En oförglömlig engångsupplevelse

”Det var verkligen wow!”, säger en av de 27 169 löpare som lördag den 25 mars sprang genom den nybyggda servicetunneln till Citybanan i Stockholm. Med mycket musik och skön stämning trivdes deltagarna.

– Allt har varit väldigt lyckat och löparna har haft en upplevelserik dag. Många säger att detta är bland det roligaste man gjort och det stärker oss. Vi känner att Lidingöloppet, tillsammans med Midnattsloppet, verkligen lyckats att leverera det här evenemanget. VI är tacksamma gentemot våra samarbetspartners och mot Trafikverket som låtit oss låna tunneln, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Lidingöloppet. 

Loppet gick i den asfalterade servicetunneln som löper parallellt med pendeltågstunneln och bjöd på 7,6 km kuperade kilometer från Karolinska Institutet till Fatbursparken nära Medborgarplatsen på Södermalm. Deltagarna fick under vägen uppleva ljusinstallationer, filmer, en ljudbok, levande musik, kyrkogårdsupplevelser och akvarier. Många löpare vittnar om det häftiga i att delta i ett lopp som bara går av stapeln en enda gång, servicetunneln är i framtiden stängd för allmänheten. 

Överdragskläderna till Stadsmissionen

I Stockholm är det inte alla som har ett hem. Med det i åtanke skapades en startgrupp med förhöjd startavgift, där startavgiften oavkortat skänktes till Stockholms Stadsmission. Utöver denna Charitygrupp, som har bidragit med 550 000 kr, har många löpare valt att lägga till 100 kr på sin ordinarie anmälan. Pengarna är öronmärkta för organisationens verksamheter för människor i hemlöshet. Innan start kunde alla löpare dessutom skänka sina överdragskläder till Stadsmissionen.

– Vi är så tacksamma över samarbetet med Tunnel Run Citybanan. Löparnas engagemang är fantastiskt, hjälpbehovet är stort och vi behöver verkligen både pengarna och de skänkta överdragskläderna, säger Marika Markovits som är direktör för Stockholms Stadsmission. 

– Totalt har 680 000 kr samlats in, givmildheten bland våra deltagare är imponerande, säger Tomas Hoszek, VD för Lidingöloppet.  

Tunneln förändrar stockholmarnas vardag

1871 byggdes två järnvägsspår mellan Stockholm Södra och Stockholm Central, sedan dess har antalet tåg som passerar här ökat från 10 per dygn till 550. När Citybanan invigs den 9 juli fördubblas kapaciteten och målet är att tågen ska kunna gå oftare och punktligare. Bygget har pågått i nio år och är ett av Sveriges mest komplexa infrastrukturprojekt någonsin, där 4,3 miljoner ton berg har sprängts bort i 9 846 sprängningar. Allt detta har skett under tio kyrkor och många andra känsliga kulturminnesmärkta byggnader. Dessutom har Sveriges fjärde längsta järnvägsbro byggts och en 300 meter lång sänktunnel konstruerades för sträckan under Riddarfjärden. Pendeltågstunneln kommer att förändra resemönstret i kollektivtrafiken med två nya stationer: Stockholm Odenplan och Stockholm City vid Centralstationen.  

Efter en innovativ och uppskattad uppvärmning som skedde via film med professionella dansarna Tobias Wallin och Carl Sterner (båda kända från Let’s Dance) samt Susanne Lanefelt (80-talets hetaste gympinginstruktör), fick löparna i Stockholm Tunnel Run Citybanan en förhandstitt på hur det ser ut under jord. 
– Tack för en häftig upplevelse och ett minne för livet, säger en av dem.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer