Information från TCS Lidingöloppet angående Coronaviruset samt dess påverkan på våra lopp 2020. Uppdaterad 23/6

Här har vi sammanställt frågor och svar kring coronautbrottets påverkan på Lidingöloppets olika arrangemang. Sidan kommer att uppdateras löpande när vi har ny information.

Här har vi sammanställt frågor och svar kring coronautbrottets påverkan på Lidingöloppets olika arrangemang. Sidan kommer att uppdateras löpande när vi har ny information.

Hur ställer sig arrangören Lidingöloppet till reglerna om att offentliga sammankomster med mer än 50 deltagare bör förbjudas?
Vi är medvetna om att vi och våra evenemang berörs av detta beslut men vi följer självfallet myndigheternas beslut och stöttar kampen för att bekämpa coronaviruset till fullo.

Kommer TCS Lidingöloppet att ställas in?
Utifrån de förutsättningar som gäller i mitten av juni så ser vi inte att det är möjligt att genomföra TCS Lidingöloppshelgen 2020 som vi ursprungligen planerat den. Vi ser inte det som troligt att begränsningen på 50 personer kommer att förändras under sommaren och för att kunna arrangera ett Lidingölopp med över 30.000 deltagare så behöver vi veta förutsättningarna ca 2 månader innan start för att kunna säkerställa bästa kvalitet samt deltagarnas säkerhet. Vi väljer dock att inte ställa in utan snarare att ställa om och erbjuder därför dig som har planerat att springa eller anmält dig till något av TCS Lidingöloppet 30k, TCS Lidingöloppet 15k eller Rosa Bandet-loppet samt junior- och veteranklasserna 10 och 15k ett par alternativa loppmöjligheter.

Hur kan jag ändå genomföra TCS Lidingöloppet 2020?
Om du är anmäld till TCS Lidingöloppet 30k, TCS Lidingöloppet 15k eller Rosa Bandet-loppet samt junior- och veteranklasserna 10 och 15k så har du två möjligheter att ändå genomföra ditt lopp i höst:

På plats-varianten
Mellan den 15:e september och den 15:e oktober så kommer du att kunna genomföra TCS Lidingöloppet 30k, TCS Lidingöloppet 15k, Rosa Bandet-loppet samt junior- och veteranklasserna 10k och 15k på samma bana som du brukar fast inte samtidigt som en stor mängd andra löpare. Snart öppnar vi upp möjligheten för dig som inte redan är anmäld att anmäla dig till detta ”lopp” och i slutet av augusti kommer du sedan att kunna välja din starttid under den 30-dagarsperiod som loppet pågår. ”Startslottarna” kommer att spridas ut under månaden och kommer max innehålla 30 personer. Du startar där du brukar (Koltorp eller Grönsta) och går i mål på Grönsta gärde som vanligt där Lidingöloppsmålet normalt sett är beläget. Vid ett ”vanligt” Lidingölopp använder vi tidtagningschip, nu får du själv rapportera in din tid till oss där det kommer finnas några olika alternativ. Du behöver därför springa med mobil eller med en GPS-klocka som kan registrera ditt resultat. Du kommer såklart att få din medalj, dock i efterhand då vi vill undvika onödiga moment och risk för folksamlingar vid målgången och du kommer få en placering i en inofficiell resultatlista då tävlingsperioden är avslutad.

Hemma-varianten
Mellan den 15:e september och den 15:e oktober kan du också välja att genomföra Lidingöloppet på din hemmaplan. Spring 30 km, 15 km eller 10 km var du vill och rapportera in ditt resultat till oss. Du behöver därför springa med mobil eller med en GPS-klocka som kan registrera ditt resultat.  Ditt resultat kan också räknas in i En Svensk Klassiker, i denna variant får du dock ingen ”fysisk” medalj, dock en virtuell dito. Även för detta lopp öppnar vi upp anmälan för dig som inte redan är registrerad till något lopp under TCS Lidingöloppshelgen inom kort.

Vi kommer att återkomma med mer detaljerad information om båda varianterna ovan i mitten av augusti då du som anmäld även kommer att kunna boka din starttid.

Är ert upplägg verkligen OK utifrån det regelverk som gäller? Får ni verkligen skicka iväg flera grupper av löpare under samma dag ifall det totala antalet då överstiger 50 personer?
RF har i dialog med Polisen fått klargjort att antalet deltagare ska räknas dom de deltagare som samtidigt befinner sig på tävlingsområdet.

  • För idrotter som vid tävling har gemensam start innebär det att arrangör på samma bana kan anordna flera tävlingar för 50 deltagare samma dag eller helg – så långe deltagarna i den första tävlingen har hunnit lämna tävlingsområdet innan nästa grupp med deltagare kommer dit.
  • För idrotter som vid tävling har individuell start innebär principen att om starttiderna kan bestämmas på ett sådant sätt att maximalt 50 deltagare finns på tävlingsområdet samtidigt kan en och samma klass ha fler än 50 startande över en dag eller en helg.

Hur blir det med Lidingöloppet MTB som flyttades till Lidingöloppshelgen för att där genomföras som ett kvällslopp?
Lidingöloppets MTB-lopp, som ju flyttades från våren in till den stora Lidingöloppshelgen kommer på grund av det regelverk som föreligger att ställas in. Vi beklagar självklart att du som deltagare inte heller nu kan cykla Lidingö MTB-lopp under 2020 men vi kommer att återkomma med tydlig information om dina valmöjligheter i mitten av augusti.

Jag är sedan tidigare anmäld till något av loppen under TCS Lidingöloppshelgen 2020 men nu kommer inte loppen att genomföras som planerat. Vad händer med min anmälan?
Vi kommer att återkomma till dig i mitten av augusti med besked kring vilka val du kommer att kunna göra samt vilka möjligheter till kompensation som kommer att finnas! Självklart kommer du som redan var anmäld till TCS Lidingöloppet 30k, TCS Lidingöloppet 15k, Rosa Bandet-loppet eller junior- eller veteranklasserna 10 och 15 km ha möjlighet att springa de alternativa loppen som beskrivs ovan. Har du anmält dig innan den 23:e juni kommer du att få förtur då startplatserna skall fördelas. Har du inte möjligheten eller vill inte delta i dessa lopp så kommer du självklart kunna välja mellan andra alternativ.

Varför kommer ni endast kunna erbjuda alternativa lopp för TCS Lidingöloppet 30k, TCS Lidingöloppet 15k, Rosa Bandet-loppet samt junior- och veteranklasserna 10 och 15km och inte för övriga lopp som ingår i Lidingöloppshelgen?
Vi har valt denna lösning dels då dessa lopp samlar flest deltagare och dels då de övriga loppen antingen riktar sig mot barn som inte har samma möjlighet att springa ett virtuellt lopp (kräver telefon eller GPS-klocka) eller mot personer som är i riskgrupp för covid-19-viruset.

Varför kan jag som anmäld inte få besked redan nu om vad som gäller för min anmälan samt vilka val jag har?
Vi hoppades in i det längsta på att myndigheterna skulle släppa på begränsningarna inför sommaren men vi har samtidigt en stor respekt för att så inte blir fallet. Människors hälsa måste gå först! Vi behöver då en viss tid för att ställa om i vår planering från ett traditionellt Lidingölopp till något annat och ber er därför om lite tålamod för att kunna ge er den hela bilden av era val inför årets TCS Lidingöloppshelg så att det blir tydligt för alla. Vi har dessutom, för att om möjligt minska de negativa effekterna av coronapandemin, på Lidingöloppet tvingats att korttidspermittera vår personal vilket också påverkar vår möjlighet att få allt klart i förtid.

Kan jag redan nu anmäla mig till de alternativa versionerna av TCS Lidingöloppet och vad kommer de att kosta?
Anmälan till såväl på-plats-varianten som hemmavarianten kommer att öppna inom kort, vi kommer då även att berätta vad det kostar att springa dessa alternativa lopp för de som ännu inte är anmälda till något lopp i TCS Lidingöloppshelgen. För redan anmälda löpare till TCS Lidingöloppshelgen

Kommer några elitlöpare kunna delta i TCS Lidingöloppet 2020, kommer en vinnare att utses?
Vi undersöker just nu ifall det är möjligt att genomföra en elitklass inom ramen för de begränsningar som nu gäller och vi kommer återkomma kring ifall detta är möjligt.

Vad händer med loppen som ingår i Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern?
Flera av loppen som ingår i Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern är antingen inställda eller flyttade. Följ utvecklingen på lidingöloppet.se eller på respektive lopps hemsida.

Vad hände med era vårlopp, MTB-loppen samt Vårmilen?
Som vi tidigare redan meddelat så tvingades vi ställa in de lopp som ursprungligen skulle ha genomförts under Valborgshelgen. Anmälda deltagare till Vårmilen har erbjudits plats i Rosa Bandet-loppet under Lidingöloppshelgen medan de som redan hade hunnit anmäla sig till våra MTB-lopp erbjöds plats i det ersättningslopp som planerats att genomföras under lördagskvällen Lidingöloppshelgen. Det sistnämnda kommer tyvärr inte kunna genomföras, se ovan. Vi återkommer med mer information om detta i augusti.

Jag genomför just nu En Svensk Klassiker, vad händer med de övriga loppen?
Vätternrundan samt Vansbrosimningen 2020 har tyvärr redan tvingats att ställa in. Vätternrundan erbjöd i början av juni en möjlighet att genomföra loppet ”virtuellt”, detsamma kommer Vansbrosimningen att göra. TCS Lidingöloppets alternativa lopp som planeras i höst (såväl på plats- som hemmavarianten) kommer kunna räknas in i din Klassiker, detsamma gäller övriga lopps ”virtuella” varianter. För mer info om hur du säkerställer din Klassiker 2020, besök www.ensvenskklassiker.se

Det pågår en pandemi. Varför ställer ni inte bara in loppen och betalar tillbaka anmälningsavgiften till alla som anmält sig?
Vi kommer som sagt att återkomma med våra förslag till kompensation till alla som redan anmält sig och vi tror och känner att vår ”på-plats”-lösning redan den är något unikt som du inte kan få hos någon annan lopparrangör. Hela överskottet av TCS Lidingöloppet går tillbaka till den ideella idrottsrörelsen, till våra två ägarklubbar IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skid- och Orientering samt till alla andra föreningar som engagerar sig och på så sätt får ett välkommet tillskott till klubbkassan från TCS Lidingöloppet. Vi kan inte äventyra TCS Lidingöloppets och i förlängningen klubbarnas fortlevnad och därför kommer vi inte fullt kunna betala tillbaka erlagda anmälningsavgifter. Vi hoppas och tror att det ”paket” vi kommer att presentera i augusti kommer att kännas som en bra ersättning för det faktum att TCS Lidingöloppet i år inte blir som vanligt och i övrigt så kommer vi självklart följa de allmänna villkor som upprättades med deltagaren då anmälan togs emot.

Kommer ni att stoppa deltagare i från länder där smittan är spridd från att delta i era lopp?
Vi kommer att följa myndigheters rekommendation och beslut. När det kommer till utländska deltagare är respektive ambassaders rekommendation gällande resor också vägledande.

Jag har varit på resa i drabbade länder. Kommer jag att få delta i något av Lidingöloppets arrangemang ?
Det är viktigt att du som individ håller dig uppdaterad kring vad myndigheterna och sjukvården rekommenderar om du varit i drabbade länder. Kontakta sjukvården om du misstänker att du kan ha smittats vid besök utomlands.

Hur kan jag löpande hålla mig uppdaterad om läget?
Vi kommer löpande att rapportera om status kring våra arrangemang och hur de påverkas av coronautbrottet via våra sociala medier (Facebook och Instagram) samt via vår hemsida, www.lidingloppet.se

Jag hittade inte svaret på min fråga ovan, hur får jag veta vad som gäller?
Kontakta oss på info@lidingoloppet.se alternativt på telefon 08-765 26 15 (telefontid onsdagar 9-12) så hjälper vi dig den vägen.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer