Johan Hartman, professor i tumörpatologi, om att springa för livet

Uttrycket "spring för livet" får en helt ny mening i mötet med cancerforskaren och löparen Johan Hartman. I en intervju med Rosa Bandet-loppet beskriver han hur löpning förebygger cancer och hur man genom Rosa Bandet-loppet stödjer livsviktig forskning - men också hur löpningen för honom är en källa till livskvalitet och levnadsglädje.Johan Hartman, professor i tumörpatologi vid Karolinska Institutet, hade kunnat dyka upp till intervjun med Rosa Bandet-loppet iförd läkarrock eller latexhandskar. I stället möter vi honom i träningskläder och löparskor. När Johan talar om löpning för livet handlar det nämligen inte bara om löpningens cancerförebyggande egenskaper, utan även om hur löpningen bidrar till hans egen livskvalitet och balans under tiden på jorden.  
 
Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag heter Johan Hartman och är cancerläkare och forskare. I min läkarroll arbetar jag med att ställa cancerdiagnoser som patolog med fokus på bröstcancer. Som forskare på Karolinska Institutet arbetar jag även med att förutsäga framtidens diagnostik och med att försöka förstå vilka patienter som har nytta av vilken behandling.

Vad skulle du säga för att motivera dina medmänniskor till ett liv i rörelse?
Jag skulle säga att det finns starka evidens för att träning motverkar cancersjukdomar. All pulshöjande aktivitet är bra i det här avseendet, men mycket pekar på att träning på lite intensivare nivå, till exempel löpning, ger ett ännu bättre skydd mot cancer.

Förutom att förebygga cancer visar data även att träning är oerhört viktig för de patienter som har haft bröstcancer. Studier visar att regelbunden motion gör att individer som har genomgått cancerbehandling mår bättre och skyddas mot återfall - även om det kan vara otroligt tufft att komma i gång.

Vad motiverar dig att springa vid sidan av forskning och arbete?
För mig är löpningen superviktig för att orka forska och för att orka arbeta som läkare. Jag tror att den här viljan att må bra är viktiga drivkrafter för att upprätthålla regelbunden träning, och att träningen i sin tur skapar välbefinnande i tillvaron. 

Vilka forskningsprojekt inom bröstcancer är särskilt angelägna just nu, och vad skulle det behövas särskilda resurser för?
All cancerforskning är viktig och vi behöver mycket grundläggande forskning för att förstå de bakomliggande mekanismerna. Ett område som ligger mig varmt om hjärtat är cancerdiagnostiken – hur vi kan bli bättre på att diagnosticera cancer tidigt och hur vi kan få hjälp av Artificiell Intelligens (AI) för att förbättra diagnostiken och kunna bättre förstå vilken patient som ska ha vilken behandling.

Vilket budskap skulle du vidareförmedla till de deltagare som alldeles snart ställer sig på startlinjen i Rosa Bandet-loppet?
Eftersom Rosa Bandet-loppet i år både kommer att springas på Lidingö och digitalt över hela Sverige under oktober – och eftersom varje deltagare är en del av en viktig gemenskap i kampen mot cancer – är mitt budskap ”du springer inte ensam”!

Rosa Bandet-loppet tackar Johan Hartman för hans insatser för världens främsta cancerforskning. Läs mer om Johan och hans forskargrupp på www.hartmanlab.org.

Vill du stödja Johan och andra svenska cancerforskare i kampen för att besegra cancer? Ställ i så fall upp i Rosa Bandet-loppet - för varje startavgift går 100kr oavkortat till Cancerfonden. 


Om Rosa Bandet-loppet
Rosa Bandet-loppet är en årlig folkfest tillägnad kampen mot cancer. Loppet, som är en del av En Svensk Klassiker Kort, markerar startskottet för den rosa månaden i oktober och samlar deltagare från hela Sverige till gemenskap, hopp, folkhälsa och stöd till svensk cancerforskning.  

I år kan du välja mellan att springa loppet på Lidingö den 3 oktober och på hemmaplan genom Rosa Bandet-loppet@Hemma som pågår under hela oktober. Oavsett vilket lopp du ställer upp i skänks 100kr till Cancerfonden.

Om Rosa Bandet-loppet >
Anmälan till Rosa Bandet-loppet >
Anmälan till Rosa Bandet-loppet@Hemma >

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer