Simon Sundström: "Det började med Lidingöloppet"

Simons meritlista är lång, han sitter inne på både Junior EM brons 3000m och SM guld 3000m hinder. Sedan 2018 springer han för Saucony och är en del av Team Saucony Nordics. I en öppenhjärtlig intervju med Saucony berättar han bl.a  att hans många år på Lidingöloppsbanan har gjort honom till en bättre banlöpare "det även hjälpt mig lära känna mig kropp och var mina gränser går".

 

Simon Sundström: "Det började med Lidingöloppet"

Du har sprungit Lidingöloppet i fjorton år utan uppehåll. Vilken del av arrangemanget gillar du mest?

- Det är nog för den mångåriga traditionen och att det riktas så mycket fokus till löpningen och ön en hel helg. Blir ju extra speciellt när man är uppväxt i dessa spår och håller på med löpning. 

Kan du varje backe, snår och sten utmed banan vid det här laget?  

- Slingorna vid Grönsta (1,7km,3km,4km, sista milen) och 15km-banan kan man utan och innan. Är nog hundratals mil sprungna i dessa spår. 

Finns det en stor strategisk fördel/mental fördel att känna till banan? Skulle du rekommendera att provspringa banan innnan? 

- Både ja och nej. Tror det är bra att ha en ungefärlig bild av banan då samtliga banor är backiga. Om man springer 30km eller 15km är det ju viktigt att ha i åtanke att den värsta biten kommer på slutet. De som startar från Grönsta bör vara medveten om den oerhört tuffa inledningen med två rejäla backar första kilometern. För egen del tror jag det ibland varit en nackdel att ha för bra koll då jag haft lite för mycket respekt för banan från gånger då jag gått fullständigt in i väggen. Detta har gjort att jag sparat lite för mycket krafter istället. Samtidigt som det är backigt får man inte glömma att det finns partier där man hinner återhämta sig. Gäller att hitta en balans där. 

Du har växt upp utmed Lidingöloppsstigarna. Vad har du lärt dig där som du har användning för som framgångsrik banlöpare? 

- Den där med att borra ner huvudet och bara jobba ensam med sina egna tankar och sin egen kropp. Banlöpningen är mindre utslagsgivande vilket gör att man oftast har mer folk runt sig då avstånden inte blir lika stora som i terrängen. Skulle säga att det även hjälpt mig lära känna mig kropp och var mina gränser går. Har under åren gått på flertalet nitar där jag inte lyssnat på kroppen och bara kört på vilket lett att jag gått in i väggen och inte gjort mig själv rättvis. Alla mil sprungna i dessa spår har därför gjort att jag lärt mig hitta den där balansen bättre.

Varför skall man springa Lidingöloppet i september? 

- Riktigt härlig känsla att gå i mål på Grönsta. Så mycket folk som hejar. Stämningen. 

Förebild inom löpning?

-
Skulle nog säga att jag aldrig riktigt haft en förebild som varit bestående, men skulle nog säga bröderna Ingebrigtsen. De har verkligen tagit plats och etablerat sig i världseliten i en så pass konkurrensutsatt gren som medel- och långdistans.

När du inte tränar, vad gör du då?

- Jag har ett stort intresse för musik, och framförallt elektronisk musik. Jag producerar en del eget och släpper låtar i den mån jag hinner och orkar.

Du har ju sprungit för Saucony i ett par år, vilka skor är dina favoriter?

- Precis. Mina absoluta favoritskor är Ride ISO 2, Jazz och Freedom 3

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer