Krönika: Ljus i mörkret

Vi befinner oss mitt i den tid som för många nordiska cykelvänner är som mest osympatisk. En tid då motionärer många gånger väljer bort cyklandet. Och där eliten kämpar hårt på för att samla nödvändiga timmar. Och där längtan efter sommaren är stor.

Krönika: Ljus i mörkret

Att längta är förvisso nyttigt, men i längden kan det bli outhärdligt. Vill du få en riktigt bra relation till ditt cyklande är det viktigt att du skaffar dig både rätt inställning och rätt prylar. Inställningen handlar mycket om att lära sig hitta de mentala verktygen för att klara av träning i kyla, mörker, snö och is. Prylarna handlar om att de flesta typer av väder faktiskt går att parera riktigt bra nuförtiden, med både rätt kläder och rätt utrustning såsom däck, skärmar och lysen.

Om ett hårt eller långt pass i efterhand kan vara tillfredsställande när vädret är på topp så blir känslan inte mindre bra när förhållanden är tuffa. Det är många gånger då man växer som mest - och det är då duschen, bastun, maten och vilan smakar som bäst.

Men att kämpa mot vinterns käftar handlar inte bara om härdning. Numera finns det mängder av sätt att alternera träningen vintertid för att mildra lidandet. Nu finns det förvisso bara en velodrom i Sverige, men får du chansen att testa den i Falun ska du göra det! Annars kan artificiell inomhuscykling med rullar eller trainers vara din melodi. Här finns massor av verktyg som hjälper dig att hitta rätt i träningen, som hjälper dig att bli motiverad och som hjälper dig att utvärdera effekten av din träning. Eller så gör du som allt fler inbitna cyklister gör – köper en fatbike. Alltså en mountainbike med enormt stora däck för ökad bärighet. Vi har nyligen kommit tillbaka ifrån Snow Epic i Schweiz som är världens första etapplopp för fatbikes, fördelat på fem etapper. Jag kan lova att om du vill uppleva något nytt och barnsligt roligt ska du testa en fatbike när snön ligger packad. Den känslan är så härligt att du knappt kommer att längta till sommaren överhuvudtaget.

// Andreas Danielsson, chefredaktör Bicycling

Våra sponsorer