Snart rullar vi i Karins backe

Nästintill varje dag möts människor runt om i hela Sverige för att träna tillsammans. Löp-grupper finns det många, stora som små, kommersiella eller lite mer personliga. Man lägger uppmärksamheten på det som människan snabbt kan ta på - att utveckla fart och rörelsemönster.

För Niclas är visionen ännu större. Pulsen slår kontrollerat och starkt när han berättar om den strävan som kommer att tillföra en samhällsförändring. Han uttrycker också sin passion till att skapa något som känns i hjärtat på varje löpare.

“Det skall finnas möjlighet att vara ute i naturen och att man själv skall få bestämma hur långt man vill springa eller gå” - Niclas Wennerlund

Niclas Wennerlund är grundare till Bara Vanlig. Organisationen och löpgruppen som är först ut med löpträning med 100% delaktighet i Sverige för personer med olika funktionsvariationer. Visionen med Bara Vanlig är att det ska bli lika naturligt och möjligt för  människor med funktionsvariation som det är för normalstörda att röra sig i ett terräng- och motionsspår.

Den första löpgruppen rullade igång på Hellasgården hösten 2016. Sedan dess har engagemanget vuxit nationellt. Åren innan arbetade Niclas som personlig assistent, både för andra men också för sin egen dotter. Drivkraften till att skapa förändring kom när han kände att något saknades. Han kände sig inte längre tillräcklig.

 -Genom ett läkarbesök med min dotter som har en kognitiv funktionsvariation, undrade jag om det fanns någon fysisk aktivitet att tillgå - vilket det inte gjorde. Genom parasporten fann vi friidrotten, men min ambition var att det skulle finnas möjlighet att vara ute i naturen och att man själv skall få bestämma hur långt man vill springa eller gå, berättar Niclas

“Bara Vanlig betyder för mig, att personer med funktionsvariation - dem vill bara vara vanliga” - Niclas Wennerlund i filmen om Bara Vanlig.

Bara Vanlig har ledord som självbestämmande, rörelseglädje, delaktighet och ger möjlighet till barn och unga att löpträna oavsett om du klarar av att rulla ett tiotal meter eller att springa en kilometer.

 -Under min dotters uppväxt tog jag många gånger på mig offerkoftan och tyckte synd om mig själv. Jag var ganska egoistisk, dryg och tyckte att livet var bittert. Det är väldigt vanligt bland andra funkisföräldrar också. Jag har lärt mig nu att det man har varit med om kan man faktiskt förvalta och göra något bra utav, reflekterar Niclas.

Bara Vanlig skapar ett inkluderande och en gemenskap. Idag finns det 11 löpargrupper med 30 volontärer som driver engagemanget vidare för att låta visionen ta plats i samhället och att skapa en plats att bara vara sig själv.

 -98 % av personer med funktionsnedsättning i Sverige rör sig inte överhuvudtaget, vilket det inte talas om i Sverige. Den här gruppen med funktionsvariationer är upp mot 200 000 och de som behöver personlig assistans är omkring 16.000 personer.

Det talas egentligen bara om de 46% normalstörda som har för dålig kondition. De som med egen förmåga kan promenera till jobbet istället för ett stillasittande transportmedel, säger Niclas och fortsätter;

 -Det är vi själva som har bestämt att träning är maratonlöpning eller att gå till gymmet. Det är stor skillnad mellan fysisk aktivitet och träning. Många tränar på gymmet för att bli starka eller springer på löpbandet men sitter sedan still resterande tiden av dagen. Man glömmer bort den fysiska träningen som finns i vardagen. Många säger att träning är viktigast, men vardagsmotionen är det som gör att du mår bra, menar Niclas. 

-Vi har en kille som sitter i permobil och han tittade på mig en dag och sa “Ska jag hålla i uppvärmningen?” - Ja, det är klart du ska, sa jag. Han lyfte på sina armar och tog till de medel han kunde. För mig är all rörelse träning, berättar Niclas.

Niclas berättar att boken Hjärnstark av Anders Hansen gav honom ett “wake up call” och blev en inspirationskälla till hans egen strävan. “Kan normalstörda människor klara av att motionera för att må bra istället för att börja med antidepressiva så kan personer med funktionsnedsättning också göra det” - menar Niclas när han reflekterar över det han läst.

 -Bara Vanlig gör något innovativt som inte har funnits tidigare och jag tror att vi kommer att bli ett bra komplement till Parasporten. Ett komplement till de som inte vill tävla utan till de som vill röra på sig och bara vara vanlig, säger Niclas. 

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

holmgrenulrikasara.se


LIDINGÖRULLET 2019


TCS Lidingörullet är loppet för dig som tar dig fram med rullande hjälpmedel. Tillsammans med hundratals andra deltagare tar du dig runt en härlig 2 km lång bana på Lidingöloppets terrängspår.

Starten är vid Lidingövallen och målgång på Grönsta gärde. Välj att delta med eller utan assistent. Loppet arrangeras i samarbete med TCS och Lidingö Stad.

Anmäl dig till Lidingörullet redan idag för att i September få uppleva en tävlingsdag i gemenskap och glädje.  Klicka för att komma till Lidingörullets anmälan 2019

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer