Frågor och svar

Här har vi sammanställt frågor och svar kring Lidingöloppets olika arrangemang 2020.

Hur ställer sig arrangören Lidingöloppet till reglerna om att offentliga sammankomster med mer än 50 deltagare bör förbjudas?
Lidingöloppet ställer sig helt bakom myndigheternas rekommendationer när det gäller arbetet med att bekämpa Covid-19. Lidingöloppet har dock under sommaren arbetat hårt med att få till en mer flexibel tolkning av den s k ”50-regeln”.  Vi anser att regeln är ologisk och ger orimliga konsekvenser för motionsloppen. För Lidingöloppet innebär regeln att enbart en löpare per kilometer tillåts springa vårt lopp.

Deltagare som ger sig ut själva på sitt alternativa, virtuella lopp får ta eget ansvar för att inte starta sitt lopp samtidigt som många andra deltagare. Det fungerar i många fall, men inte i alla. När vi lopparrangörer, stora som små, vill ta ett ansvar för att reglera starter och målgångar i syfte att se till att inte för många deltagare startar eller går i mål samtidigt blir vi helt plötsligt en ”allmän sammankomst”, och får avslag på våra ansökningar hos polismyndigheten.

Från motionsloppen ser vi att enorma värden står på spel om rådande, snäva tolkning av ”tävlingsområde” tillämpas. Inställda lopp kommer att ge svåra och långtgående konsekvenser för idrottsrörelsen. I slutändan blir därigenom folkhälsan den stora förloraren. 

Kommer TCS Lidingöloppet att ställas in?
Nej vi ställer inte in, vi ställer om. TCS Lidingöloppet 2020 kommer att genomföras som virtuella lopp under lopperioden 18 september – 19 oktober 2020. Du kan välja mellan TCS Lidingöloppet@Hemma, TCS Lidingöloppet@Lidingö, Rosa Bandet-loppet@Hemma samt Rosa Bandet-loppet@Lidingö

Jag är sedan tidigare anmäld till något av loppen under TCS Lidingöloppshelgen 2020 men nu kommer inte loppen att genomföras som planerat. Vad händer med min anmälan?
Redan anmälda deltagare, får information om vad som gäller för din bokade startplats, via mail till den adress du angett i anmälan. Mailet skickas ut under dagen den 25/8-2020. Saknar du ditt mail eller har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.

Har ni någon maxtid för loppet i år, eller kan jag springa helt i min egen takt? 
Eftersom du i år ansvarar för att genomföra ditt lopp själv, oavsett om du springer @Hemma eller @Lidingö, så väljer du också helt själv i vilken takt du vill springa. Ingen maxtid med andra ord! 

Får jag tävla i de nya, tjocka skosulorna?
Eftersom 2020 är ett speciellt år har du som deltagare eget ansvar för ditt lopp om du springer något av loppen under TCS Lidingöloppet 2020 eller Rosa Bandet-loppet 2020. Det gäller även för val av skor.

Ingår medalj i TCS Lidingöloppet 2020 och i Rosa Bandet-loppet 2020? 
Du som fullföljer TCS Lidingöloppet 2020 och Rosa Bandet-loppet 2020 får eller kan beställa en medalj med motiv av Carl Milles. Årets Motiv för 2020 heter ”Noshörningen”.
Av flera skäl kommer medaljerna att delas ut en tid efter loppet. Dels måste vi enligt myndigheternas regler undvika folksamlingar vid målgång och kan därför inte ha medaljutdelning, dels var vi länge osäkra på om vi skulle kunna genomföra ett Lidingölopp 2020 och har därför varit sena med att beställa medaljer. Med hänsyn till våra ideella ägarklubbars ekonomi har detta varit en nödvändighet.
Som tack för att du väntar på din medalj kommer du att få ett erbjudande från vår partner Stadium. Din medalj kommer du antingen kunna hämta i en Stadiumbutik som du valt vid anmälan, eller få medaljen hemskickad. Din valmöjlighet beror på vilken typ av anmälan du gjort. När du anmäler dig eller flyttar din startplats till de digitala loppen (om du var anmäld sedan tidigare) får du ett val kring om du vill beställa medalj eller inte.
Du kommer också få en digital medalj skickad tillsammans med en resultatinformation. Denna digitala medalj kan du fästa på din profil på t ex sociala medier. 
Eftersom 2020 är ett speciellt år kommer vi inte att tillämpa silvermedaljer år 2020.  

Kan jag springa årets lopp flera gånger? 
Ja, eftersom det är ett lopp som du ansvarar för själv kan du springa din sträcka, inom lopperioden, flera gånger om du vill. Tänk på att du själv väljer om du vill ladda upp ditt resultat eller inte. Springer du på en bättre tid andra gången kanske du vill ladda upp den nya tiden. Springer du på en sämre tid kan du välja att inte rapportera det resultatet. 

Kan jag springa flera lopp 2020? 
Ja, du kan anmäla dig till en eller flera lopp. T ex kanske du vill springa TCS Lidingöloppet 30 km @Hemma en dag och Rosa Bandet-loppet 4 km veckan därpå. Det går alldeles utmärkt, bara du är anmäld till bägge loppen. Varför inte göra en 55:a? Alltså att springa 30 km, 15 km och 10 km?

Hur gammal måste jag vara för att springa något av TCS Lidingöloppets virtuella lopp 2020?
Har du fyllt 11 år kan du delta på Rosa Bandet-loppet 10 km @Hemma eller @Lidingö. 4 km har vi ingen ålderbegränsning på.
Har du fyllt 15 år kan du delta på TCS Lidingöloppet 15 km @Hemma eller @Lidingö.
Har du fyllt 17 år kan du delta på TCS Lidingöloppet 30 km @Hemma eller @Lidingö.

Varför kommer ni endast kunna erbjuda alternativa lopp för TCS Lidingöloppet 30k, TCS Lidingöloppet 15k, Rosa Bandet-loppet samt junior- och veteranklasserna 10 och 15km och inte för övriga lopp som ingår i Lidingöloppshelgen?
Vi har valt denna lösning dels då dessa lopp samlar flest deltagare och dels då de övriga loppen antingen riktar sig mot barn som inte har samma möjlighet att springa ett virtuellt lopp (kräver telefon eller GPS-klocka) eller mot personer som är i riskgrupp för covid-19-viruset.

Kommer några elitlöpare kunna delta i TCS Lidingöloppet 2020, kommer en vinnare att utses?
Vi kommer arrangera ett elitlopp lördag den 26 september för speciellt inbjudna löpare. För detta evenemang kommer Lidingöloppet till fullo hålla sig inom riktlinjerna med maximalt 50 personer på tävlingsområdet start, bana och mål. Mer info om elitloppet kommer löpande.

Varför kan jag inte springa mitt lopp 26 september?
Du som väljer att springa hemma-varianten, TCS Lidingöloppet @Hemma 2020, kan springa ditt lopp vilken dag som helst under perioden 19 september – 18 oktober, alltså också den 26 september. Väljer du att springa @Lidingö är detta dock inte möjligt. Vi kommer att genomföra ett antal elitlopp under lördagen 26 september på banorna på Lidingö. Dessa lopp kan göras utifrån ett polistillstånd som enbart tillåter 50 personer, löpare och funktionärer sammantaget, att vara på banan samtidigt. Vi kommer med andra ord låta våra elilöpare att starta i startgrupper. I vårt ansvar som arrangörer ligger att vi då också måste avhysa löpare som inte deltar i elitklassen. Vi önskar dig därför välkommet att springa alla andra dagar under lopperioden än just 26 september. 

Vad händer med loppen som ingår i Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern?
Flera av loppen som ingår i Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern är antingen inställda eller flyttade. Följ utvecklingen på lidingöloppet.se eller på respektive lopps hemsida.

Vad hände med era vårlopp, MTB-loppen samt Vårmilen?
Som vi tidigare redan meddelat så tvingades vi ställa in de lopp som ursprungligen skulle ha genomförts under Valborgshelgen. Anmälda deltagare till Vårmilen har erbjudits plats i Rosa Bandet-loppet under Lidingöloppshelgen medan de som redan hade hunnit anmäla sig till våra MTB-lopp erbjöds plats i det ersättningslopp som planerats att genomföras under lördagskvällen Lidingöloppshelgen. Det sistnämnda kommer tyvärr inte kunna genomföras. Du som är anmäld till Lidingö MTB-kväll har fått ett mail från oss med de val vi erbjuder.

Jag genomför just nu En Svensk Klassiker, vad händer med de övriga loppen?
Vätternrundan erbjöd i början av juni en möjlighet att genomföra loppet ”virtuellt”, detsamma har Vansbrosimningen gjort. TCS Lidingöloppets virtuella lopp (såväl @Hemma som @Lidingö) kommer också kunna räknas in i din Klassiker.

I En Svensk Klassiker 2020 kan du välja att springa TCS Lidingöloppet@Hemma eller TCS Lidingöloppet@Lidingö eller skjuta fram din anmälan till 2021. Loppen kommer att räknas för både 2020 och 2021.

För mer info om hur du säkerställer din Klassiker 2020, besök www.ensvenskklassiker.se

Det pågår en pandemi. Varför ställer ni inte bara in loppen och betalar tillbaka anmälningsavgiften till alla som anmält sig?
Löpare runt om i landet har tränat mer intensivt än någonsin denna vår och sommar. För många är motionsloppen en viktig morot för att fortsätta träna, för att testa sin form, eller för att man är mitt i genomförandet av En Svensk Klassiker, där TCS Lidingöloppet ingår. Vi vill därför erbjuda alla dessa löpare möjligheten att genomföra sitt TCS Lidingölopp 2020, även om det blir i en annan form än vad vi är vana vid. Det är självklart viktigt att löparna tar ett stort eget ansvar och bara startar sitt lopp om de känner sig fullt friska och håller avstånd till andra löpare ute i spåret.

Hela överskottet av TCS Lidingöloppet går tillbaka till den ideella idrottsrörelsen, till våra två ägarklubbar IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skid- och Orientering samt till alla andra föreningar som engagerar sig och på så sätt får ett välkommet tillskott till klubbkassan från TCS Lidingöloppet. Vi kan inte äventyra TCS Lidingöloppets och i förlängningen klubbarnas fortlevnad och därför kommer vi inte kunna betala tillbaka erlagda anmälningsavgifter. Vi hoppas och tror att det ”paket” vi erbjuder redan anmälda löpare känns som en bra ersättning för det faktum att TCS Lidingöloppet i år inte blir som vanligt och i övrigt så kommer vi självklart följa de allmänna villkor som upprättades med deltagaren då anmälan togs emot.

Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) fattade i början ett principbeslut i ärenden som rör evenemang. När det gäller arrangemang som anordnas av en ideell idrottsförening som förbehållit sig rätten att behålla anmälningsavgifter när ett motionslopp ställts anser ARN att det är rimligt att arrangören kan behålla anmälningsavgifterna när ett lopp ställts in på grund av omständigheter utanför en ideell förenings kontroll. Detta gäller förutsatt att det rör det sig om en begränsad summa pengar, vilket ofta är fallet med just anmälningsavgifter enligt ARN. ARN påpekar också att arrangören ska kunna erbjuda anmälda deltagare rimliga alternativ. Eftersom Lidingöloppet arrangeras av två ideella föreningar, har tydliga och skäliga anmälningsvillkor, anmälningsavgifter som rör sig om en begränsad summa samt erbjuder anmälda deltagare ett antal olika alternativ till det inställda loppet kommer vi inte att erbjuda återbetalning av anmälningsavgifter.

Varför kostar en startplats till TCS Lidingöloppet 30 Km 400 kr, fastän jag har fullt ansvar för att genomföra loppet på egen hand?
En lopparrangör som Lidingöloppet arbetar under ett helt år för att genomföra ett lopp som kanske pågår under en helg. Det är under denna enda helg som vi ska få så många deltagare att anmäla sig att det täcker våra kostnader för året. Ett år som detta innebär givetvis en stor utmaning. Vi har fortfarande höga upparbetade kostnader och knappast några intäkter. Självklart gör vi allt vi kan för att sänka våra kostnader. Personalen är korttidspermitterad och kostnaderna gör att genomföra loppet är givetvis lägre än normalt. Ändå är det tufft eftersom intäkterna är mycket låga. När vi satt priserna för TCS Lidingöloppet @Hemma 2020 och TCS Lidingöloppet @Lidingö 2020 ville vi utgå från de ca 7 500 löpare som redan hunnit anmäla sig till något av våra lopp 2020. En löpare som redan anmält sig betalar dubbelt så mycket i startavgift, 795 kr. Vi hoppas att både redan anmälda och ännu inte anmälda löpare vill anmäla sig till våra lopp 2020, trots att de ser annorlunda ut i år, både innehållsmässigt och prismässigt. För att kompensera för detta speciella år ger vi också fina erbjudanden till den som anmäler sig till något av våra lopp 2021.

Jag har ett presentkort som gäller för 2020 års lopp, kan jag istället använda detta till 2021 års lopp?
Ja, alla presentkort köpta till ordinarie lopp 2020 kommer kunna användas till våra lopp 2021. Vill ni använda 2020 års presentkort till våra virtuella alternativ kontakta info@lidingoloppet.se så hjälper vi er med anmälan.

Jag hittade inte svaret på min fråga ovan, hur får jag veta vad som gäller?
Kontakta oss på info@lidingoloppet.se alternativt på telefon 08-765 26 15 (telefontid tisdag-torsdag 9-12) så hjälper vi dig den vägen.

Lidingöloppets arrangemang