Träna inför Lidingöloppet MTB

Den 7e maj drar MTB-säsongen igång på allvar för oss i Cykloteket Racing Team. Det är då vi kör vår säsongens första tävling- Lidingöloppet MTB.

Kom förberedd till Lidingöloppet MTB

Att ha säsongspremiären på hemmaplan är en välkommen bonus, med tanke på hur många planeringstimmar vi har för att organisera all logistik kring transporter och langning m.m. För att komma väl förberedda inför racet har åkarna tränat hårt hela vintern, även om varje enskild åkare har haft helt olika förberedelser beroende på individuella preferenser och förutsättningar. Fjolårets totalsegrare i långloppscupen, Lars Bleckur, brukar exempelvis träna en hel del längdskidor under vinterhalvåret. Årets 216-e plats i Vasaloppet vittnar om att den träningen har fungerat bra. Lars hade en kanonsäsong på cykeln under 2015 och vi hoppas givetvis att 2016 blir lika framgångsrik!

På skärtorsdagen reser vi ner med teamet till Gran Canaria för att under 11 dagar slipa på formen inför säsongen. Våra läger brukar bestå av många timmar i sadeln, ett typiskt träningspass kan bestå av totalt 5-6h träning varav 2-4st klättringar à 30-45min där vi försöker att trycka på så hårt att pulsen ligger någonstans runt 85-90% av maxpuls. På ett läger av denna karaktär så går all annan tid åt till att vila, dricka och äta så mycket det går (läs återhämtning). 

Vad kan då vara bra träning för dig som inte tänker ladda på Gran Canaria? Om du siktar specifikt på Lidingöloppet MTB så behöver du behärska den terrängen på ett bra sätt. Tekniskt sett så är loppet väldigt enkelt, det svåra är att kunna cykla fort igenom alla partier. Du behöver vara bra på att cykla fort genom kurvor och på att kunna ligga nära framförvarande cyklist (klungkörning).

Givetvis behöver du ha bra fysiska grunder, den som vinner Lidingöloppet MTB har en riktigt bra grund i form av ett högt syreupptag och uthålliga muskler. Ett högre syreupptag får du genom att träna riktigt hårda intervaller (2-5min långa) där du ligger över 90% av maxpuls, uthålliga muskler får du genom att träna distanspass som då helst bör vara längre än tävlingstiden. Oavsett hur du lägger upp din träning är det viktigaste ATT du tränar- glöm inte det!

Mvh Isak Strömberg- tränare/sportsligt ansvarig CRT 

Våra sponsorer