Stadium guidar: Så väljer du rätt aktivitetsklocka

Visst, det finns en uppsjö av appar till telefoner som visar avstånd, steg och kaloriförbrukning. Men vill du höja nivån på din träning ett par steg är det en pulsklocka med exakt mätning och inbyggda program för allt från intervaller till träning i pulszoner du behöver.

Stadium guidar: Så väljer du rätt aktivitetsklocka

Så funkar din puls
Dina muskler behöver syre för att fungera. När du tränar hårdare behöver de mer syre och ditt hjärta slår därför snabbare för att transportera ut syret. Det är det som är själva pulsen. När du blir bättre tränad blir hjärtat och lungorna starkare och kan skicka ut mer syre med varje slag – det är det som gör att du orkar träna tuffare och hålla på längre. Med en pulsklocka registreras, i vissa fall med hjälp av ett pulsband som du har runt bröstkorgen, dina hjärtslag. Det är därmed det perfekta redskapet för att ge dig information om hur du reagerar på olika typer av träning, i realtid och i efterhand. Många tillverkare har också en tillhörande app där du enkelt kan spara dina resultat och få en lättöverskådlig bild av dina framsteg. Du lär snart känna din kropp bättre och kan därmed anpassa din träning efter vad du vill träna för dagen eller efter vad du vill uppnå på längre sikt.

Välj rätt modell
Vilken klocka du bör välja hänger på vad du tänkt träna – och vilken nivå du tänkt nå.

  • De enklaste modellerna mäter puls och kaloriförbrukning och passar den som tränar på motionsnivå bäst eller den som vill veta mer om sin sömn eller hälsa.
  • Vill du ha en mer exakt pulsmätning och smarta funktioner för position genom GPS, hastighet, distans, hjärt- och sömnanalys och återkoppling i dator, mobiltelefon eller padda behöver du en mer avancerad modell.
  • För elitidrott och avancerad träning finns det pulsklockor med inbyggd wi-fi och smarta skärmar som har avancerade program för träning i vatten, vandring, klättring, alpin skidåkning, cykling, triathlon, swimrun, crossfit, gym och exempelvis träning på löpband inomhus. Flera tillverkare erbjuder också möjlighet att skapa egna träningsprogram utifrån just dina behov. I vissa modeller finns möjlighet att mäta hur vältränad du är utifrån maximal syreupptagningsförmåga eller till exempel hur mycket kraft du överför till cykelns pedaler. 


Batteritid
Batteritiden skiljer sig mycket åt mellan olika modeller. Har du tänkt göra väldigt långa pass behöver du en klocka som klarar passet utan att behöva laddas. Tycker du det är väldigt jobbigt att ladda klockan varje eller varannan dag behöver du en klocka som klarar av att ”vila” länge.

GPS
Tränar du till ett lopp? Då är det bra att ha en klocka som klarar av att mäta hur långt – och var – du sprungit väldigt exakt, med appar i telefonen kan avstånden slå fel med flera hundra meter. Tillverkare av pulsklockor har olika sätt att mäta position med satelliter och de mest avancerade klockmodellerna kombinerar flera olika system.

När tänker du bära klockan?
För inte så länge sedan såg de flesta pulsklockor ut som något som gärna fick stanna i elljusspåret. Men det där har förändrats, numera har designen förbättrats så mycket att många väljer att bära sin pulsklocka även till vardags. Med smarta funktioner som aviseringar om kalenderhändelser, pushnotiser och inkommande sms och mejl kan din pulsklocka vara en hjälp även på arbetsplatsen eller i skolan.

Låt andra motivera dig!
Hur snabb är du egentligen på sträckan mellan bron och korsningen? Jämför dig med andra. Att löpning och cykling exploderat har väl inte gått någon förbi, och med moderna pulsklockor kan du kolla dina resultat på rundor direkt med andra personer, antingen via appen i efterhand eller direkt på klockan. Ett sporrande sätt att motivera dig till utveckling.

Tänk på att
En stor urtavla innebär såklart möjlighet till större siffror som syns bättre, men har du smala handleder kan en mindre urtavla sitta bättre på just dig.

Visste du att
Pulsen avslöjar dig. Har du sovit dåligt eller har en infektion i kroppen kommer din puls att vara högre än normalt och indikera att du bör ta det lite lugnare alternativt helt avstå från träning tills du mår bättre och pulsen är normal igen. 

Här hittar du hela Stadiums utbud av pulsklockor.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer