Träningen
– Se vintern som en perfekt period att bygga en riktigt bra grund inför den kommande säsongen. Vädret under årstiden kan verkligen växla, både beroende på var i landet du bor, men även temperatur och nederbörd har varierat kraftig de senaste åren i de olika landsändarna. De olika förutsättningarna ger en naturlig variation i träningen. Eftersom vintern för de allra flesta är en grundträningsperiod, med mindre fokus på tempo och fart, går det att anpassa träningen även när vädret växlar.
Underlaget
– Vintern förknippar många med snö, is och halka. Men så behöver det inte vara. Många vintrar har de senaste åren varit ”gröna”, med mer höstlika temperaturer och underlag. Den största utmaningen tycker jag ligger i just när det växlar mellan snö och slask, och den ishalka som blir där emellan. Man hinner liksom aldrig vänja sig innan förutsättningarna ändras igen, och man är tvungen att anpassa sig på nytt.
Utrustningen
– När det gäller utrustning för vinterlöpning finns det en hel del att ta fasta på. Skorna är kanske det knepigaste när det gäller att anpassa sig. Varierande underlag ställer olika krav på skorna, samtidigt som dessa även är det mest kritiska, då fäste kan vara avgörande för om det blir en trevlig runda eller en fallskada. Idealet skulle vara att ha en hel uppsättning med olika skor och kunna välja helt fritt, beroende på underlag. Denna lyx är det dock väldigt få av oss som har, så vi får kompromissa vilket ofta blir väldigt bra. Vad jag främst tar fasta på är att skon ska vara utrustad med en ordentligt räfflad och mönstrad slitsula. Det borgar för bra grepp, oberoende av snödjup, om det är välplogat eller om vägen är bar. En skotyp som jag har upplevt fungerar väldigt bra på vintervägar är trailskor. De har precis en så kraftigt mönstrad sula. Mellansulan kan upplevas som ganska ”fast” på asfalt, men på ett snöunderlag (eller i terräng) blir löpkänslan väldigt bra. Det enda underlag som blir svårt att bemästra med dessa skor är is. Tyvärr ett väldigt vanligt underlag vid temperaturväxlingar, och då finns det bara en typ av sko som fungerar: dubbskor. Fördelen med dessa är att de oftast kommer med en rejäl slitsula, kombinerat med dubbarna. Det gör skon flexibel för underlagsväxlingar under passet och fästet blir det bästa tänkbara. Enda nackdelen är när du kommer ut på bar asfalt, då skorna kan upplevas som något hala och låta lite när dobbarna slår emot asfalten.
– Kläder är egentligen inte så svårt. Jag tror att misstaget många gör är att man tänker ”vinter, nu måste jag klä på mig rejält!”. Mängden kläder är så klart temperaturberoende, men det absolut viktigaste som jag ser det är ett par löpartights med flossad insida alternativt ett par vindtäta byxor. På överkroppen en funktionströja och en vindjacka. Plus mössa och hanskar. Detta är grunderna. Jobba med lager på lager. Är det riktigt kallt tar du ett par långkalsonger under tightsen/byxorna, kanske en tunn fleceetröja under vindjackan och en halskrage för extra värme. En utmaning jag upplevt är att springa längre pass (med löptid över 1 timme). Kläderna som blev varma och svettiga i början av passet kan börja kylas ner efter ett tag, då kan det vara svårt att hålla värmen. Ett tips här kan vara att lägga upp din löprunda så att du har möjlighet att springa förbi hemma för att snabbt byta det innersta lagret. Passa på att dricka lite och ge dig ut igen. Det kommer att göra långpasset riktigt behagligt.