Sofia Öberg om fördelarna med virtuell löpning i VTSS etapp 8

Under VTSS etapp 8 beskriver IFK Lidingös elitaktiva medeldistanslöpare Sofia Öberg att det finns en rad fördelar med virtuella tävlingar. 

Sofia Öberg om fördelarna med virtuell löpning i VTSS etapp 8

Under normala förhållanden skulle ängarna runtom Djurgårdsbrunn vid den här tiden koka av löpare. Blodomloppet, med start och mål vid Djurgårdsbrunn, är en årlig samlingsplats för tävlingsnerver, löpglädje och gemenskap, då hundratals löpare genomför det natursköna loppet på 10km. Men den rätta tävlingskänslan kan även infinna sig när man springer på egen hand!  När Sofia Öberg genomför etapp 8 av VTSS runt Djurgården visar hon att folksamlingar inte är en nödvändighet för att hitta tävlingsfokus. I själva verket finns det vissa fördelar när tävlingen är virtuell.

Sofia Öberg har lång erfarenhet av just ”tävlingskänsla”. Efter att hon som sexåring ha upptäckt löpningen genom Lilla Lidingöloppet har hon kommit att bli en av Sveriges främsta löpare på 800 meter och 1500 meter. Hon kan vid det här laget tillräkna sig 21 SM-medaljer och 15 års extraordinära prestationer i det svenska landslaget. Under karriären har hon upplevt tävlingsverver i alla faser, i varierande miljöer och med olika motstånd. 

Sofia kan därför med lätthet hitta gnistan när hon springer VTSS etapp 8 utmed Djurgårdskanalen i Stockholm. Trots att motståndarna springer etappen vid andra tillfällen under veckan, trots att publiken uteblir, och fastän det bara är den magiskt vackra sträckan runt Djurgården som för tankarna till Blodomloppet kan Sofia väcka tävlingsinstinkten, och genomför sträckan på 8,8 km på strax under 33 minuter.

I mål tipsar Sofia VTSS:s löpare om att fokusera på fördelarna med den virtuella utmaningen. Att springa ett lopp på egen hand är en annorlunda tävlingsform, men har en rad positiva aspekter. Sofia ger följande exempel:

  1. Du kan starta loppet när du vill under dagen. Vissa springer bättre på eftermiddagen, andra föredrar att springa på kvällen. Genom ett virtuellt lopp kan du anpassa starttiden så att det passar din egen dagsform. 
  2. Du kan välja att springa loppet när du vet att det är lite människor i spåret, vilket ger dig förutsättningar att springa fortare.
  3. Du kan ha din egen farthållare. Under vanliga tävlings- och motionslopp är det inte tillåtet att låta en vän exempelvis cykla med för att hålla uppe farten. Under ett virtuellt lopp är detta tillåtet.

Skriven av Rebeca Öberg

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer