Även om mycket är nytt inför årets upplaga av TCS Lidingöloppet – loppen arrangeras under en hel vecka, innehåller ett MTB-lopp och introducerar helt nya tävlingsklasser på 4km och 5km – kommer en halvsekelgammal tradition att stå oförändrad vid målgången på Grönsta Gärde. Precis som år 1968 kommer loppens segerkransar att delas ut av företrädare från Lidingöloppets ägarföreningar.
Årets kransmas och kranskulla har nu utsetts och det är med stor stolthet som TCS Lidingöloppet presenterar årets representanter Rasmus Palmqvist Aslaksen från IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb och Rebecka Öberg från IFK Lidingö Friidrott. Kröningen av dem båda kommer att ske traditionsenligt i samband med invigningen av TCS Lidingöloppsveckan den 24 september. På samma sätt som under de senaste 52 åren kommer kransmas och kranskulla bära den traditionella folkdräkten och möta segrare i åtminstone 19 lopp på den gräsklädda upploppsrakan.
I en intervju beskriver Rasmus och Rebecka glädjen i att anta hedersuppdraget i en tid då många längtar tillbaka till klassiska, folkkära traditioner.
Vilket var ditt första möte med TCS Lidingöloppet?
Rebecka: TCS Lidingöloppet har varit en höst-tradition i familjen så länge jag kan minnas. Och inte bara för oss – loppet har länge varit en samlingspunkt för goda krafter i samhället – för klasskompisar och deras föräldrar, lärare, idrottsföreningar, civilsamhälle och eldsjälar från hela ön. Det har varit en bra miljö att fostras i och jag är glad att vi snart kan återuppta traditionen i nästan vanliga former.
Rasmus: Som liten var jag inte i närheten av någon löpartalang så jag ställde inte upp i lidingöloppet som liten. Det var först när jag började tävla för IFK Lidingö SOK som senior som jag blev involverad i denna löparfest! Det första jag minns var det folkhav av förväntansfulla och laddade människor som plötsligt befann sig på vår oftast stillsamma ö, det var en häftig upplevelse.
Vilken är din favorit-tradition under TCS Lidingöloppet?
Rasmus: Det måste nog vara att se elitlöparna, speciellt i slutet av loppet. Det är sjukt imponerande hur snabbt dom springer efter att ha kämpat i över en och en halv timmes tid på den tuffa banan.
Rebecka: Festen i samband med Lidingöruset och Lidingörullet - det är rörelseglädje i sin renaste form.
TCS Lidingöloppets motionsklasser arrangerades som virtuella lopp år 2020. Vad ser du fram emot mest när motionsloppen kan genomföras i anpassat format på Lidingö i år?
Rasmus: Virtuella lopp i all ära, det är en bra lösning, men att kunna få starta med många personer runt sig och bli framhejad på banan tror jag det är många som längtar efter och behöver under ett så tufft lopp som Lidingöloppet ändå är. Det ska bli kul att få se igen.
Rebecka: Att åter se arrangemanget växa fram i september – det är alltid spänning i luften när Grönsta och Koltorp börjar dofta nyklippt gräs och när broar, staket, snitslar och skyltar gradvis växer fram över ön. Sedan ser jag fram emot att följa tillställningen och att dela deltagarnas glädje.
Om Rasmus Palmqvist Aslaksen
Ålder: 27 år
Familj: Sambon Synnøve Bråten, mamma Berit, pappa Lars och systern Alexandra.
Idrotter: Orientering. Tränar även löpning och rullskidor.
Meriter: Brons på Natt-SM i orientering som junior. Fokuserar i övrigt mest på stafetter där han har haft sina stora framgångar.
Mål med sin idrott: "Att ständigt försöka bli en bättre utgåva av mig själv och samtidigt tycka att det jag håller på med är kul".
Om Rebecka Öberg
Ålder: 28 år
Familj: Mamma Anna, pappa Björn och syskonen Sofia och Nils.
Idrotter: Medel- och långdistanslöpning
Meriter: 2 Brons i Stafet-SM 2019 (3x1500 och 4x800), silver i Rosa Bandet-loppet 2019.
Mål med idrotten: "Att springa så fort jag kan och att samtidigt bidra till en inkluderande idrottsgemenskap".
Läs mer om Lidingöloppets kranskullor och kransmasar genom tiderna>
Läs mer om TCS Lidingöloppsveckan 2021>
Anmäl dig till höstens lopp >