Napoleon Solomon vinnare av TCS Lidingöloppet 2017

När Napoleon Solomon korsade mållinjen på TCS Lidingöloppet som segrare sista lördagen i september, så blev han också den förste svenske vinnaren på nio år i det klassiska loppet. 
– Lidingöloppet är en höjdpunkt på året, säger Napoleon som är stark på ön.Det var långt ifrån första gången som Napoleon vann på Lidingö. 23-åringen från Turebergs FK har sprungit  TCS Lidingöloppet åtta gånger. Han har vunnit sex av dessa lopp och har aldrig varit sämre än 3:a.

– Jag har sprungit här sedan jag var liten, det har blivit en tradition. Jag gillar att springa terräng och Lidingöloppet är det största i den kategorien, så det är speciellt för mig, säger han.

I höstas sprang du 30 km-loppet för första gången, på 1.38.47, den tionde bästa svenska tiden någonsin. Vilka egenskaper gör dig till en så duktig Lidingöloppslöpare?
– Jag är en stark, uthållig och lätt löpare vilket gör att de många, tunga backpartierna passar mig bra.  

Säsongen 2017 har hittills resulterat i personligt rekord och VM-start på 3 000 m hinder, och flera SM-guld. Vilka är årets höjdpunkter så här långt?
– Det är en av mina bästa säsonger och jag har i stort sett varit skadefri hela året. VM i London var definitivt höjdpunkten, även om jag föll i försöken. Andra höjdare var vinsten i Lidingöloppet, SM-guld på 10 000 m och 3 000 m hinder, och nu senast dubbla guld på Terräng SM. 

Hur började löparkarriären?
– Intresset fanns där, men det var efter att jag hade vunnit ett skollopp som jag började träna löpning. Fyra månader senare vann jag SM i terräng i Tantolunden, i Pojkar 15. 

Vad är grejen med löpning för dig?
– Det är livet. Löpningen ger mig upplevelser, harmoni och kraft. 

Vad är du mest stolt över så här långt i karriären?
– Att jag klarade kvalgränsen till VM i London helt på egen hand. 

Än är året inte slut, nu väntar Terräng NM följt av EM. Vilka är ambitionerna där?
– Jag ska springa så bra som möjligt och kriga om topplaceringarna. 

2018 avgörs EM i Berlin.
– 3 000 m hinder på EM är det stora målet. I vinter ska jag träna utomlands i perioder. Min träning består av mycket uthållighet i kombination med snabbhet och styrka. Jag kommer främst att tävla utomhus och successivt försöka förbättra mina tider in mot mästerskapet. 

Kommer du till Lidingö och försvarar segern?
– Självklart!

Se segerintervjun från Grönsta gärde:

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer