Svenska orienteringslandslaget till TCS Lidingöloppet

Svenska Orienteringslandslaget har skördat stora framgångar de senaste åren. 2017 tog laget fyra VM-guld, lika många nomineringar fick de på Idrottsgalan, och Tove Alexandersson var trea i omröstningen till Jerringpriset. Nu inleder TCS Lidingöloppet ett samarbete med Svenska Orienteringsförbundet. Syftet är bland annat att höja den fysiska kapaciteten hos fler orienterare.

Svenska orienteringslandslaget till TCS Lidingöloppet

En viktig ingrediens i orientering är löpkapaciteten.

– Dagens elitorienterare behöver ha en mycket hög fysisk nivå. Vi har sett, både på senior- och juniornivå, att vi inte alltid hänger med fysiskt på tuffa internationella långdistanser. Därför ser vi gärna att fler orienterare tävlar i löpning och Lidingöloppet är ett mycket passande lopp. Jag vill sända den signalen starkt. Grunden till en god löpstyrka behöver läggas redan på juniornivå, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Både senior- och juniortrupperna kommer att finnas på plats på Lidingö under TCS Lidingöloppshelgen.

– Det ger oss möjlighet att vara tillsammans, träna och tävla ihop, men också kompetensutveckla, säger Håkan Carlsson.

Tove Alexandersson, som 2017 tog tre VM-guld vardera i orientering och skidorientering, och vann både O-ringen och den totala världscupen, har redan nu valt att springa Rosa Bandet-loppet. Tillsammans med landslagskollegorna Helena Bergman, Gustav Bergman och Emma Bjessmo, som representerar arrangörsklubben IFK Lidingö Skid & Orientering, och juniorstjärnan Isac von Krusenstierna blir hon ambassadör för TCS Lidingöloppshelgen.

– Kombon TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet känns väldigt spännande då båda är två väldigt bra saker. Därför känns det jättekul att få vara en del av det i form av ambassadör, säger Tove Alexandersson.

– Att vi får landets bästa orienterare kopplade till TCS Lidingöloppet, är fantastiskt värdefullt. Det ska bli spännande att se landslagslöparna, även på juniorsidan, på de olika distanserna. Orienterare är duktiga på vår kuperade, knixiga bana. Den hittills bästa tiden av en orienterare på 30 km loppet innehas av Mats Hellstadius som 1987 sprang på 1.38.57. Storstjärnan Annichen Kringstad vann damklassen 1984 på 2.06.31, säger Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare.

Samarbetet mellan TCS Lidingöloppet och Svenska Orienteringsförbundet inkluderar även närvaro på O-ringen i Höga Kusten i sommar.

– Vi hoppas att TCS Lidingöloppet ska bli något som alla orienterare deltar i, därför passar vi på att möta orienterarna på plats under O-ringen.

Mer information
Håkan Carlsson, förbundskapten Svenska Orienteringsförbundet, 073-692 27 31, hakan.carlsson@orientering.se

Tomas Hoszek, generalsekreterare Lidingöloppet, 070-513 44 88, tomas.hoszek@lidingoloppet.se

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer