Intervju med Calle friberg som coachar Richard Göransson i Bilsportsduellen

I Bilsportsduellen mellan Richard Göransson och Patrik Sandell finns det naturligtvis coacher. Vi har tagit ett snack med Calle Friberg som coachar Richard

Calle är 31 år och kommer från Stockholm. Han har tävlat i MTb sedan ´92 och tog sitt första SM-guld redan ´93. Mellan 2000-2009 körde han på heltid och levde som proffs. De första två åren skedde detta i Team Crescent (det enda proffslaget i Sverige då). Resterande år var Calle proffs i Schweiz och Tyskland och var även med i SOK´s satsning mot OS i Aten ´04-´05 samt satsning mot Peking 2008.

Det blev totalt 9 år som proffs och ett antal medaljer i SM och represenation för landslaget i EM och VM-sammanhang.  2010 och halva 2011 tog han ett break från cyklingen men återvände vintern ´11-´12. Denna comeback är han riktigt nöjd med och tog sig in på en meriterande 15e plats i Långlopps-VM i Frankrike så sent som i Oktober.  2013 kommer Calle att representera Team Nordic Cycling Cannondale och förstås delta i premiärloppet av Lidingöloppet MTB. 


Calle Friberg

Vi ställde några frågor till honom kring MTB-cykling:

Hur kom du in på just MTB-cykling? 

1992 öppnades det en MTB affär i Stäket där jag bodde, som hette Hillracers. Eftersom det var nytt och häftigt med MTB så testade jag och blev fast. Då det var mycket roligare än fotboll och hockey som jag då höll på med, blev det bara cykel efter ett tag. Det bildades snabbt en klubb genom affären och vi var ett roligt gäng som tränade och tävlade tillsammans. Sedan dess har det rullat på.. :-) 

Vilken är din största framgång enligt dig själv i cykelsadeln?

Det är jämt skägg mellan årets 15:e plats på Långlopps-VM 2012, 7:e platsen på U23-VM 2003 samt 4:e på Roc D´Azur 2005. 

Hur ser dina mål ut i framtiden?

Jag tar det lite år för år i denna comeback. Men vinna CykelVasan skulle sitta fint, likaså en medalj på XC-SM. Sedan har jag planer på att göra bra ifrån mig på etapplopp som Cape Epic och Trans Rockies framöver.

Beskriv hur MTB-cykling är för dig med tre ord.

Frihet, glädje och gemenskap

Vad ser du fram emot med Lidingöloppet MTB?

Ska blir riktigt spännande att köra det första Lidingö MTB. Kul att köra lite på hemmaplan dessutom. Jag vill naturligtvis vara med och slåss om segern. Jag räknar med att det blir tajt racing och vi är några stycken som kommer slåss om det.

Du är coach i utmaningen mellan Richard G och Patrik S. Hur går det i den utmaningen?

Yes! Jätterolig utmaning som blir spännande att se. Dock kommer min "adept" Richard inte ha cyklat så mycket innan detta lopp, pga. sitt racingtävlande, men jag tror han kommer kunna ge Patrik en match. Vi får hoppas på bra väder utan vurpor och mekaniska problem så blir det nog succé hur som helst! Rond 2 får väl bli CykelVasan. 

Du kan följa Calle på twitter  @callefriberg  eller besöka hans hemsida www.callefriberg.com

Våra sponsorer