltarna och langningsstationerna som lämnade en del över att önska. När man arrangerar tävlingar för väldigt många deltagare, dessutom från hela världen, gäller det att ta höjd för ett utbud som funkar för många smaker. Och att bara skriva viktig säkerhetsinformation på italienska när över 30 nationer finns på startlinjen är kanske inte helt okej.

Men den goda stämningen mellan deltagarna och de vänliga funktionärerna gjorde att man förbisåg detaljerna som kändes mindre bra. Och när vi sedan fick skölja ner cyklingen med ett par flaskor tungt vin på en medeltida inrättning i gamla Rom - då smakade tävlingen riktigt fint.

Ibland är det lätt att lura sig själv. Och emellanåt är det lika mycket inramningen av ett lopp som ger den positiva totalupplevelsen och inte bara tävlingen i sig självt. I våras inledde jag och Dr Pepper, nej förlåt, jag menar Dir Petter, med ett Granfondo i New York. Sedan dess har Petter bland annat kört Lidingöloppet MTB och sprungit några lopp.

När vi hade svalt sju av nio varmrätter (och sannolikt lika många flaskor vin) efter Granfondot kunde vi konstatera att New York och Rom hade väldigt stora olikheter men också flera likheter. Och kvällen slutade i en lång diskussion om vad som verkligen är essensen i en bra tävling.

När jag lägger ett lopp bakom mig summerar jag alltid helhetsupplevelsen som börjar med att hitta till starten, att bli bra omhändertagen och tydligt informerad, snabb och smidig nummerlappshantering, säkra starter och lämplig inledning, tydligt markerat, hög säkerhet, bra langningsstationer, trevliga funktionärer och en bra avslutning som både innefattar målgång, eventuella duschar, cykeltvättar eller mat. Enkelt uttryckt är det mycket som utgör en bra tävling. Och nu förtiden är det många som höjer sina röster för anmälningsavgifter som sticker iväg.

Detaljen jag upplever att många missar när de tycker till om billigt och dyrt är att man sällan tar reda på vad exakt man får för pengarna. Först då kan man säga huruvida någonting är prisvärt eller ej. En ny bil för 60 000 kronor är ju inte ett billigt om motor och hjul saknas.

Jag har kört många lopp runt om i världen som överraskat i båda riktningarna när det handlar om både prisvärt och överpriser. Och min personliga uppfattning är att jag hellre betalar lite extra och då förväntar mig något extra. Annars stannar jag hellre hemma och gör något roligare. 

 

Fakta om Andreas:
Andreas Danielsson har länge haft cykelsporten som yrke. Först som aktiv, därefter som tränare och förbundskapten där han bland annat coachat cyklister som Alexandra Engen, Fredrik Kessiakoff, Gustav Larsson och Emil Lindgren. Andreas startade för tio år sedan Cykeltidningen Kadens, som numera heter Bicycling och jobbar idag som chefredaktör för tidningen.

Andreas Danielsson Bicycling

Våra sponsorer