Krönika nytt år med Calle friberg

Calle Friberg hälsar från Sydafrika där han just nu befinner sig på ett längre läger tillsammans med flickvännen Lisa Nordén

Krönika nytt år Calle friberg

Hej från Afrika! 

Jag har förstått att det är snö och kallt där hemma nu? Jag hann aldrig få någon vinterkänsla innan jag åkte till Sydafrika i början av december. Det blev en enda lång höst egentligen bara. Bra cykelmässigt men jag har inget emot lite riktig vinter så man kan blanda in lite skidåkning och annat kul. 

Efter säsongens sista tävling som blev cykelcross-tävlingarna vid Stora Skuggan i slutet av oktober så tog jag ett break från den strukturerade träningen under november och fyllde den med både jobb Scott i Uppsala samt en trip till Bahamas med flickvän Lisa Nordén där jag hjälpte henne under Island House Triathlon. En inbjudningstävling som pågick under 3 dagar. Otroligt häftig tävling, och jag minns inte sist jag flög iväg på ”semester” utan cykel… 

Jag har nu sedan jag drog till Sydafrika ett litet annat upplägg där jag istället för att jobbar heltid som marknadskoordinator endast kommer jobba deltid för att vara mer flexibel och kunna satsa mer på tävlandet och andra cykelprojekt. Detta gör att jag kan spendera ett par månader i Sydafrika med Lisa som tränar hårt inför OS i Rio, men också snäppa upp träningen en del. Vilket lär behövas med tanke på våren och sommarens tuffa tävlingsprogram. Det börjar i februari med etapploppet Andalucia Bike Race följt av det tuffaste och största etapploppet av dem alla – Cape Epic här i Sydafrika. Det detta tränar jag nu hårt för. Målet är och att komma ur dessa race hel och glad så att jag fortsatt är snabb och sprättig till vårens Cross Country tävlingar där EM i Husqvarna är ett huvudmål. Tyvärr krockar ju detta med Lidingöloppet MTB i år. Det drabbar ju i och för sig bara ett par cyklister men synd ändå så klart. Hade annars sett fram emot att försöka vinna en gång till.

Träningen har annars gått bra tycker jag. Lite sliten av ökad träningsdos men annars känns det som att kroppen svarar bra. Enda ”problemet” är värmen. Normalt sett måste man vara ute på hojjen vid 6-7 tiden senast, för när klockan är 09 är det över 30 grader redan. 

Detta problemet har ni inte hemma i Sverige nu gissar jag. Och det lär bli samma för mig när jag kommer hem om ett par veckor Brr! Men jag brukar ganska snabbt komma in i ”Sverige-vinter-mode” tycker jag. När man väl har hittat vad som funkar i klädväg för temperaturen som råder så är det bara köra ju ;-) Viktigt att tänka lager på lager så man kan reglera värmen. Jag själv gillar inte att frysa så hellre lite för tjocka handskar och skoskydd etc än att vara på gränsen. Speciellt om du ska ut och köra en längre lite lugnare tur. I övrigt får Wattbiken på balkongen nog tjänstgöra igen, tillsammans med gymmet och förhoppningsvis längdskidspåret hoppas jag.  

Kör hårt och lycka till med vinterträningen så länge så hörs vi snart! 

/ Calle  

Foto: Calle Fribergs instagram
Foto: Calle Fribergs instagram

Våra sponsorer