STCC-profilen Richard Göransson

Det är inte bara cyklister som kommer befinna sig i cykelsadeln under Lidingöloppet MTB.  I senaste numret av tidningen Bicycle går det att läsa om ”Motorsportduellen” 

Där Richard Göransson (STCC-profil) och Patrik Sandell (Rally-profil) kommer göra upp i en batalj i cykelsadeln. Detta kommer ske under Lidingöloppet MTB. Vi har ställt lite frågor till Richard för att ta tempen på duellen

Richard Göransson
Richard som vi är vana att se honomHur kommer det sig att ni gör upp i just MTB?

Både jag och patrik har börjat cykla på sistonde. Jag började under förra året och patrik 2 år innan det. Nu så blev det lite hets att tävla mot varandra kan man säga. Det är en kul form att umgås utanför tävlingsbanorna som vi ibland möts på inom motorsporten.

Hur går det att kombinera cykelträningen med motorsporten?

Cykelträningen är en bra träningsform för att vara bra förberedd för racingen. Lagom hög puls under lång tid. Den är ju även skonsam mot leder osv. Sen är det ju grymt kul att cykla också. Fördelen med mountainbike är även att man alltid måste ha hjärnan påkopplad. Läsa terängen och stigen för att ta sig fram, likväl som man alltid har fullt fokus på banan när jag tävlar.

Hur ser träningsupplägget ut?

I vinter har det varit mycket grenspecifik styrketräning för racingen samt att jag åkt en del längdskidor och vasaloppet. Nu är ju Lidingöloppet MTB tidigt på året så Calle Friberg hjälper mig att komma i så god form jag kan innan dess.
 
Är det någon skillnad i ansträngningsnivå på att cykla MTB och att köra tävlingsbilar?

När vi kör racing så har vi högre puls än många tror. Inget ovanligt att ha en snittpuls på ca 170 slag/min under ett 40min race då man ligger i trafik. Det är mycket koncentrationen och värmen (uppemot 55 grader i bilen) som driver upp pulsen. Men jag kör även en del 24h lopp där vi kan köra upp till 3h i sträck.
 
Hur ser cykelframtiden ut efter den här duellen?

Den stora duellen blir nog i cykelvasan. Jag körde mitt första cykellopp där förra året. Köpte min första MTB en månad innan och hann med 100 mil i sadeln innan dess. Kom imål på 3h21min så målet är iår att komma ner mot 3h5min om vädret tillåter.
 
Vad ser du fram emot med Lidingöloppet MTB?

Dels att få träffa alla glada cyklister, memn även få vara ute i terängen på lidingö att cykla. Jag har en känsla av att detta kommer bli ett stort lopp framöver
 
Beskriv MTB-cykling med tre ord:

Fränt, jobbigt och kul!
 
Är det mycket psykkrig mellan er två nu?

Det tror jag inte
 
Hur kommer loppet utveckla sig och vem vinner till slut?

Jag tippar tyvärr Patrik som segrare då jag anar att han haft mer cykelträning en mig under vintern och dagen innan Lidingöloppet MTB kör jag STCC premiär i Knutstorp. Men jag ska kämpa in i det sista!


Richard Göransson
Richard i cykelsadeln 

Våra sponsorer