Intervju med MTB-proffset Emil Lindgren

Vi har fått oss en pratstund med Emil Lindgren 12:a på MTB-världsrankingen. 

Första helgen i maj är det som bekant dags för det första Lidingöloppet MTB. Bland alla motionärer som är med och ska cykla har vi en rad namn från eliten också. Vi har fått chansen att prata lite med Emil Lindgren som är ett av våra få utlandsproffs i MTB som hade ett riktigt bra 2012 och satsar för fullt mot 2013.

Foto: Armin M. Küstenbrück;
Emil på väg uppåt! Foto: Armin M. Küstenbrück

Du höll på med en rad olika idrotter när du var liten men hur kom du in på cykling och just MTB?
- Jag har alltid älskat att utforska och tänja på gränserna vad som är möjligt. Då motocross var huvudsporten i tidig ålder användes cykeln flitigt och jag blev lite för bra på just cykel. BMX och MTB var lika roligt till en början, men senare tog MTB överhanden. 

Hur är det att leva som proffs?
- Att leva som proffs är riktigt kul och är få förunnat att kunna leva på sin sport. Det har dock både sina för och nackdelar men det har alla jobb. Visst är det mycket slit mellanåt men att cykla MTB är verkligen superkul!

Vilken är din största framgång enligt dig själv i cykelsadeln?
- Jag har tävlat i många år och tycker det är roligare än någonsin. Framförallt cyklar jag för utmaningen och de tekniska inslagen men visst handlar det också om resultat. 
Har vunnit ett antal internationella tävlingar genom åren, men det som utmärker sig mest är nog mina stabila race 2012, vilket resulterat i en 12:e plats på världsrankingen. 

Hur ser dina mål ut i framtiden?
- Mitt mål är att nå toppen av världseliten. Steg för steg så går det uppåt men det tar många år av slit. Jag ger det den tid det tar så länge jag känner att jag utvecklas. Därefter så ska jag göra en Skandinavien-karriär där fokus blir på lopp som just erat (Lidingöloppet MTB), cykelvasan och liknande arrangemang.

Beskriv hur MTB-cykling är för dig med tre ord.
- Utmanande, oändligt, fränt!

Nu är banprofilen är klar för Lidingöloppet MTB. Hur tycker du den ser ut?
- Jag har kört många pass på Lidingö sedan Andreas Danielsson introducerat mig 2004. Att det äntligen blir ett MTB lopp där ute ser jag som toppen. Det blir en grymt rolig bana som bjuder in till fart och fläkt. Håll i hatten, för det kommer gå snabbt.

Vad ser du fram emot med Lidingöloppet MTB?
- Att tävla MTB i huvudstaden är riktigt häftigt. Det är inte i många storstäder det går att arrangera tuffa lopp. Det blir en ny erfarenhet och ett tillfälle att visa upp vår fina sport för allmänheten. Ses där!

Våra sponsorer