Träning på banan

Här under finns lite förhållningsregler att tänka på om du testcyklar banan innan loppdagen. 

Tänker du testcykla spåret ser vi gärna att du visar stor hänsyn till dina medmänniskor och djur som också nyttjar Lidingös vackra omgivningar. Använd din cykelringklocka (har du ingen så skaffa en) eller ropa i god tid till personer i spåret så de hinner akta på sig. 

1. Visa hänsyn och hälsa alltid på löpare/fotgängare/hundägare/ryttare.

2. Vid möte med häst, använd inte ringklockan – se mer utförligt här nedan om vad du ska tänka på vid möte med häst.

3. Använd ringklockan i god tid innan backkrön, kurvor med dålig sikt och omkörningar

4. Alltid köra kontrollerat för att vid möte kunna bromsa kontrollerat och utan att sladda.

5. Alltid undvika att lämna bromsspår efter oss.

6. Använd alltid vit lampa med fast sken fram och röd lampa bak vid gryning, skymning och mörkerkörning.

Ni som vill testcykla banan kommer vara i närheten av häststigar på Lidingö. Vi ber er därför att läsa nedanstående text innan ni ger er ut.

Säkerhet vid möten mellan mountainbike och hästar på Lidingös skogsstigar
Naturupplevelse, fart, spänning och glädje är känslor som både cyklister och ryttare delar när de är ute i skogen. Skillnaden är att dock att en cyklist inte skräms av andra cyklar, motionärer eller ”troll” i naturen. En häst blir däremot skrämd av sånt som både rör sig eller inte rör sig, och speciellt sånt som dyker upp plötsligt framifrån eller bakifrån.

Så reagerar en skrämd häst
När en häst blir skrämd reagerar de på flera olika sätt.
De kastar sig och sparkar bakåt. Dessa sparkar når lätt 1 meter upp i luften, är rejält hårda och kan vara livsfarliga att råka ut för. En skrämd häst börjar ofta skena och har en snabbare acceleration än en Ferrari (0 - 60 km/h på tre galoppsprång) eller snurrar runt på en ”femöring” och drar. När en häst hamnar i en situation när den blir så pass skrämd att den reagerar på ovanstående sätt är det svårt för ryttaren att återfå kontrollen över hästen förrän hästen har lugnat sig.

Att göra vid möte med häst i spåret
För det första, var medveten om att du cyklar på en skogsväg som är tillåten för både ryttare och cyklister. Håll uppsikt framåt så du vet vad som händer!
1. När du möter en häst – stanna och låt hästen passera om inte ryttaren säger annat.
2. När du ser en häst framför dig – sakta in, ta röstkontakt med ryttaren – passera sakta när ryttaren ger klartecken – inte förr.
Ryttare rider aldrig förbi en annan ryttare utan att fråga ”Är det okej att jag passerar”?

På de vägar/stigar som får användas av flera grupper (ryttare, joggare, promenerande, cyklister, längdskidåkare) måste alla ta hänsyn till varandra.
På de ridvägar som endast är för ryttare får inte cyklister cykla, för cyklistens och ryttarens säkerhet. Därför ber vi alla cyklister att inte cykla på ridvägar.

Tack för att du som cyklar saktar in när du ser en häst så att vi alla kan fortsätta att njuta av vår tur i skogen tillsammans!
 

Våra sponsorer