Alexandra Engen svarar på frågor

I september avgjordes MTB-VM i Österrike. I sprintfinalen stod Alexandra Engen som segrare och bärgade ett VM-guld till Sverige.

Vi har fått en intervju med Alexandra med frågor som rör MTB och hennes liv som cyklist. Vi har även fått in frågor på vår facebook-sida till Alexandra

Björn Olsson körde Cykelvasan för första gången i år och ställde följande fråga på facebook:
Jag har stora problem med kramp. Får nästan alltid det på tävlingar över tre timmar. Alexandra har du något bra tips för att slippa detta? Har provat med salttillskott och olika sportdrycker med bl.a. magnesiumtillskott utan resultat.

Hej Björn, 
Väldigt bra och angelägen fråga. Jag vet ju inte alls hur dina förutsättningar ser ut, men jag har några riktlinjer som jag själv följer för att inte få kramp och som fungerar för mig. Jag börjar fylla på depåerna med salt och magnesium redan dagen/dagarna innan racet så att jag är väl laddad från början. Under själva racet försöker jag att lägga upp en fartstrategi som jag vet att jag klarar hela racet igenom. Jag går hellre ut lite långsammare och tar ut det allra sista mot slutet av racet.

Om jag känner att krampen börjar komma smygande fokuserar jag på att cykla på lättare växlar med en högre kadens. Jag upplever också att jag genom att hålla en god rörlighet i kroppen - både genom allsidig träning och regelbunden stretching - har mindre tendens att få kramp under hård påfrestning. 

Om det är väldigt varmt ökar risken för kramp. Vid tävlingar med hög temperatur är jag extra noga med vissa saker. Jag ser till att hålla mig i skuggan och vara så sval som möjligt innan racet. Under racet spär jag ut sportdrycken något och har i lite extra salt istället och ser till att kyla ner mig regelbundet under racet, exempelvis med kallt vatten. Hoppas att något av tipsen kan vara till hjälp.

Nästkommande frågor kommer från Lidingöloppet MTB: 

Hur kom du in på cykling och just MTB?
Som liten var jag ett väldigt livligt och gladlynt barn som aldrig kunde sitta still. Jag lekte alltid med killarna på rasterna, älskade att klättra i träd och cyklade till och från skolan varje dag. När jag var 12 år träffade jag en tjej som körde downhill (cyklingens motsvarighet till alpina skidor, inne i skogen) och fick testa hennes cykel. Jag blev fast direkt och ville börja cykla downhill på en gång. 
När jag talade om detta för min mor svarade hon enkelt och koncist: "Aldrig i livet." Hon var nog rädd att jag skulle skada mig. Istället anmälde hon mig i den lokala cykelklubben där det cyklas landsväg och cross country. Så jag började cykla runt i skogarna med de andra barnen i cykelklubben och tyckte det var hur roligt som helst. På den vägen är det.

Foto: Armin M. Küstenbrück
Alexandra är alltid lika glad!  Foto: Armin M. Küstenbrück 

Hur är det att leva som proffs?
Livet som proffs är både roligt, spännande och utmanande, och samtidigt ganska tufft. Att få leva sin dröm, flytta utomlands, se hela världen och kunna hålla på med det jag älskar är en stor förmån. Under vintrarna är jag hemma och tränar och under somrarna tävlar jag nästan varje helg med mitt tyska team GHOST Factory Racing Team. Samtidigt är det också tufft. Främst därför att ett proffsliv kräver uppoffringar, både sådant jag behöver göra och annat som jag måste försaka. 

Att bo i Tyskland och resa mycket innebär mindre tid för familj och vänner och som proffs lever man relativt inrutat med träningstider och vila. Detta gör att jag måste försaka mycket av mitt sociala liv i perioder. Att ha som mål att vara med och slåss bland de bästa i världen kräver också mycket disciplin och konsekvens, även de dagar då man helst skulle vilja sitta inne och kolla på film, och inte ge sig ut 5 timmar i snörusket och cykla. Men de där hårda dagarna är värda varje minut av slit om man jämför med allt det roliga som proffslivet för med sig.

Foto: Armin M. Küstenbrück
VM-Guld! Foto: Armin M. Küstenbrück

Bra saker att tänka på för nybörjare!? (dricka, kläder, grundläggande teknik m.m.)
Som nybörjare ska man nog först och främst se till att cykla så mycket man kan och utmana sig själv lite i taget att lära sig nya saker. Precis som allt annat så ger sig mycket med ökad vana. Viktiga saker att tänka på är att ha koll på cykeln, att växlar och bromsar är i ordning och att däcken är i gott skick. 
Det är även bra att ha hjälm och handskar och ett par bra cykelbyxor. Ett fel som många gör i början är att de har underkläder under cykelbyxorna. Det ska man inte ha, då är det lättare att få skav. Ett bra tips är att söka upp en lokal cykelklubb att träna med. Då får man bra  tips på körteknik och nya stigar av bara farten. Mest av allt ska det  vara skoj!

Beskriv hur MTB-cykling är för dig med tre ord
Glädje, brännande ben och fantastisk natur

Vad ser du fram emot med Lidingöloppet MTB?
När jag var i Stockholm senast fick jag möjligheten att köra den nya banan med några av banbyggarna. Tycker det är en riktigt rolig bana - den är snabb varierande och fungerar för både elit och motionär. Sedan går den i en helt sagolikt fin natur med många vackra vyer av havet längs med hela racet. Jag fram emot att få köra ett helt nytt race, som förhoppningsvis etablerar sig som en helt ny folkfest!

Foto: Thomas Weschta
Full fokus! Foto: Thomas Weschta

Våra sponsorer