Det sägs att generellt sett så står köttet för 20% av vårt kaloriintag, ofta används det i en negativ kontext för att prata om att fylla de 20% med något som anses vara mer klimatsmart i stället. Frågan är vad 100% av kalorierna är? Är chips, godisbitar, läsk, kakor och glass medräknat då? Eftersom kött är ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns, med god upptagningsförmåga av kroppen, så vore kanske en mer intressant jämförelse att prata om hur mycket av vår näring som kommer från köttet. Hur många procent av vår livsnödvändiga näring ryms i 20% av kalorierna?
Mineraler
Kött är en viktig källa till mineralerna järn, magnesium och zink. Alla dessa ämnen är viktiga för aktiva människor, löpare i synnerhet.
- Järn: har som viktigaste uppgift att transportera syre från lungorna ut i kroppen. Järnet i kött kallas för hemjärn vilket kroppen lättare tar upp än icke-hemjärn som är det järn du hittar i vegetabilier.
- Magnesium: behövs bland annat för omsättningen av kalcium och för nervernas funktion.
- Zink: ingår i många av kroppens enzymer och behövs för immunsystemet.
Vitaminer
Kött är också rikt på vitaminer, som är livsviktiga ämnen som har en rad olika uppgifter i kroppen. Ett exempel är vitamin B6, som även kallas för pyridoxin. Detta behövs för att omsättningen av proteiner ska fungera samt har betydelse för nervernas funktion. De högsta halterna av vitaminet finns i animaliska livsmedel så som kött, ägg och mjölkprodukter, men även i bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Vitamin B12 är ett annat vitamin i gruppen med B-vitaminer. Detta behövs bland annat för bildning av blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Vitamin B12 finns endast i kött, ägg och annan mat som kommer från djur. Vitamin A påverkar syn, hud och slemhinnor och finns rikligt i inälvsmat men även i ägg och ost.
Alla de här vitaminerna och mineralerna är populära att ta som kosttillskott. Någonting man ska tänka på om man ersätter vanlig mat med tillskott är att den så kallade biotillgängligheten, det vill säga att kroppen lättare tar upp näringsämnena, betydligt högre i kött. Din kropp kan alltså snabbare och mer effektivt ta till sig av näringsämnen i vanlig mat; kött och grönsaker, jämfört med kosttillskott.
Protein
Proteinerna i måltiden ger inte bara näring och energi utan bidrar också till att man känner sig mätt. Proteinernas minsta beståndsdelar kallas för aminosyror. Man säger att proteinet i ett livsmedel har hög kvalitet när det har en uppsättning av aminosyror som kroppen lätt kan ta upp och tillgodogöra sig.
Att kött är proteinrikt är för de flesta ingen nyhet men att det har hög kvalitet och innehåller alla essentiella aminosyror kanske inte alla vet. Att det har hög kvalitet gör att kroppen lätt kan ta upp det för att bygga nya celler. På samma sätt är det med proteinet i ägg, mjölk och andra mejeriprodukter. Proteinbrist är inte särskilt vanligt och även vegetabilier är proteinrika, framförallt spannmål och baljväxter är viktiga proteinkällor. Dock så innehåller vegetabilierna oftast inte en komplett uppsättning av essentiella aminosyror, så man behöver äta flera vid samma måltid så de kompletterar varandra och växtproteinet blir lättare för kroppen att ta upp.
Vad ska man äta då?
Men bara för att man äter vegetabiliska livsmedel behöver det inte vara hälsosamt och hållbart, utan man behöver även då vara uppmärksam på sina val. Frukt och grönt kan orsaka skövling av regnskog för att ge plats åt nya plantager och även en förlust av biologisk mångfald på grund av kemikalieanvändning. Välj därför gärna mat som kommer från det nära. Svensk matproduktion har låg klimat- och miljöpåverkan i jämförelse med importerad mat. Både vad gäller kött och vegetabilier.
Kroppen behöver energi, protein, vitaminer och mineraler för att fungera. Att vi äter mat som innehåller det vi behöver för att må bra är alltså grundläggande. Det absolut enklaste sättet att få i sig det kroppen behöver är att äta varierat och välja näringsrik mat som du blir mätt och nöjd av. Undvik gärna tomma kalorier som godis och läsk som kräver resurser för att produceras vilket tär på miljön men som inte ger oss någon näring för kroppen. För de flesta av oss handlar det om att äta vanlig bra mat, men också mer av frukt och grönt, ungefär dubbelt så mycket och så äta mer fullkornsprodukter.