Intervju med Christian Grahn a.k.a. Chris Dangerous

Första helgen i maj är det som bekant dags för det först Lidingöloppet MTB. Bland alla motionärer och Elit som är med och cyklar har vi några kända namn som kommer till start. Vi har fått chansen att prata lite med Christian Grahn (aka Chris Dangerous) som till vardags är trummis i The Hives.  Han är ett av de namn som många kommer känna igen i premiären av Lidingöloppet MTB.

Christian Grahn
Christian på turné


Du har cyklat några lopp tidigare och kommer nu vara med i premiären av Lidingöloppet MTB. Vilka lopp har du cyklat innan och vad ser du fram emot med just Lidingöloppet MTB?

Jag har tidigare cyklat Finnmarksturen och Mörksuggejakten. 

Jag har hört av vänner att Lidingöloppet MTB kommer vara ett mycket snabbt och vackert lopp, så när jag fick reda på att jag då inte är på turné (kors i taket) så ville jag anmäla mig direkt!

Som internationell rockstjärna kanske inte MTB-cyklist är det första som dyker upp som synonym. Hur kom du in på cykling och just MTB? 

Jag har som så många andra tyckt mycket om att cykla ända sedan barnsben. Min första "riktiga" MTB köpte jag dock 2001 och cyklade i trakterna runt Fagersta, men på den tiden väldigt sporadiskt och helt utan tanke på att cykla något lopp. 

Den stora vändpunkten för mig kom hösten 2009 då jag med min familj flyttade till Kolmården och blev rejält cykelbiten. Jag sökte upp Kolmården MTB som vi nu tillhör samt också sponsrar. Min Son Simon och jag tränar ofta ihop när jag är hemma, han är mycket duktig tekniskt och har inga problem med 60 kilometers pass trots sin ålder på snart 11 år. Han kan nog bli den cyklist jag bara drömmer om att vara!

Hur går det att kombinera cyklingen med turnélivet? 

Oftast går det bra nuförtiden, jag har med mig en cykel på bussen och kör kortare pass de dagar jag spelar (våra konserter är ca 90 min och kräver mycket energi) och längre pass lediga dagar. I USA har jag en cykel som alltid stannar kvar ihop med vår backline så dit behöver jag aldrig frakta den.

Vad ser du fram emot med just Lidingöloppet MTB? 

Hörde talas om Lidingöloppet MTB för en tid sedan och har hört via vänner att det kommer bli ett väldigt snabbt och vackert lopp så när jag fick reda på att jag faktiskt är ledig då (kors i taket) så ville jag anmäla mig direkt!


Vad har du för målsättningar med din cykling i framtiden?  

Jag har som mål att i framtiden kunna ligga någonstans kring mitten av H30 gänget. De lopp jag hittills kört har dock varit i motionsklass och så blir det även i Lidingöloppet. När jag körde Mörksuggejakten var mitt mål att komma in under 3 timmar men klockan stannade på 3.02.  

Hur ser din träning ut inför Lidingöloppet MTB?

Jag kommer cykla så mycket som möjligt nu under vår USA / Sydamerika turné som startar den 13 februari i Phoenix och avslutas den 9 april i Peru. Sen blir det att möta våren i de härliga Kolmårdsskogarna innan det är dags att se hur jag står mig mot konkurrensen i år. 

Vilken cykel kommer du köra Lidingöloppet MTB på?

Jag väntar hem min nya cykel i slutet av mars, en BMC TE01 29 XX, det är den som jag planerar att använda. 

Beskriv hur MTB-cykling är för dig med tre ord: 

Frihet, adrenalin och passion.

Våra sponsorer