Start PM

(version 2017-04-20)

Läs noga igenom informationen nedan då den innehåller viktig information angående tävlingen. OBSERVERA! Allt tävlande sker på egen risk. Det åligger dig som tävlande att känna till tävlingsbanorna samt Svenska Triathlonförbundets tävlingsregler.  

Tävlingsområde

Södergarn, Lidingö.  

Vägbeskrivning 

Med bil kör du över Lidingöbron och följ skyltarna mot Elfvik/Bosön. Ta vänster vid skylten Södergarn. Restiden från Ropsten är cirka 10 minuter. 

Med kollektivtrafik tar du tunnelbanan (röd linje 13) till Ropsten och därefter buss 204 eller 212 till hållplats Rudboda (Södergarnsvägen). Restiden med buss från Ropsten är cirka 15 minuter. Från busshållplatsen är det sedan knappt 10 minuters promenad till arenan. Tidtabeller hittar du på www.sl.se Hitta.se 

Parkering 

Parkering (gratis) är i direkt anslutning till arenan. Tänk på att det kommer att vara många bilar i omlopp. Följ flaggvaktens instruktioner. 

Startkuvert

Nummerlappsutdelningen är öppen lördag 12 augusti kl 15-17 samt söndag 13 augusti från kl 9 på arena Södergarn. Senast en timma innan start måste du ha hämtat ut ditt startkuvert (Ungdomsklassen senast 30 min innan). Ta med id-handling. 

Startkuvertet ska innehålla nummerlapp, badmössa och tidtagningschip. Nummerlappen får inte vikas, klippas eller göras osynlig och skall bäras på ryggen under cyklingen och på framsidan under löpningen. Vi uppmanar deltagarna att ta med egna race belts till tävlingen.  

Incheckning

Efter att du hämtat ut ditt startkuvert kan du checka in din cykel och utrustning. När du väl har checkat in din cykel får du EJ ta ut den från växlingsområdet igen. Om du vill värma upp med cykeln ska du checka in dina saker men INTE cykeln. Det är fritt att gå utanför växlingsområdet innan start. När du checkar in din cykel kommer funktionärer att kontrollera bromsar och hjälm. Incheckning ska ha skett senast 30 min innan start. (Ungdom 15 min innan). 

Genomgång för barn och ungdom

Genomgång av barn och ungdomsklassen sker kl 09.30 vid växlingsområdet. Då berättar vi för barn och föräldrar om vad man ska tänka på och hur tävlingen går till. 

Efteranmälan

Görs på arenan och är möjligt lördag 12 augusti kl 15-17 och söndag 13 augusti från kl 9 mot en förhöjd avgift. Begränsat antal platser. Kom i tid. Endast Swish. Ladda ner blanketten här!

Namnbyte

Ska du ta över en annan persons startplats? Gör då ett namnbyte på plats (dock bara inom samma klass och kön) vid nummerlappsutdelningen. Blankett för namnbyte behöver vara ifyllt. 

Hämta först ut nummerlappen, gå sedan till nummerlappstältet och registrera namnbytet. Namnbyte kostar 100 kr och kan endast göras på plats innan tävlingen.  

Observera att det EJ är tillåtet att springa i annan persons startnummer/namn. Inga namnändringar görs i efterhand av kansliet. Tänk på att vara ute i god tid då det kan vara kö. Du kan förbereda dig genom att skriva ut en blankett för Byte av löpare, fylla i den och ta med till Södergarn, så minskar du din och andras väntetid. 

Blanketten gäller även för Byte av Klass. Ladda ner blanketten här! 

Inlämning av kläder/väskor

Alla kläder och väskor som ej används kan lämnas i omklädningstältet i anslutning till växlingshagen.

Ingen utrustning mer än det som brukas under tävlingen skall finnas på din plats. Vi tar ej ansvar för utrustning som kommer bort.  

Värdeinlämning

Ingen förvaring för värdesaker finns.  

Ombyte

Sker i tält i anslutning till växlingsområdet. Det finns inga duschmöjligheter.  

Starttider

Starten sker i år inne i Södergarnsviken. Nytt för i år är även att Lidingö Triathlon Terräng inför en rullande start med självseedning i ledet för Olympisk, Sprint och Stafett. Den tävlande kommer gå över en tidtagningsmatta på vägen ner i vattnet och detta blir starten för den tävlande. 

Skyltar för uppskattad simtid kommer att finnas i startfållan för enklare indelning. Vänligen var realistisk i självseedningen och kom ihåg att ditt tidtagningschip kommer att aktiveras först när du korsar tidtagningsmattan vid vattnet. Snabbaste simmarna startar först. 

Barn och ungdom har som tidigare år gemensam start i vattnet vid bryggan. 

Startordning

Starttid

Klass

Barn och ungdom

10:00

F14-15

10:00

P14-15

10:02

F12-13

10:02

P12-13

10:04

STAF8-15

10:04

F8-11

10:04

P8-11

Olympisk

11:00

OLHerr

11:00

OLDam

Sprint

12:00

SPHerr

12:00

SPDam

12:00

STAF-HERR

12:00

STAF-DAM

12:00

STAF-MIX

Uppvärmning

Eventuell uppvärmning på cykel ska genomföras innan du tar in cykeln i växlingsområdet. Simning kan göras i Södergarnsviken.

Tidtagning

Tidtagningen sker med hjälp av ett chip som sätts runt fotleden. Viktigt att chipet sitter fast runt foten under alla tre moment. Chipet finns med i startkuvertet.

Simning 

Badmössa bärs under simningen. Samling vid simstarten senast 15 minuter före start för samtliga klasser. Simbanans sträckning för respektive klass framgår av kartan.

För barnklassen 8-11 år: Eftersom det kan vara obehagligt att simma i öppet vatten och om distansen 100 meter känns för långt har vi beslutat att man i denna klass kan göra ett val. Istället för att simma 100 meter kan man välja att springa en sträcka på ca 800 meter, valet gör ni på plats på tävlingsdagen. Det viktigaste är att man ändå kommer att tävla i samma klass oavsett om man simmar eller springer en extra gång.

Plats för bankarta

Cykling

Cykelbanans sträckning framgår av kartan. Banan är markerad med plastband, orange pilar på träd/stolpar samt med vita pilar i asfalten. Det åligger dig som tävlar att känna till banans sträckning. Gällande trafikregler gäller under hela cykelmomentet. Bussar och bilar kan förekomma inom tävlingsområdet på cykelbanan. Tänk på att ta det lugnare där. Godkänd cykelhjälm är obligatoriskt. Hjälmen ska vara knäppt innan du tar din cykel och så förbli till dess att du ställt tillbaka din cykel efter avslutad cykling. Det är inte tillåtet att cykla inom växlingsområdet, funktionärer bevakar växlingsområdet. Det kommer att finnas en vätskekontroll med sportdryck och vatten. Om du blir omkörd ska du hålla till höger. Du som kör om ropar –kommer vänster! för att underlätta omkörningen.  

Cykelbanan för Olympisk är fyra varv på en 10 km bana. Cykelbanan för Sprint samt stafett är två varv på samma bana som för Olympisk.

Observera att på alla varv utom det sista ska man hålla vänster innan målområdet och efter sista varvet svänger man höger ned till växlingsområdet. Förvarningsskyltar finns uppsatta samt att funktionärer står längs med banan. Vid varvningen kommer det att finnas en chikan för att sänka farten och för att undvika olyckor.

Cykelbanan för barn och ungdom är två varv på en 1,5 km bana.

Observera att ingen form av cykling är tillåten i växlingsområdet, strafftid läggs på vid överträdelser. 

Plats för bankarta 

Löpning

Samtliga löparbanor är markerade med plastband. Olympisk springer fyra varv på en 2,5 km bana medan Sprint samt stafett springer två varv på samma bana. Det kommer att bli mycket folk på banan samtidigt. Håll till höger och visa hänsyn. Banan är delvis kuperad, skor med bra fäste rekommenderas. Det serveras sportdryck och vatten efter ca 1 km på varje varv.

Barn och ungdom springer ett varv på en 1,2 km bana. Banan är delvis kuperad, skor med bra fäste rekommenderas.

Plats för bankarta

Plats för karta över arenan 

Målgång

För deltagarna bjuder vi på enklare servering efter målgång.

Matservering

Under dagen kommer det att finnas matservering. Utbudet består bl a av kaffe, dryck, smörgåsar, hamburgare/korv. Betalning kontant eller swish. 

Försäljning

På tävlingsområdet kommer det att finnas försäljning från våra sponsorer. 

Priser och prisutdelning

Pris till de tre främsta i dam- respektive herrklass i Sprint och Olympisk samt till segrande Stafettlag. Ytterligare priser lottas på startnumret bland fullföljande. 

Medalj och pris till samtliga ungdomar i samband med målgång samt utlottade pris vid prisutdelning ca 30 min efter målgång. Prisutdelningar påannonseras av speakern. 

Resultat

Resultat redovisas på anslagstavla efter tävlingens slut samt på www.lidingotriathlon.se från och med tävlingsdagens kväll.

Lidingöloppets arrangemang