Intervju med Annie Söderberg

Annie Söderberg är en inbiten cykelfantast och en meriterad tränare som efter sin universitetsutbildning i idrottsvetenskap ägnar all sin tid till cykling och prestationsutveckling. 

Intervju med Annie Söderberg

Hon är både tränare och sambo till elitcyklisten Matthias Wengelin som vunnit Lidingöloppet MTB vid två tillfällen och hon är också delaktig i Svenska cykellandslagets MTB-satsning. Tillsammans med Matthias driver hon även företaget RedRabbitRacing som håller i träningsläger, föreläsningar och utbildning inom träningslära, idrottsnutrition och idrottspsykologi.

Vad är det bästa med Lidingöloppet MTB?

Lidingöloppet MTB är lätt och tufft på samma gång - man kan göra det till sitt lopp. Det är en fin utmaning för både motionärer och elit. En tekniskt snäll bana men med backar här och var som ibland kostar på mer än väntat. Själv uppskattar jag utförsbackarna mest och den lite klurigare snutten på Bosön.

Vad tycker du gör loppet unikt?

Förutom att det finns små hejaklacker ute längs banan är loppet unikt för att "det känns kortare" än vad det är. Jag ser det som positivt och ett tecken på att det är kul. En massage efteråt kan ju också vara lockande för att orka trampa på sista biten, en dag när det känns lite längre till mål. 

Vad är dina experttips för hur man bör träna just nu, såhär ca 3 månader innan loppet?

Nummer ett är att cykla de pass du hinner cykla. Förutom att lägga tid på att nöta in sadeln på distanspass vill jag slå ett slag för att köra lite backintervaller. Hellre lite kortare och hårdare än superlånga segbackar. Det är bra att lära kroppen dra på sig "mjölksyra" och sedan lyckas och kunna köra på ändå. På toppen av backen ska man ju fortfarande orka trampa vidare. 

Vad är ditt tips till den som gör sitt första Lidingöloppet MTB i år?

Det givna rådet är att se till att cykeln är ordentligt servad, att man har med sig slang och lite mekgrejer. Öva innan loppet så att du vet vad som gäller om oturen skulle vara framme. Det finns få saker som är så trist som att behöva bryta ett lopp på grund av ett mindre haveri. Andra rådet är att se till att äta och dricka ordentligt under loppet. Ta med någonting som du VILL äta och inte något som smakar pappkartong och gör dig långsam i ren frustration. 

Du har många projekt igång just nu. Hur ser ditt 2016 ut? Vad ser du mest fram emot?

Nu ser jag först fram emot vårt MTB-läger i Spanien 3-10 april, där vi ska träna och äta gott. Det blir en perfekt uppstart på säsongen, så man kan vara uppvärmd till loppet. Utöver det väntar olika läger uppe i Järvsö där vi har kurser i downhill för nybörjare. Från och med i år har vi även en fortsättningsgrupp och kanske lite andra nyheter för de som gillar cross country. Det blir mtb-clinics (endagskurser) och enduro-clinics lite var stans. Själv ska jag köra svenska endurocupen och några internationella tävlingar. Sen ser jag alltid mest fram emot att träffa alla människor kring cyklingen, hålla i lite föreläsningar och däremellan bara prata lite skit om prestation, dämpartryck och cykellycka. 

Våra sponsorer