Lasse Dahlstedt får Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld

Det finaste pris en Lidingöloppsfunktionär kan få är Lasse Dahlstedts hederspris men nu är det dags för Lasse själv att prisas. Han får svensk idrotts finaste utmärkelse, Riksidrottsvörbundets förtjänsttecken i guld.

Lasse Dahlstedt får Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld

Lasse Dahlstedt var med vid planeringen för det allra första Lidingöloppet 1965. Det var han som fick äran att dra banan, som i princip är densamma i dag.

Den enda stora skillnaden från då till nu är att starten då var på Hersby åker, men redan året därpå – 1966 – fick man flytta den till Koltorp då man förstod att det här tre mil långa loppet bara skulle växa. Men inte ens grundarna Kacke Karlberg eller Sven Gärderud, eller för den delen Lasse själv, kunde väl drömma om vilken utveckling och vilken betydelse det här loppet skulle ha för idrotten på ön och löpningen i Sverige. Eller för det som nu kallas friskvård.

Lasse har haft många roller inom loppet sen dess, kanske mest betydelsefull som loppets generalsekreterare under en herrans massa år. Lasse har fortfarande flera uppgifter och nuförtiden delar han bland annat ut sitt eget hederspris till förtjänstfulla funktionärer. Och apropå på fina priser – nu kommer han alltså att få svensk idrotts finaste utmärkelse, Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld, för arbetet med Lidingöloppet. Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det endast funnits i guld.

Mottagare av Riksidrottsförbundets förtjänsttecken föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet och delas ut vartannat år i samband med Riksidrottsmötet.

Enligt kriterierna kan Riksidrottsstyrelsen nominera och besluta om extra utnämningar. Till Riksidrottsmötet 2023 kommer därför 102 förtjänsttecken att delas ut. Själva utmärkelsen får Lasse i samband med en ceremoni under Riksidrottsmötet i Uppsala sista helgen i maj.Det är alltså Svensk friidrott (Svenska friidrottsförbundet) som har nominerat Lasse. En mottagare som är mer värd det förtjänsttecknet är svårt att tänka sig. 

Vi grattar Lasse så här lite i förväg!

Förtjänsttecknet kan tilldelas personer som

  • i egenskap av föreningsledare i styrelse, kommitté, utskott eller liknande utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 30 år

  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande i RF-SISU distrikt eller SDF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 25 år

  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande inom RF, SISU-riks, SOK eller SF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 20 år

  • i egenskap av ledare/funktionär representerat Sverige internationellt under minst 15 år

  • utfört ett framgångsrikt ledarskap i internationell styrelse (dock ej nordisk)

  • genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen eller utländsk person som gjort svensk idrott stora tjänster eller samarbetat med Sverige på idrottens område.



Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer